Έναν χρόνο και 5 μήνες μετά τον θάνατο του Πρίγκιπα Φιλίππου, η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ άφησε την τελευταία της πνοή και άφησε και κενό τον θρόνο της βασιλείας στη Βρετανία.

Μετά από ένα διάστημα με πολλά προβλήματα υγείας που την οδήγησαν σε νοσηλεία την Πέμπτη, η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ πέθανε σε ηλικία 96 ετών έχοντας στο πλάι της σύσσωμη τη βασιλική οικογένεια, μέχρι και τον Harry με τη Meghan Markle που βρίσκονταν στο Λονδίνο και ταξίδεψαν μέχρι το κάστρο Μπάλμποραλ στη Σκωτία, όπου είχε αποσυρθεί το τελευταίο διάστημα η Ελισάβετ.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Γιατί αποτελεί το τελευταίο «είδωλο» των γαλαζοαίματων

Την ανακοίνωση για τον θάνατο της μακροβιότερης στον βρετανικό θρόνο έβγαλε το γραφείο Τύπου του Μπάκιγχαμ, με την Ελισάβετ να συμπληρώσει 70 χρόνια ως Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας και να πεθαίνει λίγους μήνες μετά τους εορτασμούς για το ιωβηλαίο της. Ο Πρίγκιπας Κάρολος είναι τώρα αυτός που θα πάρει τον θρόνο και θα γίνει ο πρώτος άνδρας Βασιλιάς μετά τον Γεώργιο τον 6ο, προκάτοχο του θρόνου από το 1937 μέχρι και το 1952 που ανέλαβε καθήκοντα η Ελισάβετ.

Παράλληλα, ο Κάρολος ολοκληρώνει κι αυτός μια πολυδεκαετή πορεία ως διάδοχος του θρόνου, «αξιώμα» που τον έκανε επίσης τον μακροβιότερο σε αυτή τη θέση.

Μέσα σε λίγη ώρα από τη γνωστοποίηση της τραγικής είδησης, πλήθος κόσμου αρχίζει να συρρέει έξω από το Παλάτι του Μπάκιγχαμ για να θρηνήσει την απώλεια της Ελισάβετ, με το God Save The Queen να δονεί την ατμόσφαιρα.

Καθώς αναλαμβάνει τη βασιλεία, ο Κάρολος θα κληθεί να αποφασίσει και με ποιο όνομα θα αποκαλείται στο εξής, αφού είθισται οι Βασιλείς να αφήνουν το κανονικό τους όνομα. Για παράδειγμα, ο Βασιλιάς Γεώργιος ο 6ος, λεγόταν κανονικά Αλβέρτος.

«Ο θάνατος της πολυαγαπημένης μου μητέρας, της Αυτού Μεγαλειότητας, της Βασίλισσας, είναι μια στιγμή τεράστιας θλίψης για μένα και όλα τα μέλη της οικογένειας μας.

Θρηνούμε τον θάνατο μιας πολυαγαπημένης ηγέτιδας και μιας πολυαγαπημένης μητέρας. Ξέρω πως η απώλεια της θα επηρεάσει βαθιά τη χώρα, τα βασίλεια και τις Κοινοπολιτείες, αλλά και αμέτρητους ανθρώπους ανά τον κόσμο. Στη διάρκεια αυτής της περιόδου θρήνου και αλλαγής, η οικογένεια μου θα παρηγορηθεί και θα συντηρηθεί από τη γνώση του σεβασμού και της βαθιάς φροντίδας που ετύγχανε ευρέως η Βασίλισσα», ανέφερε στην πρώτη του ανακοίνωση ο νέος Βασιλιάς.

Η συγκίνηση για την απώλεια του πιο μεγάλου συμβόλου ηγεμονίας στην Ευρώπη, είναι τεράστια. «Η ζωή μου θα είναι πάντοτε αφοσιωμένη στην υπηρεσία του έθνους». Αυτό είχε πει στους εορτασμούς για τα 70 χρόνια της βασιλείας της. Και μέχρι την τελευταία της ημέρα έκανε αυτό που υποσχέθηκε.

Ξένοι ηγέτες έχουν αρχίσει ήδη να εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια προς τη Μεγάλη Βρετανία. Η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Karine Jean-Pierre ανέφερε σε ανάρτησή της ότι «Οι καρδιές και οι σκέψεις μας πάνε στα μέλη της οικογένειας της, στους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου. Δε θέλω να επισκιάσω όσα πρόκειται να πει ο Πρόεδρος».

Η νεώκοπη Πρωθυπουργός Liz Truss απευθύνθηκε στον νέο Βασιλιά, τον Κάρολο τον Γ’ και αποχαιρέτησε τη Βασίλισσα Ελισάβετ. «Στις δύσκολες μέρες που θα έρθουν, θα είμαστε μαζί με τους φίλους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, στην Κοινοπολιτεία και τον κόσμο, για να γιορτάσουμε αυτή τη σπουδαία ζωή προσφοράς. Είναι μια μέρα μεγάλης απώλειας, αλλά η Βασίλισσα Ελισάβετ ΙΙ αφήνει τεράστια κληρονομία.

Σήμερα, το Στέμμα περνάει, όπως κάνει για πάνω από χίλια χρόνια, στον νέο μας μονάρχη, τον νέο μας επικεφαλής του κράτους: Την Αυτού Μεγαλειότητα, τον Βασιλιά Κάρολο τον Γ. Με την οικογένεια του Βασιλιά θρηνούμε την απώλεια της μητέρας του. Και όπως θρηνούμε, πρέπει να ενωθούμε για να τον στηρίξουμε. Να τον βοηθήσουμε να αντέξει την σπουδαία ευθύνη που κουβαλάει για όλους μας.

Του προσφέρουμε την πίστη μας και την αφοσίωση μας, όπως ήταν η μητέρα του αφοσιωμένη τόσο πολύ σε εμάς για όλα αυτά τα χρόνια. Με το τέλος της δεύτερης ελισαβετιανής εποχής, μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο της σπουδαίας Ιστορίας της τεράστιας χώρας μας. Όπως θα ευχόταν η ίδια η Αυτού Μεγαλειότητα: God Save the King».

Ο Πρωθυπουργός του Καναδά, Justin Trudeau, έκανε ένα tweet στο οποίο αναφέρει: «Με βαριά καρδιά μάθαμε για τον θάνατο της μακροβιότερης μοναρχίας του Καναδά, της Αυτού Μεγαλειότητας Βασίλισσας Ελισάβετ ΙΙ. Είχε συνεχή παρουσία στις ζωές μας και η υπηρεσία της στους Καναδούς θα μείνει για πάντα ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας μας. Όπως κοιτάμε πίσω τη ζωή και τη βασιλεία της που απλώθηκε σε τόσες δεκαετίες, οι Καναδοί θα θυμόμαστε πάντοτε και θα αγαπάμε τη σοφία της, τη συμπόνια της, τη ζεστασιά της. Οι σκέψεις μας είναι με τα μέλη της Βασιλικής Οικογένειας σε αυτές τις πολύ δύσκολες στιγμές».

Η κηδεία της, σύμφωνα με το πρωτόκολλο, προβλέπεται να γίνει την 10η ημέρα μετά τον θάνατό της, στο Westminster Abbey. Εκεί όπου τον Απρίλιο του 2021 βρέθηκε ολομόναχη, λόγω Covid, να αποχαιρετά τον άντρα της, τον Φίλιππο.

Βασίλισσα Ελισάβετ: Από τα 14 της στην υπηρεσία του έθνους

Από την ηλικία των 14 ετών, η Βασίλισσα Ελισάβετ, τότε απλά Ελισάβετ, προετοιμαζόταν από διάφορους ειδικούς συμβούλους για να γίνει η επόμενη στον θρόνο. Τότε, ο Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος δημιουργούσε μια νέα Ευρώπη και με καθοδηγητή τον Herny Marten, η Ελισάβετ έδειξε τη ρητορική της δεινότητα και τον ηγετικό της χαρακτήρα. Το 1940, στα 14 της χρόνια, μίλησε μέσω ραδιοφώνου και απευθύνθηκε στα παιδιά που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους λόγω του πολέμου. Στα της έγινε τιμητικά Στρατηγός της Φρουράς των Γρεναδιέρων, τάγμα του βρετανικού στρατού.

Σε ηλικία 19 ετών μπήκε στην Υπηρεσία Εδαφικής Βοήθειας και πέρασε 4 εβδομάδες της ζωής της μαθαίνοντας πως να οδηγεί και να συντηρεί στρατιωτικά οχήματα.

Όταν ο πόλεμος ολοκληρώθηκε, η επιστροφή του Πρίγκιπα Φιλίππου από τη Δανία και την Ελλάδα, όπου υπηρετούσε με το αξίωμα του υποπλοίαρχου, επέσπευσε τις διαδικασίες του γάμου τους, μιας και οι δυο τους γνωρίζονταν από πριν την έναρξη του πολέμου, με την 13χρονη Ελισάβετ να έχει γοητευτεί από τον 17χρονο Φίλιππο. Το 1947 παντρεύτηκαν και μέσα σε έναν χρόνο είχαν υποδεχτεί και τον πρώτο τους γιο, τον Κάρολο.

Ως το 1952, όταν και πέθανε ο πατέρας της, η Ελισάβετ είχε αρχίσει να προαλείφεται του θρόνου μέσα από την ανάληψη συγκεκριμένων καθηκόντων. Εκείνη τη χρονιά, η Ελισάβετ και ο Φίλιππος ταξίδευαν στην Κένυα και έμαθαν εκεί για τον θάνατο του Βασιλιά. Η Ελισάβετ ανέλαβε άμεσα τα νέα της καθήκοντα και το 1953 έγινε και επίσημα εστεμμένη Βασίλισσα. 

Μέχρι το 1964 είχαν γεννηθεί και τα άλλα τρία παιδιά, ο Edward, η Anne και ο Andrew, με τη Βασίλισσα Ελισάβετ να ταξιδεύει σε κάθε σημείο του πλανήτη που υπήρχε βρετανικό ενδιαφέρον, συναντήθηκε με τους θρυλικότερους ηγέτες όπως τον Άικ Αϊζενχάουερ και τον Νικίτα Χρουστσέφ, για να φτάσουμε στο 1977 όταν γιόρτασε το ασημένιο ιωβηλαίο της για τα 25 χρόνια της βασιλείας.

Το 1981 μπήκε στη ζωή της και στη βασιλική οικογένεια η Πριγκίπισσα Νταϊάνα, με την οποία ποτέ δεν τα πήγαν καλά και τότε άρχισε η πιο θυελλώδης περίοδος της βασιλείας της, μέχρι να εμφανιστεί 37 χρόνια μετά η Meghan Markle για να βγει αυτή νικήτρια στην άτυπη μάχη με τη Βασίλισσα Ελισάβετ.

Το έτος 1992 αποτέλεσε το χειρότερο και τη μεγαλύτερη εποχή κρίσης για το Παλάτι, καθώς συνέβησαν ταυτόχρονα ο χωρισμός του Καρόλου με την Νταϊάνα, ο χωρισμός της Πριγκίπισσας Anne με τον Mark Philips και κυκλοφόρησαν οι φωτογραφίες της γυναίκας του Andrew, της Sarah Ferguson, δίχως ρούχο και εσώρουχο στο πλάι ενός Αμερικάνου επιχειρηματία.

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, μια φωτιά που ξέσπασε στο Κάστρο των Γουίνδσορ, προκάλεσε τεράστια καταστροφή και ανακοινώθηκε τότε πως θα χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα για τη χρηματοδότηση της αναστήλωσης. Η δημόσια κατακραυγή ήταν τεράστια.

Μεταγενέστερα, η Βασίλισσα Ελισάβετ θα πει για εκείνη την εποχή πως «καθώς θα κοιτάζω προς τα πίσω, δεν θα βλέπω μια περίοδο ανείπωτης ευτυχίας. Χρησιμοποιώντας τα λόγια ενός καλού μου συναδέλφου, εξελίχθηκε σε ένα annus horribilis».

Ακολούθησε η ιστορική επίσκεψη της Ελισάβετ στη Νότιο Αφρική, όπου καλωσόρισε τον Nelson Mandela το 1995 στα νέα του καθήκοντα ως πρώτος ηγέτης στην μετά-Απαρτχάιντ εποχή της χώρας. Ήταν όμως το μόνο φωτεινό συμβάν σε μια ταραχώδη δεκαετία που ολοκληρώθηκε με τον θάνατο της Νταϊάνα στο τροχαίο και με τη σκόνη που σηκώθηκε, με όλη τη σπέκουλα και το πέπλο μυστηρίου, να συντηρούν μύθους για την ίδια και τους εμπλεκομένους μέχρι και σήμερα.

Πέρασαν 8 χρόνια στα οποία η Βασίλισσα Ελισάβετ προσπαθούσε να πείσει πως δεν είναι μια άκαρδη και αναίσθητη ηγέτιδα. Το 2005, η Camilla Parker Bowles έτυχε πολύ καλύτερης υποδοχής στη βασιλική οικογένεια και έγινε από τα αγαπημένα πρόσωπα της Ελισάβετ. Αυτό μέχρι να εμφανιστεί η Kate Middleton που ενσάρκωσε όλα όσα ήθελε να είναι η Ελισάβετ και όλα όσα θαύμαζε.

Το 2012 συμπλήρωσε 60 χρόνια βασιλείας, έπιασε το διαμαντένιο ιωβηλαίο και το 2015 ξεπέρασε το ρεκόρ παρουσίας στον θρόνο της Βασίλισσας Βικτόρια.

Με το πλατινένιο ιωβηλαίο να είναι το κύκνειο άσμα της στη μοναρχία, η Βασίλισσα Ελισάβετ αφήνει πίσω της μια ιστορία που ολόκληρη σειρά από τόμους δε μπορεί να την χωρέσει και ούτε 10 σεζόν από το The Crown θα μπορούσαν να την αποτυπώσουν!

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Υπερβολικά αισιόδοξος ο Donald Trump: «Όλος ο κόσμος θέλει να είμαι υποψήφιος το 2024»

Είναι καλά ο Putin; Αποκοιμήθηκε σε συνεδρίαση, οργιάζουν οι φήμες για την υγεία του

OHE: 5 χρόνια πίσω έχει πάει η ανάπτυξη του πλανήτη λόγω των πολλαπλών κρίσεων