Πέρα από τα ακραία καιρικά φαινόμενα σε όλη την υδρόγειο το 2021, μια εκπληκτική αλλαγή συμβαίνει στην μακρινή βόρεια Αρκτική. Είναι σε μεγάλο βαθμό εκτός οπτικού πεδίου, αλλά ανιχνεύσιμη από ένα δίκτυο αισθητήρων. Οι κεραυνοί αυξήθηκαν δραματικά στην περιοχή γύρω από τον Βόρειο Πόλο. Αποτελεί ένα σημάδι του πώς η κλιματική κρίση μεταβάλλει τον πλανήτη.

Η Vaisala, μια εταιρεία περιβαλλοντικής παρακολούθησης που εντοπίζει τους κεραυνούς σε όλο τον κόσμο, ανέφερε ότι 7.278 κεραυνοί σημειώθηκαν πέρυσι, σχεδόν διπλάσιοι από ότι τα προηγούμενα εννέα χρόνια μαζί. Η εταιρεία ανιχνεύει κεραυνούς στις ΗΠΑ για σχεδόν 40 χρόνια και σε όλο τον πλανήτη από το 2012. Το δίκτυο ανιχνεύει περισσότερους από δύο δισεκατομμύρια κεραυνούς σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο.

Οι κεραυνοί της Αρκτικής είναι σπάνιοι – ειδικά σε βόρεια γεωγραφικά πλάτη όπου εντοπίστηκαν-. Τα φαινόμενα σηματοδοτούν αύξηση της θερμοκρασίας σε μια κυρίως παγωμένη περιοχή. Οι κεραυνοί εμφανίζονται σε καταιγίδες που σχετίζονται με μια ασταθή ατμόσφαιρα, σε σχετικά ζεστό και υγρό αέρα, γι’ αυτό και εμφανίζονται κυρίως σε τροπικά μέρη και αλλού κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι προϊόν της κλιματικής αλλαγής.

Ο ετήσιος αριθμός κεραυνών στην Αρκτική παρέμενε σταθερός την τελευταία δεκαετία, αλλά τώρα αυξάνεται στον βορρά. Ο Chris Vagasky, μετεωρολόγος και διευθυντής εφαρμογών στη Vaisala, είπε ότι ένας πλανήτης που θερμαίνεται, «φορτίζει» το περιβάλλον της Αρκτικής για κεραυνούς. «Ο ζεστός, υγρός αέρας από όλες τις ηπείρους πλέον κατευθύνεται πάνω από τον Αρκτικό Ωκεανό. Μένουν εκεί και δημιουργούνται καταιγίδες».

Ο Jose Martinez-Claros, ερευνητής στο Κέντρο Δυτικού Καιρού και Υδάτινων Ακραίων του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια του Σαν Ντιέγκο, είπε ότι τα ευρήματα ήταν «ανησυχητικά». «Γνωρίζουμε ότι η Αρκτική αλλάζει ταχύτερα από τα υπόλοιπα μέρη του πλανήτη», είπε ο Vagasky. «Και έτσι η παρακολούθηση στις καταιγίδες και τις αστραπές σε αυτή την πολύ απομακρυσμένη περιοχή μας βοηθά να εντοπίσουμε πού υπάρχουν εισβολές θερμού κι υγρού αέρα σε αυτήν την περιοχή».

Πότε αυξήθηκαν οι κεραυνοί στην Αρκτική

Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε επίσης ότι οι κεραυνοί της Αρκτικής είχαν αυξηθεί μεταξύ 2010 και 2020. Αυτό συνδέεται με την υπερθέρμανση του πλανήτη, η οποία προκαλείται από τις εκπομπές ορυκτών καυσίμων. Οι αλλαγές αυτές στην Αρκτική θα έχουν επιπτώσεις και στον υπόλοιπο πλανήτη.

Οι κεραυνοί στις ΗΠΑ αυξήθηκαν επίσης το 2021, σύμφωνα με την έκθεση Vaisala, όπου σημειώθηκαν περισσότερα από 194 εκατομμύρια κεραυνοί, δηλαδή 24 εκατομμύρια περισσότεροι από το 2020. Πάνω από 1 εκατομμύριο παρατηρήθηκαν τον Δεκέμβριο, μαζί με έντονες χειμερινές καιρικές συνθήκες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι οι πυρκαγιές που προκλήθηκαν από κεραυνούς έκαψαν περισσότερα από δύο εκατομμύρια στρέμματα στις ΗΠΑ πέρυσι. Στη Δύση που επλήγη από την ξηρασία, οι κεραυνοί πυροδότησαν καταστροφικές πυρκαγιές, συμπεριλαμβανομένης της πυρκαγιάς Bootleg στο Όρεγκον που έκαψε περισσότερα από 400.000 στρέμματα.