Ο άνθρωπος το ψάχνει σχεδόν από τότε που κατάλαβε τη θνητότητά του. Έφτιαξε μαντζούνια και βότανα, δοκίμασε τη γιόγκα και τη νιρβάνα, έκανε λεπτομερείς αναλύσεις της υγιεινής διατροφής. Το μυστικό της νεότητας δεν το’ χει βρει ακόμα. Ή μήπως το βρήκε;

Ο Ντέιβ Πάσκοου είναι 61 ετών. Όσοι τον κοιτάζουν, από κοντά και από φωτογραφίες, τον έχουν για 30άρη. Παρ’ ότι βρίσκεται σε ηλικία που απολαμβάνει τη σύνταξή του, ο Πάσκοου έχει μια καθημερινή ρουτίνα, η οποία υποστηρίζει ότι θα τον κρατήσει στη ζωή περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον άνθρωπο. Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτά που λέει είναι το πώς φαίνεται.

Υπάρχουν σταθερά βήματα στη «ρουτίνα ευεξίας», όπως έχει ονομάσει ο Πάσκοου την καθημερινότητά του: Με το που ξυπνάει, τρώει μια πράσινη μπανάνα και περνά 8 λεπτά καθισμένος σε μια ηλεκτρομαγνητική κουβέρτα, η οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Στη συνέχεια, κάνει μια σύντομη συνεδρία διατάσεων και άλματα στο τραμπολίνο του. Το πρωινό του αποτελείται από 82 (!) συμπληρώματα διατροφής, με σπιτικό τσάι με λεμόνι.

Ο Πάσκοου δεν είναι ο μόνος που προσπαθεί να βρει το μυστικό της νεότητας. Ο κυριότερος ανταγωνιστής του στον αγώνα κατά της αντιγήρανσης είναι ο 46χρονος επιχειρηματίας Μπράιαν Τζόνσον, ο οποίος ισχυρίζεται ότι έχει την καρδιά ενός 37χρονου και το δέρμα ενός 28χρονου. Ο Τζόνσον, βέβαια, έχει αποκαλύψει ότι ξοδεύει σχεδόν 2 εκ. δολάρια ετησίως για να διατηρήσει τη νεανικότητά του, σε ένα πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει εκτός των άλλων μεταγγίσεις αίματος του έφηβου γιου του! Όπως καταλαβαίνει, όμως, ο καθένας, αυτή η ρουτίνα δεν είναι για τους απλούς ανθρώπους.

Ο τρόπος ζωής του Πάσκοου «κοστίζει» κάτι λιγότερο από 30.000 δολάρια το χρόνο. Δεν είναι εύκολο να τα διαθέσει κάποιος, όμως δεν είναι και απαγορευτικό για τους περισσότερους. Ούτως ή άλλως ο ίδιος δεν είχε σχέση με την ευεξία από παιδί. Σπούδασε και δούλεψε ως μηχανικός συστημάτων κι αυτή η διάθεση να αποφύγει τη γήρανση ήλθε σταδιακά. Άρχισε να κάνει αλλαγές στον τρόπο ζωής του και τελικά αφοσιώθηκε πλήρως σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτό είναι το μυστικό της νεότητας.

60άρης βρήκε το μυστικό της νεότητας: Μοιάζει με 35άρη, βάζει τα γυαλιά στους μεγιστάνες που πληρώνουν εκατομμύρια για να μείνουν για πάντα νέοι

Η ρουτίνα του για τη διατήρηση της νεότητας περιλαμβάνει παμφάγα διατροφή, 120 συμπληρώματα όπως ψευδάργυρο και «εξισορροπητικές ορμόνες», καθώς και καθημερινή ρουτίνα άσκησης, υπέρυθρες σάουνες και ηλεκτρομαγνητική τεχνολογία για την τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος. Πραγματοποιεί, επίσης, μηνιαίες εξετάσεις αίματος, τριμηνιαίες γενετικές εξετάσεις και ετήσια οστική πυκνότητα για να παρακολουθεί τη βιολογική του ηλικία.

Φροντίζει τα γηρατειά του, δεν βρήκε το μυστικό της νεότητας

Φυσικά, υπάρχουν και οι αρνητές αυτών των πρακτικών. Βιοχημικοί που μελετούν σχολαστικά τους υπερήλικες υποστηρίζουν ότι η γήρανση πιθανώς έχει πολύ περισσότερο σχέση με τα γονίδια παρά με τις αλλαγές στον τρόπο ζωής. Δέχονται μεν ότι άνθρωποι όπως ο Πάσκοου μπορούν να βάλουν τον εαυτό τους σε μια καλύτερη τροχιά γήρανσης, αλλά κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει αντιστρέψει ή εξαλείψει τη γήρανση. Με λίγα λόγια, το μυστικό της νεότητας δεν έχει βρεθεί.

Η φιλοσοφία του Πάσκοου επικεντρώνεται στην αποφυγή παραγόντων που επιταχύνουν τη γήρανση. Υπάρχουν συστατικά που «απαγορεύεται» να βάλει στον οργανισμό του: πρόσθετα σάκχαρα, σπορέλαια, τεχνητά αρώματα, φυτοφάρμακα και τεχνητές γεύσεις. Χρησιμοποιεί, επίσης, μασάζ και προπόνηση με βάρη. Και κοιμάται πάρα πολύ. Λαμβάνει,  επίσης, πάνω από 120 συμπληρώματα διατροφής καθώς και πειραματικά χάπια, όπως η ραπαμυκίνη, τα οποία ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι αποτελεσματικά για την αντιγήρανση, αν και δεν είναι το μυστικό της νεότητας.

Οι μέθοδοι του Πάσκοου είναι προσιτές στους περισσότερους ανθρώπους, που θα ήθελαν να δώσουν μια ευκαιρία στον εαυτό τους να ζήσει περισσότερο. Ο ίδιος εκτός από τη σύνταξή του συμπληρώνει το εισόδημά του με προϊόντα που πουλάει μέσω του Amazon.

60άρης βρήκε το μυστικό της νεότητας: Μοιάζει με 35άρη, βάζει τα γυαλιά στους μεγιστάνες που πληρώνουν εκατομμύρια για να μείνουν για πάντα νέοι

Φυσικά στα έξοδα δεν συμπεριλαμβάνονται τα μηχανήματα που χρησιμοποιεί καθημερινά, όπως ένα μηχάνημα υπεριωδών ακτίνων που κοστίζει 10.000 δολάρια, μια σάουνα 12.000 δολαρίων και ένα ηλεκτρομαγνητική κουβέρτα 5.500 δολαρίων, με την οποία βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Το μυστικό της νεότητας είναι και ολίγον… τεχνολογικό.

** Με πληροφορίες από Dave Pascoe.