Μερικοί άνθρωποι όταν βρίσκονται στο αεροπλάνο να ορκίζονται στο αλμυρό και πικάντικο Bloody Mary. Μερικοί ακόμη και στους αιθέρες παραμένουν λάτρεις της Coca-Cola και άλλοι μένουν πιστοί στο νερό, μία ασφαλής επιλογή και σίγουρα η πιο υγιεινή επιλογή.

Μερικοί από εμάς ωστόσο γνωρίζουμε ότι μία αφρώδης τζιτζιμπίρα (όπως ήταν γνωστή παλιότερα) ή πιο εξελιγμένα, ένα ginger ale είναι μακράν το καλύτερο ποτό στα 36.000 πόδια.

Σίγουρα, το ginger ale δεν είναι το πιο συναρπαστικό ποτό όταν πατάμε τα πόδια μας στη Γη και ίσως η ιδέα να το πιείτε να μη σας ενθουσιάζει.

Επιφανειακά, φαίνεται σαν ένα από εκείνα τα ροφήματα που προορίζονται για μέρες ασθενείας ή για αναμίξεις σε κοκτέιλ, αλλά ναι, ως αυτόνομο αναψυκτικό, δεν είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «συναρπαστικό».

Γιατί πρέπει να πίνετε ginger ale στο αεροπλάνο

Ή μήπως είναι συναρπαστικό το ginger ale;

Το ginger ale ήταν κάποτε ένα από τα πιο δημοφιλή αναψυκτικά και αναμειγνυόταν με διάφορα άλλα ποτά στη Βόρεια Αμερική. Αναπτύχθηκε για πρώτη φορά στην Ιρλανδία και την Αγγλία τη δεκαετία του 1840 και γρήγορα ταξίδεψε και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού όπου τόσο οι χρυσές όσο και οι ξηρές μπίρες τζίντζερ απέκτησαν δημοφιλία.

Ο John J. McLaughlin από το Enniskillen του Οντάριο δημιούργησε για πρώτη φορά το Canada Dry -μια από τις πιο αναγνωρίσιμες και δημοφιλείς μάρκες ginger ale μέχρι σήμερα- το 1904. Η εφεύρεσή του είχε χαρακτηριστική γεύση και ήταν αφρώδης ώστε την κυκλοφόρησε ακόμη και ως «Σαμπάνια ginger ale» λόγω της γεύσης και του χρώματος του Canada Dry.

Στη δεκαετία του 1920, την εποχή της ποτοαπαγόρευσης, το ginger ale έγινε βασικό προϊόν στα speakeasy μαγαζιά των Ηνωμένων Πολιτειών. Οι λαθρέμποροι που διακινούσαν τα λαθραία ποτά, όπως ουίσκι και τζιν, διαπίστωσαν ότι το συγκεκριμένο αναψυκτικό ήταν ιδιαίτερα καλό για να κάνει πιο γλυκόπιοτα τα ποτά.

Σήμερα, σίγουρα το ginger ale έχει χάσει σε «δημοτικότητα». Πιο γλυκά ποτά-αναψυκτικά, όπως το Dr. Pepper, το Mountain Dew και, φυσικά, η Coca-Cola, έχουν ξεκάθαρα καλύτερη θέση στην αγορά, αλλά υπάρχει ένα μέρος στον κόσμο όπου το ginger ale είναι ο απόλυτος «βασιλιάς»: ο ουρανός! Και η επιστήμη μπορεί να μας πει γιατί συμβαίνει αυτό όταν βρισκόμαστε στο αεροπλάνο.

Γιατί πρέπει να πίνετε ginger ale στο αεροπλάνο

Τι συμβαίνει με τους γευστικούς μας κάλυκες στο αεροπλάνο;

Έχει αποδειχθεί ξανά και ξανά ότι οι γευστικοί μας κάλυκες λειτουργούν λίγο διαφορετικά στους αιθέρες. Αυτό συμβαίνει επειδή ο ξηρότερος αέρας και η πίεση της καμπίνας μπορεί να μειώσουν την αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, κάνοντας ορισμένα τρόφιμα και ποτά να έχουν λίγο διαφορετική γεύση από εκείνη που έχουν στο έδαφος.

Ο αέρας μέσα σε μια καμπίνα αεροσκάφους είναι τόσο λεπτός και ξηρός όσο είναι στην κορυφή μιας βουνοκορφής που βρίσκεται περίπου 6.000 έως 8.000 πόδια πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Εξαιτίας αυτού, οι γεύσεις όπως η γλυκύτητα και η αλμύρα επηρεάζονται περισσότερο, σύμφωνα με τη διατροφολόγο Lauren Grosskopf, MS, LDN, η οποία μίλησε στο Travel + Leisure.

Αλμυρά ποτά, όπως το Bloody Mary ή ο απλός χυμός ντομάτας χάνουν τη συνήθη γεύση τους. Έτσι, το Bloody Mary’s συχνά έχει καλύτερη γεύση στον αέρα, παρέχοντας μια γλυκιά και πικάντικη γεύση που δίνει στους ανθρώπους περισσότερο κορεσμό (αίσθημα ικανοποίησης).

Όταν πρόκειται για ginger ale, οι πιο ξηρές ποικιλίες (σε αντίθεση με τις πιο γλυκές, χρυσαφένιες μπίρες) είναι συχνά πιο δημοφιλείς στις μάζες. Όταν βρίσκεστε σε αεροπλάνο, η πρόσθετη γλυκύτητα ενός ginger ale μπορεί να μην εμφανίζεται στους γευστικούς σας κάλυκες, κάνοντας το ρόφημα τζίντζερ σας εξαιρετικά στεγνό και αιχμηρό. Δροσιστικό!

Άλλα οφέλη του ginger ale

Ο Grosskopf είπε στο T + L ότι το τζίντζερ μπορεί επίσης να είναι ιδιαίτερα καλό για τους ταξιδιώτες λόγω των ιατρικών του πλεονεκτημάτων. Το τζίντζερ έχει χρησιμοποιηθεί ως σπιτική θεραπεία για τη ναυτία, τη δυσπεψία και τον μυϊκό πόνο και ως αντιφλεγμονώδες πολύ πριν γίνει αναψυκτικό.

«Το τζίντζερ βοηθά στην ανακούφιση των στομαχικών διαταραχών», εξηγεί ο Grosskopf.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Canada Dry είχε πράγματι μια μήνυση εναντίον της το 2018 επειδή ανακαλύφθηκε ότι δεν περιέχεται τζίντζερ στην τζιτζιμπίρα τους, οπότε πιθανότατα η γεύση που μοιάζει με τζίντζερ προσφέρει αυτό το καταπραϋντικό συναίσθημα.

Επιπλέον, η Sherry Ross, M.D., από το Κέντρο Υγείας Providence Saint John λέει στο FoodBeast ότι η ενανθράκωση, και όχι το τζίντζερ, είναι αυτό που κάνει το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς και καταπραΰνει το στομάχι σας.

Ωστόσο, εάν η πτήση σας μοιράζει κάποια μάρκα ginger ale που περιέχει αληθινό τζίντζερ, αυτό σίγουρα είναι πολύ καλύτερο.

Η κατανάλωση ginger ale βοηθά επίσης τους ταξιδιώτες να αποφύγουν ένα κοινό πρόβλημα που εμφανίζεται με άλλα αναψυκτικά, όπως η Diet Coke, η οποία απαιτεί επιπλέον χρόνο για να διαλυθούν οι φυσαλίδες λόγω του μεγάλου υψομέτρου. Η Diet Coke είναι στην πραγματικότητα ένα από τα χειρότερα ποτά που μπορεί κανείς να παραγγείλει από αεροσυνοδό.

Εκτός από τυχόν επιστημονικούς ή ιατρικούς λόγους που μπορεί να προτείνουν ως ιδανικό ποτό ένα Schweppes ή Canada Dry σε ένα αεροπλάνο, η κατανάλωση ginger ale λειτουργεί καλά και σε συναισθηματικό επίπεδο. Είναι ανεξήγητο εν μέρει, αλλά τα αφρώδη ποτά δημιουργούν ένα συναίσθημα ευεξίας.

Και ποιος μπορεί να διαφωνήσει με αυτό;

Αν δεν έχετε δοκιμάσει ακόμα ένα ginger ale σε πτήση, σας προτείνουμε να το δοκιμάσετε. Σίγουρα θα νιώσετε πολύ ανανεωμένοι!