Στη Σκανδιναβία έχουν πάντοτε και με διαφορά τις πιο πρωτοποριακές ιδέες σε πολλά ζητήματα της εποχής μας. Ιδίως στο κομμάτι της διαχείρισης των απορριμμάτων. Μιλάμε εξάλλου για 3+1 χώρες, δηλαδή Σουηδία, Νορβηγία, Φινλανδία και Δανία, που έχουν τα υψηλότερα ποσοστά ανακύκλωσης στον κόσμο και από τα χαμηλότερα ποσοστά πλαστικών ρίπων. Αλλά από την πρωτοπορία μέχρι την μετα-πρωτοπορία, που θα έλεγε και η Ελένη Βλαχάκη, υπάρχει μια απόσταση. Απόσταση που η πόλη Μάλμε τη διήνυσε με ευκολία.

Ευρισκόμενο στο νότιο άκρο της Σουηδίας και αντίκρυ με την Κοπεγχάγη, το Μάλμε είναι μια πόλη-ορόσημο σε επίπεδο eco-friendly πολιτικών στη Σκανδιναβία και αυτό που έκαναν τους τελευταίους μήνες, είναι που μετατρέπει την απόρριψη των σκουπιδιών στους κάδους από κοινωνική υποχρέωση σε ένα ευχάριστο παιχνίδι.

Το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την τοποθέτηση κάδων σκουπιδιών που απαντάνε με βρωμόλογα και dirty talking κάθε φορά που πετάς μέσα τους σκουπίδια, δηλαδή με κάθε «διείσδυση». Στη γέφυρα Davidshallsbron, υπάρχουν δύο κάδοι όπου μια γυναικεία φωνή σου δίνει τροφή για…σκέψη όταν ρίχνεις στο στόμιο τα απορρίμματα σου. «Ω ναι, εκεί ακριβώς. Έλα πίσω και κάντο ξανά» ή «Μμμ, λίγο πιο αριστερά την επόμενη φορά», είναι μερικά από τα «πικάντικα» λόγια του κάδου.

Στο Μάλμε έχουν από το 2017 ομιλούντες κάδους που θυμίζουν αυτό το μηχάνημα στο Demolition Man που έριχνε πρόστιμα στον Stallone κάθε φορά που έβριζε, όμως με αυτή την προσέγγιση, το πάνε πολλά βήματα πιο πέρα.

«Οι προτάσεις που λένε οι κάδοι είναι πυρήνας της πρόθεσης της καμπάνιας να κάνει τους ανθρώπους να μιλήσουν για το πιο βρώμικο πράγμα που υπάρχει: τα σκουπίδια. Επομένως, σας παρακαλώ να γεμίζετε τους κάδους με περισσότερα σκουπίδια. Ναι, ακριβώς αυτό», λέει στο CNN η Marie Persson, μέλος του δημοτικού συμβουλίου.

Το dirty talking των κάδων προβλέπεται να δημιουργήσει μια έξη στις νεότερες γενιές ώστε να επιρρίπτουν τα σκουπίδια τους στους  κάδους κι όχι στους δρόμους, αφού όλοι θα θέλουν να ξεκινάνε τη μέρα τους με βρωμόλογα.

Στο Μάλμε πάντως μπορούν να περηφανεύονται για τις ιδέες τους. Μια εξ αυτών ήταν η μετατροπή ενός εγκαταλειμμένου πλοίου σε ένα βιώσιμο, πράσινο περιβάλλον, η ικανοποίηση των αναγκών σε ενέργεια των σπιτιών, των καταστημάτων και των επαγγελματικών χώρων με ανανεώσιμες πηγές ή και η μετατροπή του food waste σε βιοκαύσιμο για τα λεωφορεία της πόλης.

Εμείς πάντως το βλέπουμε το εργάκι να δημιουργείται ένα φετίχ και να γίνεται μέχρι και κατηγορία τύπου garbage bin porn ή μετά τους επιδειξίες και τους ματάκηδες, να έχουμε τους σκουπιδάκηδες.

Για να προσθέσουμε πάνω σε αυτή την καταπληκτική ιδέα, μας έρχονται και μερικές ακόμα ατάκες που θα μπορούσαν να λένε οι κάδοι.

  • Τι, αυτό ήταν; Δεν έχει άλλο; (για όταν ρίχνεις λίγα σκουπίδια)
  • Δεν πειράζει μωρό μου (για όταν πετάς πρόωρα ένα σκουπίδι, δηλαδή ένα μισοφαγωμένο τοστ)
  • Πιο βαθιά (όταν δεν έχεις βάλει καλά το σκουπίδι και είναι στο όριο να πέσει)
  • Έλα να αλλάξουμε στάση (απέναντι στη διαχείριση των σκουπιδιών)

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Χελώνα εξολοθρευτής: Καθάρισε σε μισή ώρα παραλία της Νάξου – Έφαγε 100 μέδουσες

5 μεταφορικά με τα οποία θα μπορούσε η Καινούργιου και ο Κοκλώνης να πάνε στη Μύκονο

Πρίγκιπας Louis: 6 γκριμάτσες του με τις οποίες ταυτιστήκαμε και θυμηθήκαμε τη μάνα μας που μας έπρηζε σε οικογενειακές μαζώξεις