Σε θρίαμβο εξελίσσεται για τη Νέα Δημοκρατία εξελίσσονται οι εκλογές καθώς η διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να βρεθεί περίπου στις 20 μονάδες. Είναι μάλιστα ενδεικτικό ότι πλην μιας περιφέρειας, της Ροδόπης, η Νέα Δημοκρατία επικρατεί σε όλες τις υπόλοιπες. Ακόμα και στην Κρήτη, όπου συνήθως είτε το ΠΑΣΟΚ παλαιότερα είτε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα και με διαφορά! Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις η Νέα Δημοκρατία θα έχει περίπου 146 έδρες, δηλαδή πέντε λιγότερες μακριά από την αυτοδυναμία. Επίσης, είναι η πρώτη φορά που κόμμα που βρίσκεται στην αξιωματική αντιπολίτευση χάνει τη δύναμή της και μάλιστα σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Το ζητούμενο, βέβαια, που ανακύπτει είναι τι μέλλει γεννέσθαι με τον Αλ. Τσίπρα. Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η παραίτηση αποτελεί μονόδρομο, ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που υπογραμμίζουν ότι σε λιγότερο από ένα μήνα θα υπάρξουν οι δεύτερες εκλογές. Εξάλλου ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μολονότι με το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε δημιουργήσει μια κυβέρνηση, θα επιλέξει τη δεύτερη κάλπη όπου με μαθηματική ακρίβεια έχει την αυτοδυναμία. Υπό αυτά τα δεδομένα, απαιτείται χρόνος ώστε να ανοίξουν οι εσωκομματικές διαδικασίες και να εκλεγεί νέος αρχηγός, με τον χρόνο να είναι σχετικά περιορισμένος μέχρι την επόμενη εκλογική μάχη.

Κερδισμένος, επίσης, είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης όπου φαίνεται να κερδίζει το στοίχημα του ισχυρού διψήφιου ποσοστού. 12 με 13% επιθυμούσαν στο ΠΑΣΟΚ και φαίνεται ότι θα πιάσουν περίπου 12%. Στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι μετά τη συντριβή Τσίπρα δημιουργείται μια ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ προκειμένου να ξεπεράσει την Κουμουνδούρου. Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι και το ΚΚΕ κερδίζει δυνάμεις, με τον Περισσό να είναι αρκετά ευχαριστημένοι.