Ορυμαγδός έχει ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα σε Αθήνα και Βρυξέλλες αφού ο Αλέξης Γεωργούλης καταγγέλλεται από την Ελένη Χρονοπούλου για σεξουαλική κακοποίηση (βιασμό και σωματική βλάβη). Όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (19/04), ο ίδιος ζήτησε ακρόαση από τις βελγικές Αρχές, κάτι που από νομικούς κύκλους θεωρείται «ντρίμπλα» ώστε να φανεί συνεργάσιμος.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΣΚΑΪ, το ότι το ζήτησε, δεν σημαίνει πάντως ότι συμβεί κιόλας. Σε προηγούμενη υπόθεση, πριν από την άρση της ασυλίας του ο Μαρκ Ταραμπέλα που εμπλέκεται στο «Qatargate‘ είχε ζητήσει να δει τον εισαγγελέα κάτι που δεν έγινε δεκτό. Δεν θα επιλέξει δηλαδή ο ίδιος πότε θα δει τον εισαγγελέα αλλά ο ίδιος ο εισαγγελέας.

Έρχονται και άλλες καταγγελίες

Δύο ακόμα περιπτώσεις, φαίνεται πως έχουν προκύψει σχετικά με τον Αλέξη Γεωργούλη, τον οποίο η Ελένη Χρονοπούλου κατήγγειλε το 2020 για βιασμό και ξυλοδαρμό. Οι δύο περιπτώσεις δεν αφορούν βέβαια αντίστοιχης απαξίας αδικήματα, όμως δείχνουν το κλίμα που επικρατούσε στις Βρυξέλλες για τον ηθοποιό και ευρωβουλευτή, ο οποίος έχει απομακρυνθεί τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από την ευρωομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Μια κοπέλα που εργαζόταν στο γραφείο του Αλέξη Γεωργούλη στις Βρυξέλλες, βρίσκεται πολύ κοντά στην καταγγελία. Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, η κοπέλα που έμεινε για λιγότερο από ένα χρόνο στο γραφείο του ευρωβουλευτή, φέρεται μάλιστα να είχε καταγγείλει από τότε, στα αρμόδια όργανα του Ευρωκοινοβουλίου και όχι στις αστυνομικές Αρχές.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η κοπέλα φέρεται να είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση εκτός γραφείου αλλά και άσκηση σωματικής βίας. Είχε πάει στις αρμόδιες υπηρεσίες του Ευρωκοινοβουλίου, όμως η υπόθεση δεν προχώρησε. Αφού η υπόθεση βάλτωσε στις Βρυξέλλες, η ίδια δεν προχώρησε σε επίσημη καταγγελία στις βέλγικες Αρχές.

Υπό το φως των εξελίξεων προτίθεται να επανέλθει, έχει έρθει ήδη σε επαφή με δύο δικηγόρους για να δει τι μπορεί να κάνει για να καταθέσει και η ίδια επίσημη καταγγελία. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, η ίδια είναι τρομοκρατημένη κυρίως γιατί είδε την αντιμετώπιση που είχε η Ελένη Χρονοπούλου.

Τι θα γίνει με την άρση της ασυλίας του

Μετά την καταγγελία σε βάρος του για σεξουαλική κακοποίηση από το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Ελένη Χρονοπούλου, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (19/04), ο Αλέξης Γεωργούλης θα μεταβεί στις Βρυξέλλες είτε την Παρασκευή (21/04) είτε την επόμενη εβδομάδα για να συναντηθεί με τους δικηγόρους του, αλλά και τις βελγικές Αρχές.

Επίσης, όπως αναφέρθηκε στο OPEN, οι Βέλγοι δικηγόροι του Αλέξη Γεωργούλη θα παραλάβουν, αύριο (20/04), τη δικογραφία.

Σε ό,τι αφορά στην άρσης της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη, από την υπηρεσία Νομικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η σχετική διαδικασία απαιτεί περισσότερο χρόνο σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις και παρά το γεγονός πως ο ίδιος ο ευρωβουλευτής είχε ζητήσει την άρση της ασυλίας του και αυτό θα έπρεπε να επιταχύνει τη διαδικασία.

Η Επιτροπή Νομικών Υποθέσεων θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα (24/04) ή Τρίτη (25/04) και ενδεχομένως να οριστεί ο εισηγητής ευρωβουλευτής της έκθεσης για την άρση της ασυλίας του Αλέξη Γεωργούλη.

Δικηγόρος Ελένης Χρονοπούλου: «Δεν καθυστέρησε η έρευνα για την καταγγελία»

Για «συνήθεις χρόνους διερεύνησης» έκανε λόγο, την Τετάρτη (19/04), ο Σπήλιος Σπηλιάκος, δικηγόρος της Ελένης Χρονοπούλου, που κατήγγειλε τον Αλέξη Γεωργούλη για κακοποίηση.

Συγκεκριμένα, ο Σπήλιος Σπηλιάκος ανέφερε στον ΣΚΑΪ: «Η κυρία Χρονοπούλου είναι πολύ δυνατός άνθρωπος, αγωνίστρια, παλεύει, αντέχει. Είναι μια δύσκολη περίοδος και η ίδια, όπως έχει γίνει πλέον σαφές σε όλους, είχε επιλέξει να τηρήσει τη μυστικότητα της διαδικασίας της ποινικής που έχει ανοίξει στο Βέλγιο από το 2020 και ξαφνικά χωρίς τη συναίνεσή της βγήκαν τα στοιχεία της στη δημοσιότητα και ήρθαν πάνω της τελοσπάντων τα φώτα της δημοσιότητας, το οποίο ουδέποτε επεδίωξε. Ξαναλέω όμως πως είναι ένας δυνατός άνθρωπος».

Ακολούθως, ο δικηγόρος της κυρίας Χρονοπούλου παραδέχτηκε πως γνώριζε για την καταγγελία σεξουαλικής κακοποίησης «εξαρχής, όταν συνέβη. Το 2020. Είμαστε σε επικοινωνία από τότε», προσθέτοντας πως «η κυρία Χρονοπούλου πήγε στις βελγικές Αρχές και κατήγγειλε το περιστατικό και από εκεί και πέρα σε συνεννόηση με τις Αρχές έγιναν τα προβλεπόμενα. Δεν θέλω να επεκταθώ στο συγκεκριμέμνο κομμάτι, έχει γίνει ό,τι είναι απαραίτητο με βάση της δικονομία του Βελγίου», ενώ σημείωσε πως δεν έχει γίνει παρόμοια κίνηση στις ελληνικές Αρχές καθώς «αρμοδιότητα έχει το Βέλγιο».

Στο ενδεχόμενο καθυστέρησης της έρευνας από τις βελγικές Αρχές, με δεδομένο πως η καταγγελία έχει ήδη γίνει πριν από τρία χρόνια, ο κ. Σπηλιάκος σημείωσε: «Δεν τίθεται ζήτημα καθυστέρησης της έρευνας με την έννοια ότι θα μπορούσαν να είχαν κάνει κάτι πιο γρήγορα και δεν το έκαναν κατ επιλογήν. Εξ όσων έχω πληροφορηθεί από τους συναδέλφους στο Βέλγιο, οι χρόνοι στους οποίους ενήργησαν, είναι συνήθεις».