Σύμφωνα με τον αμερικανικό (και ολίγον κλισέ πια) ορισμό «Είδηση δεν είναι αν ένας σκύλος δαγκώσει άνθρωπο, αλλά αν ένας άνθρωπος δαγκώσει σκύλο». Μόνοι τους αναιρούνται πέραν του Ατλαντικού. Τι δουλειά έχει η είδηση ότι ο Βινς ΜακΜάον παραιτήθηκε από την ηγεσία του WWE επειδή κατηγορείται για σεξουαλική κακοποίηση και trafficking; Είδηση, και μάλιστα σημαντική, θα ήταν αν μία γυναίκα που βρισκόταν στο περιβάλλον του δήλωνε επισήμως ότι ΔΕΝ έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από τον 78χρονο μεγιστάνα της επαγγελματικής πάλης.

Η κακοποιητική συμπεριφορά του Βινς ΜακΜάον στο προσωπικό του έχει ξεφύγει προ πολλού απ’ αυτό που αποκαλούμε «κοινό μυστικό». Διότι εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι μυστικό, ούτε αυτός προσπαθεί να κρύψει κάτι. Είναι αλήθεια ότι του’ χει στοιχίσει κάμποσα χρήματα από τα πολλά που έχει, όμως τις συνέπειες των πράξεών του δεν τις έχει αντιμετωπίσει, τουλάχιστον στο επίπεδο που θα’ πρεπε.

Το τελευταίο επεισόδιο αυτού του σίριαλ, όπως έχει καταντήσει, προβλήθηκε πριν λίγες ημέρες. Όταν ο ΜακΜάον ήλθε αντιμέτωπος με μήνυση που κατέθεσε εναντίον του μια πρώην υπάλληλος της WWE (World Wrestling Entertainment), της εταιρείας-κολοσσού που διευθύνει από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Η Τζάνελ Γκραντ περιγράφει με λεπτομέρεια όλη τη «σχέση» εξάρτησης με τον Βινς ΜακΜάον και η αντίδραση του προέδρου της WWE ήταν να παραιτηθεί από τη θέση του μέχρι να ξεδιαλύνει το ζήτημα. Και να αρνηθεί τις κατηγορίες, φυσικά, κάτι που έκανε πολλές φορές στο παρελθόν.

Βεβαίως στη θέση του, ως πρόεδρος της εταιρείας, μπήκε η κόρη του. Οπότε ουσιαστικά ούτε εκεί υπήρξε κάποιου είδους απομάκρυνσης. Και πώς να υπάρξει, από τη στιγμή που η WWE είναι στην ουσία οικογενειακή επιχείρηση. Ο Βινς ΜακΜάον την «αγόρασε» από τον πατέρα του το 1982 και την διοικεί με κυριότερο σύμμαχο την σύζυγό του Λίντα, με την οποία είναι μαζί από το 1966 και η οποία δεν φαίνεται να δίνει δεκάρα για τις σεξουαλικές περιπέτειες του συζύγου της.

Η Γκραντ υποστήριξε ότι από το 2019 ως το 2022, που εργαζόταν στα γραφεία της WWE, εξαναγκαζόταν σε σεξουαλικές επαφές με τον Βινς ΜακΜάον ακόμα και μέσα στο ωράριο εργασίας της. Περιέγραψε μια κατάσταση απόλυτης οικονομικής εξάρτησης, η οποία την έφερε σε ανίσχυρη θέση. Η δικηγόρος της είπε ότι οι αποκαλύψεις έγιναν για να μην έλθει κι άλλη κοπέλα σ’ αυτή τη θέση. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι από τις αποκαλύψεις αυτές δεν έπεσε και κανένας από τα σύννεφα.

Βινς ΜακΜάον: Πάνω από 30 χρόνια οι καταγγελίες

Η αλήθεια είναι ότι οι κατηγορίες τέτοιου περιεχομένου εναντίον του ΜακΜάον και του περιβάλλοντός του ξεκίνησαν ήδη από το 1991. Μαζί με τις αποκαλύψεις για αθρόα χρήση στεροειδών από τους επαγγελματίες παλαιστές ήλθαν και πολλές κατηγορίες για σεξουαλικά σκάνδαλα, που αφορούσαν τον γενικό διευθυντή της εταιρείας Τέρι Γκάρβιν και τον Μελ Φίλιπς, τον πιο δημοφιλή παρουσιαστή/σχολιαστή των αγώνων.

Ο Βινς ΜακΜάον όχι μόνο δεν έκανε κάτι για να καθαρίσει τον κόπρο, αλλά προσπάθησε (και κατάφερε) να κουκουλώσει την υπόθεση με ποσό που ξεπέρασε το 1 εκ. δολάρια προς τις γυναίκες που έκαναν τις καταγγελίες. Οι δύο παραιτήθηκαν αργότερα, αλλά δεν κινήθηκε δικαστική διαδικασία εναντίον τους.

Λίγους μήνες αργότερα η Ρίτα Τσάτερτον, η οποία έπαιζε το ρόλο της γυναίκας διαιτητή στο σόου, κατήγγειλε σε τηλεοπτική εκπομπή τον Βινς ΜακΜάον ότι τη βίασε το 1986 μέσα σε μία λιμουζίνα. Κατέθεσε και μήνυση εναντίον του, την οποία περιέργως απέσυρε μερικούς μήνες αργότερα. Οργίασαν οι φήμες περί οικονομικής της αποζημίωσης, κάτω από το τραπέζι.

To επόμενο κύμα καταγγελιών άρχισε να αποκαλύπτεται το 2006. Ο Βινς ΜακΜάον κλήθηκε από την αστυνομία να καταθέσει για μια καταγγελία εργαζόμενης σ’ ένα σολάριουμ, ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί είχε ξεγυμνωθεί και της είχε ζητήσει να του κάνει μασάζ σε όλο το σώμα. Κι αυτή η υπόθεση λύθηκε με εξωδικαστικό συμβιβασμό.

Μόλις το 2022 είχαμε νέα έξαρση καταγγελιών, η οποία μάλιστα οδήγησε επίσης σε (ολιγόμηνη τότε) απουσία του ΜακΜάον από τον προεδρικό θώκο. Τότε ήταν μια σειρά από ανώνυμα e-mail που είχαν φτάσει στον ΜακΜάον και παρουσίασαν αποδείξεις για σεξουαλικές του επαφές με διάφορες υπαλλήλους της εταιρείας. Ο Βινς ΜακΜάον αναγκάστηκε να πληρώσει το ποσό των 3 εκ. δολαρίων, ώστε να σταματήσουν οι καταγγελίες και να επανέλθει στη θέση του.

Ακόμα μεγαλύτερη ήταν η «αποζημίωση» που χρειάστηκε να καταβάλει ο ΒινςΜακΜάον για να καλύψει ένα καραμπινάτο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης εναντίον μιας βοηθού του νομικού του γραφείου, η οποία αποδείχτηκε ότι βρισκόταν πίσω από τις καταγγελίες των άλλων γυναικών.

Το νομικό παρελθόν της κοπέλας που έκανε την καταγγελία και οι ατράνταχτες αποδείξεις που είχε στα χέρια της ήταν πολύ γερό χαρτί: Το διοικητικό συμβούλιο της WWE αποδέχτηκε την πρόταση του προέδρου Βινς ΜακΜάον να καταβάλλει 7,5 εκ. δολάρια προκειμένου να λυθεί το ζήτημα και να αποσιωποιηθεί. Όλα αυτά για το καλό της εταιρείας και όχι του ίδιου.

Αν αθροίσει κανείς όλα τα ποσά που πλήρωσε ο Βινς ΜακΜάον προκειμένου να μην φτάσουν στο δικαστήριο οι καταγγελίες, θα βρει ότι πρόκειται για πάνω από 15 εκ. δολάρια. Το συμπέρασμα είναι σαφές: Όποιος έχει πολλά λεφτά, μπορεί να τη γλυτώνει επ’ αόριστον, όσο μπερμπάντης κι αν αποδεικνύεται ότι είναι. Θα αποδειχτεί και η νέα κατηγορία εναντίον του ένας κρίκος αυτής της αλυσίδας ή η Τζάνελ Γκραντ θα απορρίψει τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, προκειμένου να τον δει να κάθεται στο εδώλιο;

** Με πληροφορίες από Wrestlinginc.