Για ακόμα μια φορά η ακροδεξιά ξάφνιασε, αυτή την φορά με την εμφάνιση του κόμματος ΝΙΚΗ στις τελευταίες εκλογές. Το 2012 η άναδος της Χρυσής Αυγής και η είσοδος για πρώτη φορά στη Βουλή ενός νεοναζιστικού κόμματος, ήταν που προκάλεσε το πρώτο «σοκ». Δεν θα έπρεπε να προκαλεί εντύπωση όμως αυτό, αφού κατά καιρούς εμφανίζεται η παρουσία της ακροδεξιάς στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

Το κομμάτι αυτό της ελληνικής κοινωνίας υπήρχε πάντα στα μεταπολεμικά χρόνια και ανάλογα τις πολιτικές συγκυρίες είτε εκφραζόταν αυτόνομα είτε επιβίωνε ενσωματωμένο σε ένα μεγάλο κομματικό σχηματισμό της Δεξιάς.

«Ανθίζει» η ακροδεξιά σε λαϊκές γειτονιές

Αξιοσημείωτο είναι ότι η ακροδεξιά ανθεί κυρίως σε λαϊκές γειτονιές και όχι σε οικονομικά και κοινωνικά εύρωστες περιοχές λειτουργώντας ως αντίβαρο στην αυξημένη εκεί επιρροή της Αριστεράς.

Εξίσου γεγονός επίσης είναι ότι μετά την πτώση της δικτατορίας, η ελληνική ακροδεξιά όποτε προσπάθησε να ξεμυτίσει, δεν κατάφερε να συγκεντρώσει παραπάνω από 7%.

Η πρώτη της… απόπειρα ήταν το 1977 με την Εθνική Παράταξη, όταν τα δυσαρεστημένα από τον Κωνσταντίνο Καραμανλή απομεινάρια της χουντικής επταετίας επιδίωξαν να μπυν στη Βουλή αλλά έλαβαν μόλις 6,82% με πέντε βουλευτές και σταδιακά διαλύθηκαν.

Το 1981 ο Σπύρος Μαρκεζίνης, ο επονομαζόμενος και «δοτός πρωθυπουργός του Παπαδόπουλου», έκανε κόμμα αλλά δεν κατάφερε να πάρει ούτε 2%. Το ίδιο και το 1984 όταν ο ίδιος ο Γιώργος Παπαδόπουλος είχε στηρίξει την ΕΠΕΝ. Με το ζόρι πήρε ένα 2,29% στις Ευρωεκλογές του 1984 και έβγαλε έναν ευρωβουλευτή.

Ακροδεξιά και μνημόνια

Η παρουσία των ακροδεξιών έγινε νομοτελειακά αισθητή όταν ήρθαν… τα μνημόνια. Οι αγανακτισμένοι πολίτες απέδωσαν την οικονομική τους τραγωδία στο ΠΑΣΟΚ και στη ΝΔ, ευλόγως στα κόμματα που κυβερνούσαν επί δεκαετίες και οδήγησαν τη χώρα και στις συγκυβερνήσεις του 2012 μα και στην άνοδο μιας, εγκληματικής οργάνωσης ως αποδείχθηκε: της Χρυσής Αυγής. Η ΧΑ έφτασε 6,97% το 2012.

Οταν όμως αποδείχθηκε και ο εγκληματικός της χαρακτήρας, οι ψηφοφόροι της (που δεν ήταν εγκληματίες, φυσικά, ή ναζί) την εγκατέλειψαν.

Το ίδιο θα συμβεί και με τη Νίκη…