Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζορτζ Σάντος εμφανίστηκε προκλητικός, ενόψει της ψηφοφορίας για την αποπομπή του από το Κογκρέσο, δηλώνοντας ότι θα καταθέσει «σωρεία καταγγελιών» εναντίον συναδέλφων του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου οι (πολιτικές) μέρες του πιστεύεται ότι είναι πλέον μετρημένες.

«Αυτό είναι εκφοβισμός. Όλα για το σόου», είπε ο 35χρονος Σάντος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Ο Σάντος αντιμετωπίζει ποινικές κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας. Σχετικά πρόσφατα παραδέχτηκε ότι ένα μεγάλο μέρος του βιογραφικού που είχε παρουσιάσει πριν από τις εκλογές ήταν κατασκεύασμα δικό του.

Οι Ρεπουμπλικάνοι συνάδελφοί του σχεδιάζουν να ψηφίσουν για την αποπομπή του αύριο Παρασκευή.

Τζορτζ Σάντος: Οι προεκλογικές δωρεές πήγαν σε μπότοξ και OnlyFans

Πριν από λίγες ημέρες επιβίωσε σε μια πρώτη ψηφοφορία αλλά πλέον φαίνεται ότι οι πιθανότητες είναι εναντίον του.

Μετά από εκείνη την ψηφοφορία, διακομματική επιτροπή παρουσίασε αποδεικτικά στοιχεία με βάση τα οποία ο βουλευτής δαπάνησε τα χρήματα που είχαν δώσει δωρητές για την προεκλογική εκστρατεία του για να κάνει μπότοξ, για να αγοράσει είδη πολυτελείας (από τον οίκο Hermes) αλλά και για συνδρομή στην πλατφόρμα OnlyFans, που είναι για ενηλίκους.

Με αφορμή αυτήν την αποκάλυψη ορισμένοι Ρεπουμπλικάνοι που είχαν ψηφίσει κατά της αποπομπής του απέσυραν τη στήριξη στο πρόσωπό του.

Ο Σάντος απέφυγε να κάνει κάποιο σχόλιο για αυτήν την έκθεση. Είπε όμως ότι θα καταγγείλει για παραβίαση της δεοντολογίας άλλα μέλη της Βουλής και θα ζητήσει να παραπεμφθεί με το ερώτημα της αποβολής ο Δημοκρατικός βουλευτής Τζαμάλ Μπόουμαν ο οποίος τον Οκτώβριο είχε παραδεχτεί ότι ενεργοποίησε τον συναγερμό για πυρκαγιά πριν από μια ψηφοφορία.

«Αυτό είναι απλώς άλλο ένα ασήμαντο κόλπο στη μακρά ιστορία του με τις κομπίνες, τις γελοιότητες και τις ξεκάθαρες απάτες» απάντησε ο Μπόουμαν.

Ο Σάντος έχει δηλώσει ότι δεν θα επιδιώξει την επανεκλογή του στις εκλογές του 2024 αλλά αρνήθηκε και όλες τις πιέσεις που δεχόταν να παραιτηθεί. Λόγω του σκανδάλου έχει απομονωθεί στο Κογκρέσο, δεν μετέχει σε καμία επιτροπή και δεν έχει παρά ελάχιστη επιρροή.

Χωρίς την έδρα του, η μικρή πλειοψηφία που διαθέτουν σήμερα οι Ρεπουμπλικάνοι (222 έναντι 213) θα περιοριστεί ακόμη περισσότερο.

Τουλάχιστον 77 Ρεπουμπλικάνοι θα πρέπει να ψηφίσουν υπέρ της αποπομπής του, μαζί με τους 213 Δημοκρατικούς, ώστε να συγκεντρωθεί η απαιτούμενη πλειοψηφία των δύο τρίτων για να αποπεμφθεί ο βουλευτής.

Σε μια τέτοια περίπτωση ο Σάντος θα γίνει μόλις ο έκτος βουλευτής στην ιστορία των ΗΠΑ που αποβάλλεται και ο πρώτος που δεν έχει καταδικαστεί για έγκλημα ή δεν έχει πολεμήσει στον Εμφύλιο Πόλεμο (1861-1865).

Τζορτζ Σάντος: Το ψεύτικο βιογραφικό

Οι μπελάδες για τον Σάντος ξεκίνησαν αμέσως μετά τις εκλογές του 2022, όταν Μέσα Ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι δεν φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ούτε εργάστηκε ποτέ στις τράπεζες Goldman Sachs και Citibank, όπως ισχυριζόταν.

Μεταξύ άλλων, είχε δηλώσει ψευδώς ότι ήταν εβραϊκής καταγωγής και ότι οι παππούδες του γλίτωσαν από τους Ναζί στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι αλλεπάλληλες αποκαλύψεις τον μετέτρεψαν σε παρία στη Βουλή και αγαπημένο στόχο των σατιρικών τηλεοπτικών εκπομπών πολύ προτού ομοσπονδιακοί εισαγγελείς του απαγγείλουν κατηγορίες για διάφορες απάτες.

Συνολικά βαρύνεται με 23 κατηγορίες, όπως ότι χρησιμοποιούσε τους πόρους της προεκλογικής εκστρατείας του για να καλύπτει τα προσωπικά έξοδά του και ότι χρέωσε τις πιστωτικές κάρτες των χορηγών του χωρίς την άδειά τους.

Η δίκη του έχει οριστεί για τις 9 Σεπτεμβρίου 2024.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ