Υποβόσκει η ένταση στις περιοχές της Νέας Ιωνίας, του Νέου Ηρακλείου και στα Πευκάκια. Ο αριθμός των προσαγωγών έχει αυξηθεί στις 14, την ώρα που εκατοντάδες πολίτες προσπαθούν να πλησιάσουν στο σημείο που δολοφονήθηκαν τα δύο μέλη της Χρυσής Αυγής, Μάριος Καπελώνης και Γιώργος Φουντούλης.

Την ίδια στιγμή πληροφορίες αναφέρουν πως η «Αύρα» της ΕΛ.ΑΣ. βρίσκεται πλησίον των συγκεντρώσεων και όπως γίνεται αντιληπτό, η Αστυνομία λαμβάνει μέτρα για τη διάσπαση των συναθροίσεων.

Οι πρώτες προσαγωγές

Κάτω από δρακόντεια μέτρα, τα οποία περιλαμβάνουν την παρουσία 3.000 αστυνομικών, κινητοποιούνται ακροαριστερές, αριστερές και ακροδεξιές ομάδες στη Νέα Ιωνία και στο Νέο Ηράκλειο.

Νέα Ιωνία
Αντιφασιστική συγκέντρωση από φορείς και συλλογικότητες στα Πευκάκια. Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Παρά τη ρητή απαγόρευση της ΕΛ.ΑΣ. για οποιαδήποτε συνάθροιση στις συγκεκριμένες περιοχές, πολίτες προσπαθούν να φτάσουν στο Νέο Ηράκλειο με κάθε τρόπο.

Από τη μία, οι θιασώτες της Χρυσής Αυγής θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη των Μάνου Καπελώνη και Γιώργου Φουντούλη, οι οποίοι δολοφονήθηκαν πριν από ακριβώς δέκα χρόνια.

Από την άλλη, αριστερές και ακροαριστερές ομάδες προχωρούν σε αντι-συγκεντρώσεις εκφράζοντας τη διαμαρτυρία τους και την αποστροφή τους στα φασιστικά κινήματα.

Νέα Ιωνία
Αντιφασιστικό συλλαλητήριο από φορείς και συλλογικότητες στο Νέο Ηράκλειο, κατά της πανευρωπαϊκής συνάντησης ακροδεξιών οργανώσεων στην περιοχή, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023. (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σε κάθε περίπτωση ένεκα της ρητής απαγόρευσης, είναι ευνόητο πως η ΕΛ.ΑΣ. θα επιχειρήσει να μην επιτρέψει την παρουσία κανενός στον χώρο όπου δολοφονήθηκαν οι δύο άνδρες κατά την 1η Νοεμβρίου του 2013, κάτω από τα τότε γραφεία της Χρυσής Αυγής, στη λεωφόρο Ηρακλείου.

Νέα Ιωνία
Αντιφασιστική συγκέντρωση μπροστά στον σταθμό ΗΣΑΠ Πευκάκια. Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο των μέτρων, οι αστυνομικές δυνάμεις προχώρησε στην προσαγωγή εννιά ατόμων, ενώ αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες, μέχρι και το πρωί όπου αίρεται η απαγόρευση να σημειωθούν και άλλες αντίστοιχες ενέργειες.

Κατά πληροφορίες οι προσαχθέντες εντοπίστηκαν στη Νέα Ιωνία και ανήκουν σε κινήματα της ευρύτερης αριστεράς.

Πριν από κάθε ενέργεια πάντως, οι αστυνομικοί ζητούν από τους συγκεντρωθέντες να διαλυθούν ησύχως.

Νέα Ιωνία
Αντιφασιστικό συλλαλητήριο από φορείς και συλλογικότητες στο Νέο Ηράκλειο, κατά της πανευρωπαϊκής συνάντησης ακροδεξιών οργανώσεων στην περιοχή, Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023. (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)