Ότι η πολιτική σκηνή έχει μετατραπεί στην Ελλάδα σε ένα μιντιακό σόου, το έχουμε καταλάβει και εντοπίσει από μήνες πριν, αν όχι από χρόνια. Το μετεκλογικό σκηνικό έδειχνε να τα θάβει όλα και να δημιουργεί ένα μονοπώλιο του Μητσοτάκη, μέχρι που εμφανίστηκε ο Κασσελάκης.

Πριν από αυτόν, από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ είχε μείνει ακέφαλος, δεν υπήρχε κάποια πολιτική οντότητα που αξίζει σημασίας ή να προκαλεί ενδιαφέρον. Όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε όλα τα κόμματα.

Ήταν ένα δίμηνο στο οποίο μια στιβαρή αντιπολίτευση θα μπορούσε να έχει κεφαλαιοποιήσει εις βάρος της κυβέρνησης, μετά τις τόσες αστοχίες που έγιναν σε επίπεδο διαχείρισης κρίσεων, στο κομμάτι της πολιτικής προστασίας. Κι όμως, κανείς δεν ασχολείτο με τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ ή με όσα δήλωνε ο Φάμελος, που είχε αναλάβει χρέη προσωρινού ηγέτη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειχνε, βάσει των υποψήφιων διεκδικητών, ότι δεν θα μπορέσει να βγει από το σκοτάδι στο οποίο είχε περιέλθει με ευθύνη του Τσίπρα. Μέχρι που εμφανίστηκε ο κομήτης Κασσελάκης.

Μιντιακά, σοσιαλμιντιακά, επικοινωνιακά εν γένει, ο Κασσελάκης δείχνει να είναι μελετημένος όσο δεν πάει και κατάφερε να δείξει στους αρνητές προόδου που αφθονούν στον ΣΥΡΙΖΑ ότι είναι η μοναδική ευκαιρία για το κόμμα ώστε να πάει στην επόμενη μέρα. Με ή χωρίς αυτούς.

Στέφανος Κασσελάκης υπερπροβολή
(ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

Ο Κασσελάκης «ξύπνησε» τη ΝΔ

Όταν βλέπεις σε ένα κόμμα, ακόμα και άτομα όπως ο Πολάκης, που έχουν αγκαλιά τους τον λαϊκισμό, να αντιλαμβάνονται πως ο Κασσελάκης είναι η επόμενη μέρα του κόμματος, αλλά να μην το βλέπουν ευφυέστεροι άνθρωποι, κατανοείς ότι οι δομές είναι τόσο αρτηριοσκληρωτικές που θα χρειαστεί να σκάσει μετεωρίτης κι όχι ένας απλός κομήτης.

Όλα γνωστά μέχρι εδώ. Ήρθαν όμως οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή και έκαναν τον Κασσελάκη κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που είχε γίνει ως τότε. Ένας πολιτικός ροκστάρ που ανέστησε την πεθαμένη πολιτική σκηνή της χώρας και κινητοποίησε ξανά τον Μητσοτάκη που φαινόταν να έχει επαναπαυτεί. Όχι ο ίδιος δηλαδή, αλλά το υπόλοιπο κυβερνητικό και κομματικό σχήμα της ΝΔ, που έπαιζε μπάλα μόνο του.

Η συσπείρωση που υπάρχει γύρω από τον Κασσελάκη μετά τις εκλογές της Κυριακής, είναι μεγάλη στον ΣΥΡΙΖΑ. Τέτοια που βγάζει από τον λήθαργο της κυριαρχίας τη ΝΔ και τον Μητσοτάκη και αφήνει υποσχέσεις για μια πόλωση, όχι όμως με την αρνητική χροιά που είχε μέχρι τις εκλογές. Στη θεωρία πάντοτε, γιατί κανείς δεν εγγυάται πως ο «Μη Συριζαίος» στην εικόνα και στο άγεσθαι και φέρεσθαι Στέφανος Κασσελάκης δεν θα απορροφηθεί από τα ιζήματα που υπάρχουν στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ, η αντιπαράθεση Κασσελάκη-Μητσοτάκη μόνο θετικά αποτελέσματα μπορεί να έχει, εφόσον πρεσβεύουν και οι δύο τον εκσυγχρονισμό και τον προοδευτισμό. Απλώς με διαφορετική εκκίνηση. (Αν κλείσει κανείς τα αυτιά του, ακόμα και στη φωνή θα δει ομοιότητες ανάμεσα στους δύο)

Είναι μια όχι μακρινή, αλλά σίγουρα όχι και πολύ κοντινή εικόνα, από τη στιγμή που ο Κασσελάκης δεν έχει βγει ακόμα πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Η τάση όμως αυτό δείχνει. Και η στροφή Παππά προς Κασσελάκη, επίσης.

Δεν είναι όμως μόνο θέμα τάσης. Είναι και θέμα απήχησης. Ο Κασσελάκης οριζοντίωσε το περιεχόμενο των εκπομπών που αποκαλούνται ψυχαγωγικές. Την ώρα που οι ενημερωτικές προσπαθούν να μην…κυλήσουν στο πολιτικό gossip, ο Λιάγκας, η Τσιμτσιλή, η Καινούργιου, δεν έχουν κανέναν ενδοιασμό να στέλνουν μέχρι και ρεπόρτερ να στήνονται έξω από το σπίτι του και να περιμένουν τον σύντροφό του.

Ο οποίος σύντροφός του θα πρέπει από δω και πέρα να έχει πολύ γερό στομάχι για να αντέξει και την παρακολούθηση και τις ερωτήσεις που δεν θα αφορούν αποκλειστικά τον ίδιο. Σήμερα, είδαμε τα μικρόφωνα ως και να εισβάλουν στο σπίτι τους την ώρα που έμπαινε μέσα.

Η αποθέωση του πολιτικού-σελέμπριτι

Ο Στέφανος Κασσελάκης γυμνάζεται. Από κει παίρνει τον καφέ του. Ποια είναι η ρουτίνα του. Το σκυλί του. Η μαμά του. Το ντύσιμό του. Τι λέει ο θείος του. Τι λέει ο μπατζανάκης της αδερφής του ξαδέρφοτ του. Βάζει πρώτα γάλα και μετά δημητριακά ή πρώτα δημητριακά και μετά γάλα…

Με τον Κασσελάκη βλέπουμε την αποθέωση της σελεμπριτοποίησης της πολιτικής, σε βαθμό μάλιστα που δεν απαντάται σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Ίσως μόνο η Σάνα Μαρίν να βίωσε κάτι τέτοιο, αλλά σε εκείνη συνέβη όταν έκανε και κάτι πέρα από τη νόρμα.

Ο Κασσελάκης δεν έχει εντοπιστεί ακόμα να χορεύει έξαλλα σε κάποιο πάρτυ. Είναι απλά αυτός που ήταν και πριν βρεθεί στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής. Για χάρη του πάντως αναβιώνει το παλιό, το ορθόδοξο δελτίο ειδήσεων του STAR.

Και δεδομένου ότι πάντα θα υπάρχει ο κίνδυνος κάποιο ατόπημα του ορισμένοι να το συνδέσουν με την προσωπική του ζωή και να διαστρεβλώσουν τα πράγματα, ο ίδιος κουβαλάει ένα έξτρα βάρος. Το βάρος του να πείσει ότι δεν επενδύει στην σεξουαλική του προτίμηση ή σε κάτι άλλο πέραν της ίδιας της πολιτικής, της χάραξης στρατηγικής για το κόμμα και για την χώρα όταν θα φτάσει να διεκδικεί την πρωθυπουργία σε 4 χρόνια.

Αυτό που παρατηρείται από το βράδυ της Κυριακής, ιδιαίτερα όμως χθες και σήμερα στις πρωινές εκπομπές, είναι μια υπερπροβολή. Υπερπροβολή που έρχεται να απαντήσει και στην αιτίαση πως τα μίντια είναι όλα «ελεγχόμενα από τον Μητσοτάκη και τον προβάλλουν για να βγει πρωθυπουργός».

Δεν υπάρχουν στοιχεία για κάτι τέτοιο. Υπάρχει όμως ξεκάθαρη ένδειξη πως τα μίντια απλώς έλκονται από αυτό που βλέπουν να πουλάει. Αν ο Κασσελάκης πουλάει, θα ξεψαχνίζουν τη ζωή του και θα βγάζουν 40 αποκλειστικά την ημέρα. Από το πόσα squats κάνει μέχρι τους αγαπημένους του προορισμούς.

Το ερώτημα είναι αν ο ίδιος έχει προετοιμαστεί να αντιμετωπίσει την αρνητική αντίδραση που φέρνει η υπερπροβολή. Αν είναι έτοιμος να απαντήσει σε όσα θα βγαίνουν στην επιφάνεια για την ζωή του, για το παρελθόν του, για τη σύνδεσή του με ανθρώπους. Γιατί είναι βέβαιο πως αναζητούνται απαντήσεις στο πώς έφτασε να έχει αυτη τη δυναμική όταν πριν από ενάμιση μήνα τον γνώριζαν μόνον εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Βρισκόμαστε πάντως στην αρχή μιας σειράς με πολύ glamour στο ξεκίνημά της και μένει να φανεί αν αυτό το glam θα παραμείνει τόσο λαμπερό και στη συνέχεια ή αν θα αρχίσουν οι μουτζούρες από τα «ξεδοντιάσματα»!