Ισχυρή εντολή αυτοδυναμίας και στις δεύτερες εκλογές έθεσε ως στόχο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφήνοντας εκ νέου να διαφανεί άγχος για το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να έχει μία οριακή πλειοψηφία ενός, δύο ή τριών βουλευτών.

«Να πάτε να ξαναψηφίσετε αντί να πάτε παραλία ή να θεωρήσετε ότι οι εκλογές έχουν κριθεί”, ζήτησε από τους ψηφοφόρους ο πρόεδρος της ΝΔ», μιλώντας στον ANT1 και στον Γιώργο Λιάγκα. Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είχε θέσει ως στόχο η ΝΔ να αυξήσει τα ποσοστά της, αλλά παραδέχθηκε ότι: «Δεν περίμενα τις 20 μονάδες διαφορά».

Υποστήριξε ότι ο ίδιος έχει διαμορφώσει μία «νέα ΝΔ», συνεχίζοντας το άνοιγμα σε ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και αφήνοντας μάλιστα ανοιχτό να πάρει και άλλα στελέχη του, ενώ έδωσε μία πρόγευση από το επόμενο υπουργικό συμβούλιο.

Τι είπε ο κ. Μητσοτάκης για…

Τις επόμενες εκλογές: «αν θέλετε να είμαι ξανά πρωθυπουργός θα πρέπει όλοι να πάτε να ψηφήσετε. Νομίζω πως το αποτέλεσμα της κάλπης δημιουργεί προσδοκίες και ένα μεγάλο αίσθημα ευθύνης. Είναι μεγάλο το βάρος της ευθύνης όταν σε ψηφίζουν περισσότεροι από όσοι σε είχαν ψηφίσει στις προηγούμενες εκλογές. Κράτησα για τον εαυτό μου και την οικογένεια μου τη μεγάλη νίκη, όμως το μυαλό μου είναι πλέον στις επόμενες κάλπες. Το σκορ του πρώτου αγώνα δεν μετράει, οι κάλπες είναι άδειες. Δεν θα επέτρεπα ποτέ στον εαυτό μου να καβαλήσω το καλάμι.Τα πράγματα μπορούν πάντα να γυρίσουν και δεν θεωρώ τίποτα ως δεδομένο, στην πολιτική υπάρχουν επιτυχίες και αποτυχίες. Σε αυτές τις εκλογές είμαστε οι μόνοι που μιλάμε για το μέλλον».

Προβλέψεις για τα εκλογικά αποτελέσματα: «πίστευα πως θα μπορούσαμε να προσεγγίσουμε το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών. Αυτός ήταν ο κρυφός μας στόχος. Ξεπεράσαμε τα ποσοστά του 2019 και το ποσοστό που είχαμε. Δεν περίμενα αυτή τη διαφορά, αλλά δεν κοίταζα τι κάνει η αντιπολίτευση. Ο πήχης για εμένα είναι να έχω μία άνετη κυβερνητική πλειοψηφία».

Την επόμενη κυβέρνηση: «εφόσον οι πολίτες με εμπιστευτούν ξανά, θα περιλαμβάνει πολύ περισσότερες γυναίκες, καθώς και ότι θα υπάρξουν πολλές αλλαγές σε σχέση με το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα. Το υπουργικό συμβούλιο δεν είναι αποτέλεσμα κομματικών διαδικασιών. Η πρόθεσή μου είναι να κάνω rotation στο νέο υπουργικό συμβούλιο. Δεν θα κοιτάξω εσωκομματικές ισορροπίες ή σταυρούς, αλλά ποιος μπορεί να είναι πιο αποτελεσματικός στο κάθε υπουργείο».

Τα πρώτα νομοσχέδια της νέας Βουλής: «το πρώτο νομοσχέδιο που θα φέρω, εφόσον επανεκλεγούμε κυβέρνηση, θα αφορά στο επιτελικό κράτος και θα περιλαμβάνει και τη δημιουργία του νέου υπουργείου Δημογραφικής και Στεγαστικής Πολιτικής, ενώ το δεύτερο θα αφορά στη φορολογική πολιτική».

Μητσοτάκης

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ: «έχουν κρυφή “καταιγίδα φόρων” ενώ εμείς θα συνεχίσουμε την πολιτική μείωσης των φόρων, αφού απέδωσε στην πράξη. Σίγουρα υπάρχει σήμερα μία αναταραχή στην κεντροαριστερή πολυκατοικία και όλοι διεκδικούν το ρετιρέ. Όμως να θυμίσω ότι στις εκλογές πρωτίστως ψηφίζουμε για κυβέρνηση και όχι για αντιπολίτευση».

Για την Τουρκία: «Για την επανεκλογή του ούτε χάρηκα ούτε καταστεναχωρέθηκα. Δεν μπορώ να παρέμβω στα εσωτερικά ξένης χώρας. Το πρόεδρο Ερντογάν τον γνωρίζω. Τα σύνορα θα φυλάσσονται, ο φράχτης θα επεκταθεί, οι ένοπλες δυνάμεις θα ενισχυθούν. Ελπίζω ότι ο Ερντογάν υπό την πίεση της οικονομικής πραγματικότητας στην Τουρκία, θα θελήσει να ξανακάνει μία ουσιαστική στροφή προς τη Δύση και να συζητήσει μαζί μας με καλή διάθεση και αφήνοντας στην άκρη τις μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις που είδαμε την τελευταία τετραετία».

Για τις δημοσκοπήσεις: «δεν είμαι στατιστικολόγος για να γνωρίζω τι έγινε στις δημοσκοπήσεις. Κατά την προεκλογική περίοδο έλεγα πως κοιτάω τις αντιδράσεις του κόσμου και όχι τις μετρήσεις. Εβλεπα επίσης πολλούς ανθρώπους που μου έλεγαν δεν σε ψήφισαν το 2019, αλλά θα σας ψηφίσω τώρα. Τα πράγματα το 2023 είναι καλύτερα από το 2019».

Για τον Αλέξη Τσίπρα: «Φαντάζομαι πως ο Αλέξης Τσίπρας ξέρει τι πρέπει να κάνει. Το πώς βιώνει κανείς μία ήττα είναι προσωπική υπόθεση που αφορά τον ίδιο και το κόμμα. Είναι ήδη 15 χρόνια πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ένα δικό του ζήτημα. Εύχομαι και ελπίζω στα πλαίσια του πολιτικού διαλόγου είναι να έμαθαν κάτι από την κάλπη, αλλά δεν φαίνεται κάτι τέτοιο»

Για Νίκο Ανδρουλάκη: «Ενδεχομένως να πάρουμε και άλλα στελέχη από την κεντροαριστερά. Οταν κάνουμε μία πολιτική για τα άτομα με αναπηρία είναι προοδευτική πολιτική, ισότητας και δικαιοσύνης, ούτε δεξιά, ούτε αριστερή πολιτική. Είναι μία πολιτική που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και κυρίως τον αποκλεισμένο. Το ΠΑΣΟΚ έχει κερδίσει τουλάχιστον τρεις φορές με ποσοστό πάνω από 40% και κανείς δεν μίλησε για παντοδυναμία. Υπάρχουν θέματα όπως η εξωτερική πολιτική που χρειαζόμαστε συναίνεση. Ομως χρειάζεται μία σταθερή αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν έχω κρυφή ατζέντα. Ο,τι είπα το 2019 το έκανα, δεν είπα ψέματα».

Για τη Μαρέβα, αν τον έχει επηρεάσει σε πολιτική απόφαση: «βεβαίως την ρωτάω σχεδόν για τα πάντα, αλλά οι πολιτικές αποφάσεις είναι δικές μου. Εχουμε μία πολύ όμορφη σχέση, Η Μαρέβα μένει εκτός της πολιτικής σκηνής, έχει άποψη και όπως ισχυρίζεται και έχει περισσότερη συναισθηματική νοημοσύνη και ενδεχομένως να βλέπει πράγματα που εγώ να τα βλέπω αλλιώς. Τα παιδιά μου δεν είναι ιδιαίτερα κοντά στην πολιτική. Το αν θα μπουν στην πολιτική εξαρτάται από τα ίδια. Δεν θα το απέκλεια. Δεν θα τα προτρέψω, ούτε θα τα αποτρέψω. Αλλά θα θέσω έναν όρο, αν θέλετε να μπείτε στην πολιτική θα πρέπει πρώτα να έχετε δουλέψει».

Για το Αγιον Ορος: «μπορεί να έχουμε 7 κόμματα στη Βουλή και ο πήχης της αυτοδυναμίας να ανέβει. Εχω πάει πολλές φορές στο Αγιον Ορος. Είχα υποσχεθεί στο γιο μου ότι θα πάμε μαζί. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να έχει πολιτικές προεκτάσεις μία επίσκεψη στο Αγιον Ορος. Το είχαμε προγραμματίσει εξ αρχής. Η σχέση μου με τη θρησκεία είναι βαθιά προσωπική».

Για τα Τέμπη: «ήταν ένα σοκ, μία βαθιά τραυματική εμπειρία για εμένα. Ανέλαβα την ευθύνη που μου αναλογεί. Κάναμε μεγάλη προσπάθεια να τρέξουν τα έργα, όμως αυτή η σύμβαση δεν είχε ολοκληρωθεί. Είναι κάτι που θα με βαραίνει για πάντα. Εχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη για να αποδώσει τις ευθύνες. Η δική μου ευθύνη είναι να μην ξανασυμβεί αυτή. Οι εκλογές δεν είναι κολυμπήθρα του Σιλωάμ, κερδίσαμε και τελειώσαμε. Δική μου υποχρέωση είναι να εξασφαλίσω ότι δεν θα ξαναγίνει. Οι άνθρωποι έχασαν τα παιδιά τους, δεν υπάρχει μεγαλύτερη τραγωδία, ό,τι και να πω δεν θα είναι βάλσαμο, η δικαιοσύνη κλείνει ένα κεφάλαιο, αλλά δεν μπορεί κάτι που θα ξεπεραστεί. Οι άνθρωποι αυτοί με περίσσια αξιοπρέπεια λένε φρόντισε να μην ξαναγίνει».