Παραιτείται από υποψήφιος ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ύστερα από το σάλο που δημιουργήθηκε σε βάρος του εξαιτίας της τοποθέτησής του αναφορικά με την αύξηση εισφορών.

Η δήλωση Κατρούγκαλου αναλυττικά τονίζει:

«Παρακολουθώ τη θεατρική παράσταση που οργανώνει η Νέα Δημοκρατία με αφορμή χθεσινή μου τοποθέτηση για τις ασφαλιστικές εισφορές. Ξεκαθάρισα από το πρωί ότι αναφερόμουν σε προσωπικές θέσεις αρχής και όχι στις προγραμματικές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, που είναι δημοσιευμένες εδώ και καιρό. Οι συκοφαντίες της Νέας Δημοκρατίας περί ‘κρυφής ατζέντας” είναι φαιδρές. Η Αριστερά μιλά πάντα τη γλώσσα της αλήθειας. Αν υπήρχε κρυφή ατζέντα, θα τη φανέρωνα αυτόβουλα δυο μέρες πριν από τις εκλογές; Η ζημιά όμως γίνεται, με όργανο την μηντιακή παντοκρατορία της δεξιάς. Δεν θα τη διευκολύνω. Άλλωστε η εμπλοκή μου στην πολιτική δεν έγινε ποτέ με όρους προσωπικού συμφέροντος, αλλά προσφοράς. Εγκατέλειψα το Ευρωκοινοβούλιο όταν προσκλήθηκα στην πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν ανέλαβα με άγνοια κινδύνου την καυτή πατάτα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Αναλαμβάνω πλήρως την πολιτική ευθύνη για τη χθεσινή μου τοποθέτηση και δηλώνω ότι αποσύρομαι από την εκλογική μάχη».

Σε σχετική ανακοίνωσή του πάντως το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίζει πως «όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή».

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ αναλυτικά επισημαίνει τα εξής:

«Η μεσαία τάξη, με μεγάλες θυσίες, πλήρωσε πανάκριβα την κρίση και τις αλαζονικές πολιτικές του κ. Μητσοτάκη που δεν νοιάστηκε. Η μεσαία τάξη, λοιπόν, μόνο ελαφρύνσεις δικαιούται.

Το Συμβόλαιο Αλλαγής του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία είναι απόλυτα σαφές ως προς αυτό. Είναι το συλλογικό μας όραμα, η ηθική μας υποχρέωση, που μας δεσμεύει να το κάνουμε πράξη.

Όποιος παρεκκλίνει από το Συμβόλαιο Αλλαγής, είτε συνειδητά, είτε από λάθος, θέτει εαυτόν εκτός της συλλογικής προσπάθειας για τη μεγάλη αλλαγή.

Ο ελληνικός λαός την Κυριακή θα κληθεί να προσυπογράψει με την ψήφο του το Συμβόλαιο Αλλαγής και Εμπιστοσύνης και μόνο αυτό. Και να μας κρίνει από την υλοποίησή του».

Το «άδειασμα» Τσίπρα

Είχε προηγηθεί η δήλωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχειτρούσε να αποδομήσει τους ισχυρισμούς περί εισφορών. Ο Αλέξης Τσίπρας, «άδειασε» τον Κατρούγκαλο επιμένοντας ότι στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ δεν περιλαμβάνεται καμία αύξηση εισφορών, παίρνοντας αποστάσεις από τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του κόμματος που προκάλεσαν αντιδράσεις λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι ο Γιώργος Κατρούγκαλος, έκανε λόγο για επαναφορά της αύξησης 20% στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών.

«Θέλω να ξεκαθαρίσω: δεν υπάρχει καμία αύξηση εισφορών στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αύξηση εισφορών. Στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα δουν αλλαγές στη ζωή τους, αλλά οι αλλαγές θα είναι θετικές», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή που παραχώρησε στο in.gr, παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τις δηλώσεις του πρώην Υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Από την αύξηση του αφορολογήτου ορίου στα 10.000 ευρώ, από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, από την μείωση του ΦΠΑ και του ΕΦΚ που θα μειώσει τις τιμές και από τη ρύθμιση χρεών» είναι μερικά από τα μέτρα του προγράμματος του που περιέγραψε από πλευράς του ο κ. Τσίπρας.

«Είμαι απόλυτα κάθετος σε αυτό. Το πρόγραμμά μας είναι αναρτημένο εδώ και 20 μέρες” υποστήριξε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και συνέχισε λέγοντας πως “είναι λαθροχειρία μεγάλη και unfair λίγες ώρες πριν τις εκλογές με fake news να πάμε να κερδίσουμε ψήφους” . “Καμία αύξηση των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες», κατέληξε.

Η απάντηση της Νέας Δημοκρατίας πάντως ήρθε άμεσα, δια στόματος Σκέρτσου, ο οποίος σε σχετική δήλωση του κάνει λόγο για «Βαβέλ» στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η τοποθέτηση του υπουργού Επικρατείας και Κυβερνητικού Εκπροσώπου τονίζει με νόημα:

«Το πρωί η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ διαρρήγνυε τα ιμάτιά της ότι το κόμμα της έπεσε θύμα διαστρέβλωσης της ΝΔ. Έως το μεσημέρι ο κ. Κατρούγκαλος εξαναγκάστηκε σε παραίτηση. Αυτό που καταλάβαμε όμως όλοι είναι ότι απλά πιάστηκαν στα πράσα και έφυγε κακήν κακώς γιατί είναι «μαρτυριάρης». Κάθε μέρα που περνάει η προοδευτική Βαβέλ αποκαλύπτεται και καταρρέει. Τους αφήνουμε στην κρίση των πολιτών…»

Τι αναφέρει το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραίτηση

Το γεγονός ότι αποσύρει την υποψηφιότητα του βέβαια, προκάλεσε πλήθος ερωτημάτων σε αφορά την διαδικασία των εκλογών, ειδικά σχετικά με τα ψηφοδέλτια που είναι ήδη τυπωμένα αλλά και την ίδια την υποψηφιότητα που έχει επικυρωθεί από τον Άρειο Πάγο.

Κύκλοι του υπουργείου Εσωτερικών καθώς και πηγές της Διεύθυνσης Εκλογών αναφέρουν πως εφόσον η υποψηφιότητά του έχει ανακηρυχθεί από τον Άρειο Πάγο, παραμένει σε ισχύ.

Σε περίπτωση που ο κ. Κατρούγκαλος εκλεγεί, έχει δικαίωμα να παραδώσει την έδρα του.