Τα νέα υπουργεία

Σχεδόν όλα τα ονόματα της νέας κυβέρνησης τα διαβάσατε από χθες από τη στήλη. Μια ιδιαίτερη μνεία αξίζει στην ειλημμένη απόφαση για τη δημιουργία ενός υπουργείου Στεγαστικής και ∆ημογραφικής Πολιτικής που θα προκύψει με απόσχιση αρμοδιοτήτων από το υπουργείου Εργασίας. Και ολοένα και αυξάνονται οι ψίθυροι πως θα το αναλάβει η Σοφία Ζαχαράκη, δρέποντας τους καρπούς της πρωτιάς της στην Ανατολική Αττική – μπροστά από Μάκη Βορίδη και Στέλιο Πέτσα. Το νέο υπερυπουργείο θα έχει εκατοντάδες αρμοδιότητες και θα έχει τουλάχιστον δύο, πιθανότατα τρεις, υφυπουργούς.

Δεδομένη θεωρείται και η μεταφορά των δημοσίων επενδύσεων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων από το υπουργείο Ανάπτυξης στο ενισχυμένο υπουργείο Οικονομικών, με τη δημιουργία ενός ακόμη υπερυπουργείου. Και δεν αποκλείεται το «σπάσιμο» του Ενέργειας και Περιβάλλοντος, με μεταφορά του Περιβάλλοντος στο Κλιματικής Κρίσης, αλλά και η διχοτόμηση του Μεταφορών και Υποδομών στα δύο.

Και, ως είπε πολλές φορές ο Κυριάκος Μητσοτάκης το τελευταίο διάστημα, με πολλές γυναίκες…

https://twitter.com/Intronewsgr/status/1671122101946785799

Ο Δένδιας είπε αλήθειες που διαστρεβλώθηκαν

Η παρουσία, χθες, του Νίκου Δένδια στον ΣΚΑΪ έδωσε λαβή σε αντιδεξιά κι αντικυβερνητικά τρολς να στήσουν… χορούς και πανηγύρια. Ο τέως υπουργός Εξωτερικών είπε αλήθειες, με καθαρό λόγο, ουδείς ωστόσο στάθηκε στα όσα επί λέξη είπε.

Πρώτο παράδειγμα; Ο τουρισμός.

«Δεν πάει καλά η σεζόν στον τουρισμό. Όχι, δεν πάει καλά. Ή να το θέσω αλλιώς, είχαμε βάλει τον πήχη στον “ουρανό”. Ενώ δεν είναι κακή σεζόν, όμως είναι χαμηλότερη από αυτή που περιμέναμε για διάφορους λόγους. Η ακρίβεια αλλά και ο καιρός. Δεν μας βοήθησε ο καιρός». Δεν είπε ότι… πάτωσε ο τουρισμός. Είπε ότι πήγε καλά αλλά περίμεναν ακόμη περισσότερα – πού είναι το μεμπτό;

Δεύτερον, η ακρίβεια. «Η ΝΔ έδωσε πολλά χρήματα, πάρα πολλά χρήματα αλλά η ακρίβεια στα τρόφιμα δεν αντέχεται. Να είμαστε ειλικρινείς. Δεν οφείλεται στην κυβέρνηση, αλλά η κυβέρνηση οφείλει να το αντιμετωπίσει». Επί λέξη, ξανά, οι δηλώσεις. Ότι οφείλει να το αντιμετωπίσει και ότι έδωσε πάρα πολλά χρήματα – άρα το αντιμετώπισε και δεν ευθύνεται.

Για να ξέρουμε τι λέμε… Ούτε αποδόμησε, ούτε κριτίκαρε. Ο Δένδιας, γνωστός για τον ευθύ του λόγο, έθεσε την κατάσταση όπως ακριβώς είναι.

Πόσα χρήματα θα χάσει ετησίως ο ΣΥΡΙΖΑ;

Εκτός της (σίγουρης) εσωκομματικής κρίσης που θα βιώσει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά τις εκλογές της Κυριακής, θα έχει να αντιμετωπίσει κι άλλη μία: την οικονομική.

Βλέπετε, ως αξιωματική αντιπολίτευση στην Κουμουνδούρου λάμβαναν από το 2019, μετά τις εκλογές, 9,1 εκατ. ευρώ ετησίως. Ένα ποσό που βγήκε βάσει ποσοστού. Με τα νέα δεδομένα όμως και με το σοβαρό ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ να περιοριστεί σε ποσοστό πέριξ του 20%, το ποσό θα πέσει κατά 3 εκατ. ευρώ ετησίως – δεν είναι δα και λίγα.

Σημειωτέον ότι τα μικρότερα κόμματα, όπως το ΜέΡΑ25, η Ελληνική Λύση και, ως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, από βδομάδα η Πλεύση Ελευθερίας και η Νίκη, με το που μπουν στη Βουλή κερδίζουν το δικαίωμα να βάζουν στα ταμεία τους περί τα 1,8 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο, ενώ όσα κόμματα λάβουν ποσοστό από 1,5% έως 2,99% θα λάβουν μέσα στην επόμενη τετραετία ποσά από 190.000 έως 625.000 ευρώ αντίστοιχα.

Ναι, λάμβανε χρήματα από το ελληνικό κράτος, αν και καταδικασμένη ως εγκληματική οργάνωση, η Χρυσή Αυγή. Και προφανώς θα λαμβάνουν και οι Σπαρτιάτες του Κασιδιάρη. Ένα νομικό κενό που οφείλει η νέα Βουλή να εξετάσει και να επιλύσει…

Τι Ακρίτα, τι Αϊνστάιν…

Δεν της το είχα της Ελενας Ακρίτα να είναι τόσο μαθηματική διάνοια. Υποστήριξε πως επειδή το 40% ψήφισε ΝΔ και Μητσοτάκη, άρα το 60% δεν τον ψήφισε. Προσέξτε συλλογιστική.

Αφαιρεί και τους ακροδεξιούς άρα «ένας στους δύο δεν ψήφισε Μητσοτάκη». Μιλάμε για μαθηματικά πρώτης δημοτικού επί υποψήφια στο Επικρατείας. Και με μητέρα πρώην βουλεύτρια.

Πώς λέμε ότι το μπουζούκι είναι όργανο, ο αστυνομικός είναι όργανο άρα το μπουζούκι είναι αστυνομικός; Κάπως έτσι. Τύφλα να έχει ο Αλμπερτ Αϊνστάιν. Απολαύστε – με δική σας ευθύνη.

Τεράστια μιντιακά deal ενόψει…

Η πιάτσα βοά τις τελευταίες ώρες. Τα σενάρια δίνουν και παίρνουν. Δύο τα ονόματα Μέσων που έχουν διαδοθεί. Το Open είναι προς πώληση, όχι προς τον Νίκο Κοκλώνη ως διαρρέεται (η περιουσία του είναι ακόμη δεσμευμένη από τις Αρχές, άλλωστε) αλλά προς κονσόρτσιουμ επιχειρηματιών.

Και η «Καθημερινή» οδεύει προς την τριάδα Δημήτρη Μπάκου, Γιάννη Καϋμένακη και Αλέξανδρο ¨. Και εφημερίδα και site – μαθαίνω πως ο Θέμης Αλαφούζος έχει κατ’ αρχάς συμφωνήσει.

Η πιάτσα όμως βοά από χθες για 3-4 ακόμη πολύ μεγάλα Μέσα, από τα top πανελλαδικά, σε ένα deal που δεν έχει προηγούμενο. Αφήνω αυτό εδώ, που λένε, και θα επανέλθω…

Πολλές οι συμπτώσεις για την υπό έρευνα ακροδεξιά Νίκη

Στο μικροσκόπιο της Αρχής Kαταπολέμησης της Nομιμοποίησης Eσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες έχουν τα οικονομικά αρκετών μονών του Αγίου Όρους – και όχι μόνο. Κυρίως, ως έμαθα, της Μονής Φιλοθέου που θεωρείται «ιδιαιτέρως πλούσια και με μεγάλη εμπορική δραστηριότητα» όπως ανέφερε πηγή μου. Με εντολή του προέδρου και αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαράλαμπου Βουρλιώτη «ξεσκονίζονται» τα οικονομικά και της συγκεκριμένης μονής για να εντοπιστούν ποσά, που φέρονται ότι, ενδεχομένως, προέρχονται από «ύποπτες» καταθέσεις. Στο στόχαστρο της Αρχής, έχουν μπει και πρόσωπα που σχετίζονται με το κόμμα Νίκη, όπως μοναχοί αλλά και δημοσιογράφοι.

Ανάμεσα στους υπό έρευνα και συνολικά έξι υποψήφιοι με το εν λόγω ακροδεξιό κόμμα των χριστιανοταλιμπάν, όπως ο Εμμανουήλ Γκλάβας, υποψήφιος στην Α’ Θεσσαλονίκης και αδερφός του ηγούμενου της Μονής Φιλοθέου του Αγίου Όρους. Στην οποία μονή ανήκει και ο έκτος όροφος επί της οδού Μακένζι Κινγκ 12, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στη Θεσσαλονίκη, όπου είναι και η έδρα του εν λόγω κόμματος.

Πολλές οι συμπτώσεις, δεν βρίσκετε;

Αλλαγή εσείς, Bella Ciao εμείς!

Αφού από τον ΣΥΡΙΖΑ έκλεψαν την Αλλαγή και άλλα συνθήματα του Ανδρέα, στο ΠΑΣΟΚ απάντησαν… έμμεσα. Και είχε την πλάκα του διότι μπορεί το γνωστό άσμα Bella Ciao να είναι άσμα που αποτελεί σήμα κατατεθέν του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή τη φορά όμως ακούστηκε προ της ομιλίας του Νίκου Ανδρουλάκη στη Θεσσαλονίκη.

Βραδιά αφιερωμένη στον Ανδρέα

Βραδιά παλιού ΠΑΣΟΚ, ορθόδοξου, απόψε από το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου στο Πολύεδρο, Κανακάρη 147 στην Πάτρα καθώς θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο Αχαιό πολιτικό και ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ. Μέσα από την προβολή σπάνιου οπτικοακουστικού υλικού θα έρθουν στο προσκήνιο ξεχωριστές στιγμές για τον Ανδρέα και την εποχή, όπως λένε οι διοργανωτές, που γεννιόταν το όνειρο. Στους ομιλητές και δύο από τα παιδιά του, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο νυν Ευρωβουλευτής Νίκος Παπανδρέου.

Τις προάλλες, δε, έγινε παρουσίαση του βιβλίου του Θανάση Λάλα για τον Ανδρέα με (τον εύγλωττο) τίτλο , «Ανδρέας Παπανδρέου. Δεν μετανιώνω για ό,τι κι αν έζησα γι’ αυτό αποφασίζω να σ’ τα διηγηθώ – Ψίθυροι από το δωμάτιο της Εξουσίας» (εκδόσεις Αρμός). Η εκδήλωση έλαβε χώρα κοντά στην Χαριλάου Τρικούπη, στο καφέ του Αρχαιολογικού Μουσείου και μίλησαν ο πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, Δημήτρης Βερβεσός, η Ελίζα Βόζενμπεργκ και ο Θόδωρος Ρουσόπουλος από τη ΝΔ, αλλά και οι Παύλος Γερουλάνος, Κώστας Λαλιώτης, Κώστας Σκανδαλίδης και Τηλέμαχος Χυτήρης από το ΠΑΣΟΚ.

Backdoorιές

  • Ώρες… ΠΑΣΟΚ για Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα στα Γιάννινα προχθές. Στις 19:30 ήταν να μιλήσουν (σε διαφορετικά σημεία), ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκίνησε στις 20:40 και ο ομόλογός του, του ΣΥΡΙΖΑ, στις 21:05.
  • Ο Γιάννης Μανιάτης έχει άψογες σχέσεις με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο άλλοτε υπουργός του ΠΑΣΟΚ θα καλοέβλεπε μια τυχόν υπουργοποίησή του (στο Ενέργειας) αλλά προς ώρας, ως μου λένε, δεν έχει γίνει καμία κουβέντα.
  • Την Τρίτη 27 Ιουνίου θα αναλάβει καθήκοντα, ως και τις 30 του μήνα (ήτοι με περιθώριο ελάχιστων ωρών) θα πρέπει ο νέος (ή νέα) υπουργός Ανάπτυξης να αποφασίσει αν θα παραταθεί (ή όχι) το «καλάθι του νοικοκυριού», καθώς εκπνέει η ισχύς του στις 30/6, βάσει διάταξης που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ πριν από τις εκλογές του Μαΐου.
  • Την εκτίμησή του για την κάλπη της Κυριακής εξέφρασε και ο Ζαχαρίας Ζούπης της Opinion Poll μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Πρόγραμμα. Μεταξύ άλλων, εκτίμησε ότι η ΝΔ θα κυμανθεί από 41-42% και πάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί τις δυνάμεις του με μικρή μείωση, στασιμότητα δείχνει και το ΠΑΣΟΚ με μικρή τάση προς τα πάνω.
  • Ο Ζούπης χαρακτήρισε αντιφατική τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που από τη μία πλευρά στηρίζει την απλή αναλογική και τώρα λέει ότι όποιος ψηφίζει μικρό κόμμα, ουσιαστικά στηρίζει Μητσοτάκη…
  • Ημαθιώτης στην καταγωγή γαρ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έκανε πρόσφατα περιοδεία στη Βέροια, στα περίχωρα αλλά και στην Πιερία ώστε να συσπειρώσει τους «γαλάζιους» ψηφοφόρους και να μην αφήσει περιθώρια για διαρροές προς Βελόπουλο και Νίκη.
  • Είπα κι εγώ, τόσο ανεξήγητο να έχει πέσει τόσο πολύ η δημοτικότητα του Αλέξη Τσίπρα; «Τον έχουν ματιάσει» μας είπε η δημοσιογράφος Ελένη Καλογεροπούλου. Ακλόνητο ως επιχείρημα, δεν λέω…
  • Με αφορμή την εκδήλωση για τον αείμνηστο πατέρα του το απόγευμα, ο Γιώργος Παπανδρέου θα κάνει περιοδεία σήμερα στην Πάτρα επισκεπτόμενος τη διεύθυνση 3ης περιφέρειας ΕΚΑΒ, το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του Ρίου και το νοσοκομείου Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας».
  • Αυξάνονται τα ονόματα για επόμενο (αν δεν μείνει ο Κωνσταντίνος Τασούλας) Πρόεδρο της Βουλής. Ειδικά παρουσία της «φωνακλού» Ζωής Κωνσταντοπούλου, χρειάζεται δυναμισμός. Παίζουν δυνατά τα ονόματα της Νίκης Κεραμέως, του Μάκη Βορίδη (αν δεν πάει στο Δικαιοσύνης) και από χθες ψιθυρίζεται έντονα αυτό του Δημήτρη Αβραμόπουλου.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com