Ο Γλύκας και ο Κατραντζής

Η αλήθεια είναι ότι στη Χαριλάου Τρικούπη διαβάζουν Intronews.gr. Αποδείχθηκε. Έγραψε η στήλη για το ατόπημα του Νίκου Ανδρουλάκη με τον Ιωάννη Γλύκα, πρωί το διάβασε, ως το μεσημέρι είχε τεθεί εκτός ψηφοδελτίων. Τσάκα μπαμ, όπως πρέπει να λειτουργούν τα κόμματα.

Και δεν τον τιμά η αντίδραση του δικηγόρου («είμαι μαχόμενος, η απόφαση είναι παράλογη και αντιδημοκρατική») και άλλοτε δημάρχου Περάματος.

Κανένας αρχηγός κόμματος σε καμία χώρα δεν γνωρίζει τα πάντα. Μιλάμε για χιλιάδες, από βουλευτές και υποψήφιους ως μέλη του κόμματος, ως οι καθαρίστριες των γραφείων του κόμματος. Το ζήτημα δεν είναι να βγει κάτι στη φόρα, το ζήτημα είναι πώς θα το χειριστείς ως κόμμα.

Ανάλογη και η περίπτωση του Μουσταφά Κατραντζή. Με δική του ανακοίνωση τέθηκε εκτός ψηφοδελτίων της ΝΔ, η στήλη γνωρίζει πάντως ότι έγινε τηλεφώνημα από την Πειραιώς για να γίνει με δική του πρωτοβουλία και όχι του κόμματος. Ο λόγος; Μετά τη διαγραφή του Σπύρου Κρικέτου, μαζεύονταν πολλά στη Νέα Δημοκρατία. Και αμφότερες οι αποφάσεις ήταν προσωπικές του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως του Γλύκα, προσωπική του Ανδρουλάκη.

Είδατε κάτι ανάλογο από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ όλο αυτό τον (προεκλογικό) καιρό; Μια διαγραφή, μια αφαίρεση από τα ψηφοδέλτια, κάτι τέλος πάντων, μια κίνηση πολιτικού σεβασμού; Καμία. Κι αν είχαν αφορμές στην Κουμουνδούρου…

Ακολουθεί κι άλλη αποχώρηση από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ;

Το αναφέρω ως ερώτημα…

Εκθετος ο Τσίπρας

Ο Κατραντζής, ο μουσουλμάνος υποψήφιος με τη Νέα Δημοκρατία στη Ροδόπη, απέσυρε λοιπόν την υποψηφιότητά του την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας αρνείται με όλους τους τρόπους, προφάσεις και δικαιολογίες να ζητήσει από τους μουσουλμάνους υποψήφιους του κόμματός του να ξεκαθαρίσουν ότι δεν θέτουν θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Θράκη.

Μάλιστα, η απόσυρση Κατρατζή ήρθε την ώρα που ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Χουσεΐν Ζεϊμπέκ, εμφανίζεται να φωτογραφίζεται μπροστά σε πανό στο οποίο υπάρχει σαφής αναφορά στην «τουρκική μειονότητα δυτικής Θράκης». Η φωτογραφία ελήφθη σε Χάτιμ, τη θρησκευτική εορτή των μουσουλμάνων για την «ενηλικίωση» των παιδιών που έχουν ολοκληρώσει την ανάγνωση και εκμάθηση του Κορανίου, που διοργάνωσε η ψευτομουφτεία.

Ο Ζεϊμπέκ είναι το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που τον Μάιο, μιλώντας στο πρακτορείο Anadolu, έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα» τονίζοντας επίσης ότι αυτή «αγνοείται» από τις ελληνικές αρχές.

Και όμως ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να μην κάνει τίποτα. Να μη ζητήσει καν από τους υποψήφιους με το κόμμα του Βουλευτές, να αποσαφηνίσουν δημοσίως τη θέση και τη στάση του σε σχέση με ένα μείζονος, εθνικής σημασίας, θέμα. Αντιθέτως εγκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη υποστηρίζοντας πως στο φάκελο της ΕΥΠ που του έστειλε γίνεται λόγος και για τον Μουσταφά Κατραντζή.

Η (άκυρη) θεωρία της χαμένης ψήφου

Ο Αλέξης Τσίπρας συνεχίζει να επιμένει στη θεωρία της χαμένης ψήφου για τα μικρότερα κόμματα. Δεν είναι μόνο ένας περιττός και ανούσιος μικρομεγαλισμός, με βάση τα αποτελέσματα του Μαΐου. Είναι μία σοβαρή, και ιστορική, παραχάραξη. Από τη Μεταπολίτευση η Αριστερά (με το ΚΚΕ, το ΚΚΕ Εσωτερικού, τον Συνασπισμό και άλλα μικρά σχήματα) έδινε μάχες ενάντια σε αυτή την αντίληψη. Πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο Τσίπρας ταυτίζει τις ψήφους σε άλλα προοδευτικά κόμματα ως κάποιου είδους… συνδρομή προς τη Δεξιά.

Απορίας άξιον, πώς ιστορικά στελέχη του χώρου ανέχονται αυτή την ρητορική; Γιατί αποδέχονται αυτή τη στάση πού τραυματίζει τους αγώνες των κομμάτων για πλουραλισμό, την πληθυντική Αριστερά;

Απλή αναλογική ήταν λοιπόν και… πέρασε. Ο Τσίπρας από το 2016, όταν ψήφιζε την απλή αναλογική και δήλωνε πως ήταν μια ιστορική ημέρα, μέχρι την παραμονή της 21ης Μαΐου εκθείαζε αυτό το εκλογικό σύστημα. Τώρα δηλώνει πως αν η Βουλή έχει πολλά κόμματα θα είναι… γραφική («μια επτακομματική ή οκτακομματική Βουλή είναι μια Βουλή γραφική και απαξιωμένη» δήλωσε). Μετέτρεψε το αφήγημά του σε ένα παραμύθι χωρίς… δράκο.

Ποιοι χάνουν τις έδρες του ΣΥΡΙΖΑ

Τις προάλλες σας ανέλυσα το σενάριο (υπαρκτό και πιθανό) του να μείνει εκτός Βουλής η Πόπη Τσαπανίδου. Δεν είναι το μόνο πρωτοκλασάτο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει τις δυνάμεις του κόμματος να υποχωρούν πιθανώς να μην είναι στο επόμενο Κοινοβούλιο.

Και ο Παύλος Πολάκης στα Χανιά κινδυνεύει να μείνει εκτός, καθώς με το νέο εκλογικό σύστημα μπορεί η ΝΔ να κερδίσει δύο επιπλέον έδρες εις βάρος του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ. Εκτός Κοινοβουλίου κινδυνεύουν να μείνουν επίσης ο Γιάννης Δραγασάκης στον Δυτικό Τομέα, ο ξάδελφος Γιώργος Τσίπρας στη Δυτική Αττική και ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Πειραιώς, όπου μάλιστα μπορεί στα έδρανα του νέου Κοινοβουλίου μπορεί να βρίσκεται η σύζυγός του Μαρίνα Κοντοτόλη κι ο ίδιος να είναι εκτός…

Στη Θεσσαλονίκη, μπορεί να χάσουν την έδρα τους ο Γιάννης Αμανατίδης στην Α’ Περιφέρεια και η δημοσιογράφος Δώρα Αυγέρη στη Β’. Επίσης, επίφοβη είναι η θέση του Αγγελου Τόλκα στην Ημαθία, της Σουλτάνας Ελευθεριάδου στην Καβάλα και του Γιάννη Στέφου στα Γιάννενα.

Τα ονόματα της νέας κυβέρνησης

κυβέρνηση

Εκτός των γυναικών, που έχω αναφέρει από παλαιότερα (όπως η Σοφία Ζαχαράκη, η Δόμνα Μιχαηλίδου, η Μαρία Συρεγγέλα και η Ειρήνη Αγαπηδάκη), αρκετοί ράβουν κοστούμια για την κυβέρνηση.

Αρχικά, πηγή μου στην Πειραιώς έβαλε το χέρι της στη φωτιά: ο Χρήστος Σταϊκούρας θα μείνει εκτός της επόμενης κυβέρνησης. Ο ίδιος δηλώνει κουρασμένος αλλά η πηγή μου επιμένει πως στην πυραμίδα της ΝΔ αρκετά δεν άρεσαν στη θητεία του στο Οικονομικών. Εξ ου και θα τον διαδεχθεί ο Κωστής Χατζηδάκης.

Εκτός δείχνουν να μένουν κι άλλα ονόματα, για διάφορους λόγους. Κυρίως ο Θανάσης Πλεύρης και ο Τάκης Θεοδωρικάκος ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης μπορεί να μετακινηθεί στο Ναυτιλίας ή στο νέο υπουργείο Απασχόλησης, το οποίο θα έχει στην αρμοδιότητα του μόνο την έκδοση συντάξεων. Και για τον Μάκη Βορίδη ακούγεται για το Δικαιοσύνης.

Όσο για τον Γιώργο Γεραπετρίτη; Αποχωρεί από το Μαξίμου με κατεύθυνση είτε το Εσωτερικών είτε το Εξωτερικών και αντ’ αυτού, υπουργός Επικρατείας αναλαμβάνει ο εσχάτως ενισχυμένος Σταύρος Παπασταύρου, με τις ευλογίες του άλλοτε προϊσταμένου του Αντώνη Σαμαρά.

Για τη Σοφία Ζαχαράκη, πιέζεται για να πάει κυβερνητική εκπρόσωπος αλλά δεν μου το επιβεβαιώνουν, ισχυρή σε (πιθανώς νέο) υπουργείο θα είναι. Δεν θέλει η ίδια να… καεί όπως ο Στέλιος Πέτσας και ο Γιάννης Οικονόμου – και λογικό. Και ως έχουν αναφερθεί και τις προηγούμενες ημέρες, ο Νίκος Δένδιας οδεύει για το Αμύνης και ο Νίκος Παπαθανάσης σε Ανάπτυξης ή Υποδομών.

Και η τέως πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου θα αξιοποιηθεί, σε θέση κάτω από τον υπουργό στο Εξωτερικών. Άλλωστε υπήρξε σύμβουλος του Μητσοτάκη σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.

Όσο για το… σιγουράκι; Δεν αλλάζει υπουργείο η Λίνα Μενδώνη. Και έφερε εις πέρας το έργο που ανέλαβε στο Πολιτισμού και ο Μητσοτάκης την εκτιμάει πολύ. Με επόμενο μεγάλο project, το Τατόι (σημειώστε το).

Για τη Νίκη Κεραμέως, ισχύει η πρόταση για Πρόεδρος της Βουλής και αουτσάιντερ το Προστασίας του Πολίτη (ενώ «παίζει» και για το Δικαιοσύνης), η Όλγα Κεφαλογιάννη αναμένεται να πάρει το Τουρισμού, ο Κυριάκος Πιερακκάκης το αναβαθμισμένο Παιδείας, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης το Υγείας ενώ το υπουργείο Οικογένειας που ανακοίνωσε ο Μητσοτάκης φαίνεται πως θα δοθεί είτε στη Δόμνα Μιχαηλίδου είτε στην Ελενα Ράπτη, πιθανώς με υφυπουργό την Αγαπηδάκη.

Άφησα τελευταίο τον Λευτέρη Αυγενάκη. Μου λένε, επί λέξη, ότι ο Κρητικός το έχει γυρίσει το μπιφτέκι. Όχι για το (νέο) Αθλητισμού αλλά ίσως για άλλο πόστο. Ίδωμεν.

Πλεύση Ελευθερίας ή… δικτατορίας;

Δημόσια παρέμβαση μέσω συνέντευξης Τύπου θα πραγματοποιήσουν σήμερα οκτώ, πρώην πλέον, υποψήφιοι βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Ναι, ίδρυσαν γκρουπ με τον εύγλωττο τίτλο «Ομάδα παραγκωνισθέντων υποψηφίων βουλευτών από την Πλεύση Ελευθερίας» και θα εξαπολύσουν πυρά κατά της προέδρου του κόμματος Ζωής Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την για προσβολή και «εξόφθαλμη παραβίαση έκφρασης της βούλησης των ψηφοφόρων». Και δίκιο έχουν, εδώ που τα λέμε.
η συνέντευξη Τύπου θα πραγματοποιηθεί, στο ξενοδοχείο Εlia Ermou Athens Hotel, στο Σύνταγμα στη 1 το μεσημέρι και, ως λένε «θα απαντηθούν όλα όσα προσβλητικά ακούστηκαν από την κυρία Κωνσταντοπούλου, η οποία χωρίς ίχνος ντροπής, προσπάθησε προσβάλλοντάς μας να δικαιολογήσει τις πρακτικές της». Την ανακοίνωση υπογράφουν οι Μαργαρίτα Καζάκου, Ολγα Δάλλα, Αλεξάνδρα Πολυχρονοπούλου, Χρήστος Λάμπρος, Χρύσα Διαμαντοπούλου, Τζανέτος Γκούσκος, Νίκη Μπουραζάνη και Δημήτρης Κολοκοτρώνης.

Backdoorιές

  • Η Πόπη Τσαπανίδου ακύρωσε όλες τις τηλεοπτικές της εμφανίσεις για την Κυριακή των εκλογών. Και τι να βγει και να πει;
  • Σύμφωνα με πηγές, αντικείμενο ελέγχου της Αρχής για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αποτέλεσε ο δικηγόρος της κατασκόπου ονόματο «Μαρίας Τσάλλα», Νίκος Λυμπερόπουλος, ο οποίος είναι μέλος της κεντρικής επιτροπής του ΜέΡΑ25.
  • Τις κοινές τους στρατιωτικές καταβολές επεσήμανε στον υπουργό Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή, ο Τούρκος ομόλογός του Γιασάφ Γκιουλέρ (ήταν πρώην ΑΓΕΕΘΑ) στην πρώτη κατ’ ιδίαν συνομιλία που είχαν στο περιθώριο της Συνόδου των ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. H συνάντηση που κράτησε περισσότερο από 30 λεπτά…
  • Σύμφωνο συμβίωσης υπέγραψε με τη σύντροφό του (και συνάδελφο δημοσιογράφο) Σοφία Μπερετάνου ο Ανδρέας Σπυρόπουλο. Αθόρυβα, με τους δικούς τους ανθρώπους και λίγους φίλους, ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν από τους πρώτους που ευχήθηκε στον πολιτικό του συνοδοιπόρο από τα φοιτητικά χρόνια και την ΠΑΣΠ στην Ξάνθη.
  • Άγνωστοι διέρρηξαν το βουλευτικό αυτοκίνητο του Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης Μανώλη Φράγκου, όπως κατήγγειλε. Είχε παρκάρει στη συμβολή των οδών Ι. Γενναδίου και Σουηδίας. Ο δράστης αφαίρεσε από το ντουλαπάκι του συνοδηγού έναν φάκελο, ο οποίος περιείχε την άδεια κυκλοφορίας, το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και προσωπικά έγγραφα του ευρωβουλευτή.
  • Ξέμεινε από… αντίπαλο στον Πειραιά ο δήμαρχος Γιάννης Μώραλης αφού ο «γαλάζιος», και υποψήφιος βουλευτής Α’ Πειραιώς (είχε εκλεγεί στις εθνικές εκλογές της 21ης Μαΐου), Νίκος Βλαχάκος, ενημέρωσε ότι ο συνδυασμός του «Πειραιάς Πόλη Πρότυπο» δεν θα θέσει υποψηφιότητα στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου.
  • Η BC Partners με εν Ελλάδι επικεφαλής τον Νίκο Σταθόπουλο μετά τη Nova, τη Wind, το ΙΕΚ Ακμή, το Metropolitan College αλλά και την αλυσίδα των Pet City, ενδιαφέρεται για την Κωτσόβολος. Ενδιαφέρον…

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com