Τα παραλειπόμενα της ορκωμοσίας και η γκάφα του Φλωρίδη

Χαμόγελα, συγκίνηση, όμορφες παρουσίες και οι οικογένειες των νέων μελών της κυβέρνησης συνδυάστηκαν στην ορκωμοσία των νέων υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών.  Μπαμπάδες, μαμάδες, σύζυγοι αλλά και παιδιά συνόδεψαν τα μέλη της νέας κυβέρνησης. Τον πρωθυπουργό συνόδευσε στο Προεδρικό η Κύρα Κάπη, η πιο στενή του συνεργάτιδα (η οποία μάλιστα είναι έγκυος).

Ορκίστηκαν 62 από τα 63 μέλη καθώς η Ειρήνη Αγαπηδάκη νόσησε με κορωνοϊό (και… τρόλαρε εαυτόν) ενώ μόνο ο υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου έδωσε πολιτικό όρκο.

Πολλά ήταν και τα πηγαδάκια, ειδικά μεταξύ υπουργών και υφυπουργών. Ξεχώρισε η μακρά συζήτηση που είχαν οι Κωστής Χατζηδάκης και Θεόδωρoς Σκυλακάκης, ήτοι ο νέος και ο παλιός στο Οικονομικών.

Η Ελενα Ράπτη, υφυπουργός Τουρισμού πλέον, αφίχθη στο Προεδρικό Μέγαρο μαζί με τον σύντροφό της και δεξί χέρι του πρωθυπουργού, Γιάννη Μπρατάκο ενώ ξεχώρισε η ιδιαίτερα θερμή αγκαλιά του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Νίκο Δένδια.

Από τα πηγαδάκια που σχηματίστηκαν, μετά την ορκωμοσία, ιδιαίτερα δημοφιλές ήταν εκείνο των Μάκη Βορίδη και Γιάννη Μπρατάκου, οι οποίοι έκατσαν στους καναπέδες πιο πίσω. Από εκεί πέρασαν σχεδόν όλοι οι υπουργοί όπως ο Δημήτρης Καιρίδης, ο Νίκος Δένδιας, η Νίκη Κεραμέως ενώ ακολούθησε μετά και ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Ο, δε, Γιώργος Φλωρίδης, νέος υπουργός Δικαιοσύνης, πήγε κατά λάθος στο… Μέγαρο Μαξίμου αντί για το Προεδρικό ενώ ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μέτρησε πως όρκισε συνολικά για δέκατη φορά πρωθυπουργό.

Ποιος υπουργός δεν έμεινε για την «οικογενειακή φωτογραφία» της νέας κυβέρνησης; Μα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Αφού υπέγραψε το βιβλίο της νέας κυβέρνησης, χαιρέτησε την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αγκάλιασε τον πρωθυπουργό και αποχώρησε διότι είχε ήδη προγραμματίσει τη διενέργεια μεγάλης τηλεδιάσκεψης στο υπουργείο Υγείας, με τη συμμετοχή των διοικητών όλων των νοσοκομείων του ΕΣΥ, όλης της χώρας. Ωραίος ο Μιχάλης.

Αναζητείται νέος πρέσβης στις ΗΠΑ (ή πρέσβειρα)

Την Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, πρέσβειρα της Ελλάδας στις ΗΠΑ, τοποθέτησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υφυπουργό Εξωτερικών, η οποία ετοιμάζει βαλίτσες για να μετακομίσει οριστικά από τη Βοστώνη, αφήνοντας τη θέση στην πρεσβεία κενή. Η Παπαδοπούλου υπήρξε στενή συνεργάτιδα του Μητσοτάκη στο Μαξίμου και είναι άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού.

Είναι εκείνη που κανόνισε την ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο, αφού διατηρεί στενή φιλία με τη Νάνσι Πελόζι.

Και δεν αποκλείεται, αν όντως ο Γιώργος Γεραπετρίτης αποχωρήσει σε ένα χρόνο, να τον διαδεχθεί αναλαμβάνοντας η ίδια το υπουργείο.

Η… μετάφραση ωστόσο, πίσω από τον ορισμό των Γεραπετρίτη και Παπαδοπούλου στο Εξωτερικών, είναι πως ο ίδιος ο Μητσοτάκης θα έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο – εν αντιθέσει με την εποχή Δένδια. Ένα αυτό και, δεύτερο κρατούμενο, οι άριστες σχέσεις της Παπαδοπούλου με τον εξ απορρήτων του Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραΐμ Καλίν, που ίσως φέρει σε φάση επανεκκίνηση τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ο Καραμανλής εκτός κατόπιν συνεννόησης

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρώην Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής είχαν προ ημερών συζήτηση σε φιλικό κλίμα, στα γραφεία της ΝΔ στην Πειραιώς. Ο τέως υπουργός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για την πολύ καλή πορεία του προεκλογικού αγώνα στο νομό Σερρών. Και φέρεται να ζήτησε να μη μετέχει στο νέο υπουργικό συμβούλιο, αναλαμβάνοντας την ηθική υποχρέωση να βρίσκεται εκτός κυβερνητικού σχήματος, ώσπου να διερευνηθεί πλήρως η υπόθεση των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες από τη δικαιοσύνη.

Και οι δυο συμφώνησαν ότι από τη στιγμή που ο Καραμανλής πήρε την πρωτοβουλία να παραιτηθεί από τη θέση του υπουργού, αμέσως μετά το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, δεν θα ήταν σωστό να μετέχει στην κυβέρνηση δεδομένου ότι η δικαστική διερεύνηση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και είναι πιθανόν η δικογραφία να έρθει στη Βουλή.

Αντιπολίτευση ναι, αξιωματική όχι

Άλλο ένα… κατόρθωμα στην Κουμουνδούρου. Ο Αλέξης Τσίπρας και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι είναι η αξιωματική αντιπολίτευση (το προφανές δηλαδή). Ωστόσο, ελέω της καθίζησης των ποσοστών και της εκλογής μόνο 48 βουλευτών, τίθεται θέμα ως προς τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει προβλέψεις του κανονισμού της Βουλής.

Επί παραδείγματι, δεν μπορεί να καταθέσει, αυτοτελώς, πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση αφού ο κανονισμός προβλέπει ότι χρειάζεται να διαθέτει το κόμμα το 1/6 του σώματος, ήτοι από τουλάχιστον 50 βουλευτές.

Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση για σύσταση εξεταστικής επιτροπής και να υποχρεώσει την κυβέρνηση να φέρει το θέμα προς συζήτηση στην ολομέλεια, αφού δεν διαθέτει τις 60 υπογραφές βουλευτών που απαιτούνται.

Τι μπορεί να κάνει; Ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει χρήση του δικαιώματος που δίνει η συνταγματική αναθεώρηση για σύσταση δύο εξεταστικών κάθε 4ετία. Αυτό απαιτεί πρόταση τουλάχιστον 10 βουλευτών. Για να συζητηθεί όμως θα πρέπει να υπερψηφιστεί από 120 βουλευτές.

Ήτοι, και σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να έχει τη σύμφωνη γνώμη άλλων κομμάτων και όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ, του ΚΚΕ και της Πλεύσης Ελευθερίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, διότι δεν συμπληρώνει τον απαραίτητο αριθμό.

Ο Αποστολάκης και ο Αρβανίτης

«Είναι μια καλή κυβέρνηση, δεν έχω παρωπίδες ούτε κομματικές δεσμεύσεις». Το είπε στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, από τα σημαντικά. Ο Ευάγγελος Αποστολάκης.

Προσέξτε. Στέλεχος του κόμματος που έμεινε σχεδόν 25 μονάδες πίσω από τη ΝΔ, προτού καν η κυβέρνηση ξεκινήσει το έργο της, τη χαρακτήρισε ως «καλή» βλέποντας τις επιλογές καταρτισμού της από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό θα πει πολιτική, κύριοι (όλων των κομμάτων).

Όπως τις προάλλες ο Κώστας Αρβανίτης. Που από το προ ετών «μ@λάκα» για τον Αντώνη Σαμαρά, τότε που ήταν βυσματημένος στην ΕΡΤ, έφτασε ανήμερα των εκλογών να συγχαίρει, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, προσωπικά τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την εκλογική του νίκη «την οποία πιστώνεται» ως είπε.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση έκαναν τέσσερα ολόκληρα χρόνια να καταλάβουν τι τους γίνεται – και πλέον είναι αργά. Και η σεναριολογία, που δεν έχει βάση (μιας και αν ο Αλέξης Τσίπρας κατέβει υποψήφιος σε εσωκομματικές, θα (επαν)εκλεγεί πανηγυρικά), δεν βοηθά. Σιγά τα ονόματα που θέλουν, ή θα θελήσουν, να τον διαδεχθούν.

Περιπτώσεις όμως τύπου Αποστολάκη, θα έκαναν τη διαφορά. Και στο κόμμα και στην πολιτική. Πού μυαλό, όμως.

Ταβάνι και όχι πάτος το 17,8%

Υπάρχει ο Αποστολάκης, υπάρχει και η… υπόγα της Κουμουνδούρου. Αυτή που κυκλοφόρησε (μέσω τρολς στα social media) «κομμένη» τη φωτογραφία όπου απεικονιζόταν μόνο ο γιος του πρωθυπουργού και ο αστυνομικός που χαιρετάει. Και με ανάλογες λεζάντες και «ευχούλες».

Στην πλήρη φωτογραφία, φαίνεται ότι των παιδιών προηγείται ο πατέρας, ο πρωθυπουργός της χώρας, τον οποίο και χαιρετά ο αστυνομικός – ως οφείλει.

ορκωμοσία

Πέρασαν τόσα χρόνια κι ακόμη στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν καταλάβει, τρεις ημέρες μετά την ήττα με 24 μονάδες διαφορά, ότι με πρακτικές τύπου Μουρούτη δεν γίνεται αντιπολίτευση. Και πολύ σύντομα θα διαπιστώσουμε ότι το 17,8% ήταν το ταβάνι και όχι ο πάτος.

ΑποΠΑΣΟΚοποίηση και Τσακαλώτος

Από… αποΠΑΣΟΚοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ είναι γεγονός. Εκτός Βουλής έμειναν την Κυριακή ο Χρήστος Σπίρτζης (Ανατολική Αττική), η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (Βόρειος Τομέας Αθηνών), ο Γιάννης Ραγκούσης (Β’ Πειραιά) και ο Άγγελος Τόλκας (Ημαθία). Εκτός Βουλής ήδη από τις εκλογές του Μαΐου έμειναν οι Παναγιώτης Κουρουμπλής στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, ο Θάνος Μωραΐτης στην Αιτωλοακαρνανία και οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος και Στέφανος Τζουμάκας στον Νότιο Τομέα Αθηνών. Από τους ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ τελικά εξελέγησαν μόνο τρεις: η Νίνα Κασιμάτη (Β’ Πειραιώς), η Θεοδώρα Τζάκρη (Πέλλα) και ο Συμεών Κεδίκογλου (Εύβοια).

Αποτελεί βασικό ερώτημα πώς ο κορμός των ΠΑΣΟΚογενών, τους οποίους ενέταξε ο Τσίπρας στο επίκεντρο της εσωκομματικής πολιτικής δραστηριότητας σε όλα τα επίπεδα, προικοδοτώντας συγκεκριμένα πρόσωπα με ρόλους, θα ενταχθεί στον νέο σχεδιασμό των «προεδρικών» οι οποίοι πασιφανώς επιχειρούν να ελέγξουν τις εσωκομματικές εξελίξεις.

Από την άλλη, οι λεγόμενοι «αριστεροί», η ομάδα των 53, η Ομπρέλα κλπ., δεν είναι σε καλύτερη μοίρα από τη στιγμή που βασικά και προβεβλημένα στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Παναγιώτης Σκουρλέτης και ο Νίκος Βούτσης δεν κατάφεραν να εκλεγούν. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος παρουσιάζεται ως πόλος συσπείρωσης των αριστερών τάσεων στην Κουμουνδούρου αλλά είναι αμφίβολο αν το επιθυμεί ο ίδιος και κυρίως αν έχει την δυνατότητα να σηκώσει το βάρος ενός τέτοιου ρόλου.

ορκωμοσία

Εξ αυτών, η (πολύ ενεργή, εδώ και χρόνια) Κασιμάτη και επιζητά και δικαιούται πιο κομβικό ρόλο, για τον Κουρουμπλή μαθαίνω ότι σκέφτεται να αποσυρθεί από την πολιτική, ο Μωραΐτης ίσως στραφεί αυτοδιοικητικά και ο Ραγκούσης επιδιώκει αναβαθμισμένο ρόλο δίπλα στον πρόεδρο.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ στους Σπαρτιάτες

Τι περίπτωση είναι αυτοί οι Σπαρτιάτες. Από τη μια, θα μας σπάσουν τα νεύρα με την ακροδεξιά, ρατσιστική ρητορική τους κι από την άλλη σκορπίζουν άφθονο γέλιο. Αναψα τσιγάρο και χάζεψα το προφίλ του επικεφαλής τους, Βασίλη Στίγκα, ο οποίος έχει αλλάξει (μόνο) έξι κόμματα στην καριέρα του (από σαμαρικός ξεκίνησε, στην Πολιτική Ανοιξη). Το 2015 έγραφε, κοινοποιώντας link με αναφορά στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ότι «μας κυβερνάνε επαγγελματίες τεμπέληδες που δεν ξέρουν πως είναι το ένσημο και δεν έχουν ούτε μια ώρα δουλειάς στη ζωή τους».

Και τρία χρόνια μετά, όταν ο Λαφαζάνης είχε ιδρύσει τη ΛΑΕ, τον φιλοξενούσε σε στούντιο εκπομπής.

Ο άλλοτε ΣΥΡΙΖΑίος Λαφαζάνης αποδεικνύει πως, όταν είσαι Αριστερός, μια χαρά τα βρίσκεις με… αντιδραστικούς κι αντισυστημικούς, ως δηλώνουν. Κι ας πρόκειται για ακροδεξιά γκρουπούσκουλα.

Παρεμπιπτόντως, η ΛΑΕ απορροφήθηκε από το ΜέΡΑ25 προεκλογικά (μεγάλη επιτυχία, ε;) και ο ίδιος ο Λαφαζάνης αποχώρησε, ιδρύοντας ένα κόμμα ονόματι ΔΗΚΕΑ (Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης).

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com