Έμπιστα πρόσωπα σε κομβικούς ρόλους

Ευέλικτο, παρουσία 63 υπουργούς, αναπληρωτών και υφυπουργών, δεν το λες και ευέλικτο ως σχήμα τη νέα κυβέρνηση, ωστόσο έρχεται μια τετραετία μεγάλων μεταρρυθμιστικών στόχων, ως λένε από το Μαξίμου. Άλλωστε η προηγούμενη τετραετία είχε σχεδόν ενάμισι χρόνο pause λόγω της πανδημίας ενώ αρκετές παθογένειες δεν επιλύθηκαν και δίνονται προτεραιότητα στη νέα εποχή.

Στο νέο κυβερνητικό σχήμα το 25% είναι γυναίκες. Μετέχουν 15 γυναίκες. Τέσσερις υπουργοί, μια αναπληρώτρια υπουργός και 10 υφυπουργοί (ενώ στο προηγούμενο υπήρχαν εννέα γυναίκες, εκ των οποίων υπουργοί). Ηλικιακά, δε, το υπουργικό σχήμα είναι νεότερο. Ο μέσος όρος ηλικίας είναι τα 53 χρόνια και το 45% είναι από τη γενιά των σαραντάρηδων.

Στη νέα κυβέρνηση, από τους 27 υπουργούς και αναπληρωτές οι 20 ήταν και στην προηγούμενη κυβέρνηση αλλά μόνο Λίνα Μενδώνη και ο Ακης Σκέρτσος παρέμειναν στην ίδια θέση.

Και το ότι τοποθετήθηκαν τρεις υπουργοί Επικρατείας (Μάκης Βορίδης, Σταύρος Παπασταύρου και Άκης Σκέρτσος) δεν ήταν τυχαίο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τοποθέτησε έμπιστά του πρόσωπα με συγκεκριμένους, κομβικούς ρόλους ώστε να λειτουργήσει καλύτερα η συνεννόηση υπουργών και κυβέρνησης.

Εννοείται πως, πλέον, περιθώρια για ελεύθερες κινήσεις και πρωτοβουλίες από τους υπουργούς, δεν υπάρχουν πλέον. Θα περνούν όλα από την εν λόγω τριανδρία του Μαξίμου.

Το alter ego του Μητσοτάκη στη Βουλή

Το τι ακολουθεί, το είπε τις προάλλες με δήλωσή του ο Σκέρτσος. Ότι ο πολυκερματισμός της αντιπολίτευσης, και κυρίως η είσοδος πολλών κομμάτων στα δεξιά της, δεν επηρεάζει τη Νέα Δημοκρατία καθώς αυτή δεν ετεροπροσδιορίζεται. Άλλωστε το εκλογικό αποτέλεσμα έδειξε ότι ένα μεγάλο μέρος του κόσμου που την ψήφισε είναι κεντρώο.

Συνάμα, ο ρόλος του Μάκη Βορίδη (που και λέγειν έχει, και δυναμική) θα είναι ενισχυμένος. Θα αποτελεί το alter ego του Μητσοτάκη στη Βουλή κι αυτός που θα κληθεί να τα βάλει με τη ζουρλή, με τους χριστιανοταλιμπάν και με τους νεοναζί. Και, παράλληλα, θα έχει την αρμοδιότητα του συντονισμού του νομοθετικού έργου, όπως και τον έλεγχο.

Πανίσχυρος, λοιπόν, ο Μαυρουδής. «Το βαρύ πυροβολικό του Κυριάκου» ως αναφέραμε, καιρό πριν.

Και δεν είναι τυχαία ούτε η επιλογή του Άδωνι Γεωργιάδη για το υπουργείο Εργασίας είναι ίσως η πλέον αξιοπρόσεκτη από πλευράς Μητσοτάκη καθώς δίνει μεγάλη σημασία στο συγκεκριμένο υπουργείο. Για μία φορά ακόμη βάζει επικεφαλής έναν από τους δύο αντιπροέδρους της ΝΔ μιας και προκάτοχος ήταν ο νέος «τσάρος» της Οικονομίας, Κωστής Χατζηδάκης.

Οι γυναίκες του Κυριάκου

Από τους 62 οι 15 είναι γυναίκες, λοιπόν που αναλαμβάνουν καθήκοντα στο σύνολο σχεδόν των υπουργικών δομών. Πλέον ισχυρές είναι τέσσερις και για συγκεκριμένους λόγους.

Η Σοφία Ζαχαράκη… έσκισε τον Μάιο σε σταυρούς στην Ανατολική Αττική, η μόνη που είχε ξεκινήσει προεκλογικό αγώνα από το καλοκαίρι… του 2022 και ανέλαβε το νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας. Χρόνια συνεργάτιδα και έμπιστη του Μητσοτάκη. Για τη Νίκη Κεραμέως κρίθηκε ως άκρως επιτυχημένο το έργο της στο Παιδείας και μετατέθηκε στο Εσωτερικών.

Η Λίνα Μενδώνη έχει προχωρήσει πολλά projects στο Πολιτισμού (κι ακολουθεί ένα μεγάλο, αυτό του Τατοΐου) και η Ολγα Κεφαλογιάννη επανήλθε, στο Τουρισμού, παρά την ενόχλησή της το 2019 και τη μη υπουργοποίησή της.

Αντίθετα, δεν ανανέωσαν την θητεία τους η Μαρία Συρεγγέλα, πρώην υφυπουργός Δημογραφικής Πολιτικής που δεν κατάφερε να εκλεγεί στο Δυτικό Τομέα της Αθήνας, η πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα και η πρώην υφυπουργός Ψυχικής Υγείας Ζωή Ράπτη. Για την τελευταία, ομολογώ εξεπλάγην που έμεινε εκτός…

Η χώρα πλήρωσε τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ

Η απλή αναλογική όχι μόνο εξελίχθηκε σαν ανέκδοτο, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε το κεφάλι του στον ντορβά με τη συγκεκριμένη επιλογή, αλλά αποτέλεσε και τον κύριο λόγο της παρουσίας της Ακροδεξιάς του Κυρίου στη Βουλή.

Εν συγκρίσει με τον Μάιο, περίπου 790.000 πολίτες, παραπάνω από τον πληθυσμό ολόκληρης της Θεσσαλίας (!), αποφάσισαν να απέχουν από τις εκλογές. Προφανώς σε κάποιες περιπτώσεις υπήρχαν λόγοι υγείας, ταξιδιού, επαγγελματικοί κτλ. Αλλά στο συντριπτικό της ποσοστό αυτή η θηριώδης αποχή οφείλεται κυρίως στην αδιαφορία και κατόπιν στη «χαλαρή ψήφο» και στο… «κόμμα των διακοπών». Ντάλα καλοκαίρι, ο κόσμος προτίμησε τη θάλασσα και όχι την κάλπη.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο οι θεούσες του Νίκη αύξησαν το ποσοστό τους μέσα σε ένα μήνα (σχεδόν ένα 20άρι χιλιάδες παραπάνω). Η ΝΔ απώλεσε 300.000, ο ΣΥΡΙΖΑ 250.000, το ΠΑΣΟΚ 60.000. Αν οι μισοί από αυτούς είχαν πάει να ψηφίσουν ξανά, ούτε το Νίκη ούτε οι Σπαρτιάτες θα είχαν μπει στη Βουλή.

Η χώρα πλήρωσε τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ με την απλή αναλογική που ήταν νομοτέλεια ότι θα οδηγούσε σε επαναληπτικές εκλογές. Για μια ακόμη φορά, η χώρα πλήρωσε τις παλινωδίες του ΣΥΡΙΖΑ.

Ευρώπη ενόψει

Οι Ευρωεκλογές αργούν αλλά η ανακοίνωση της χθεσινής κυβέρνησης απέδειξε και ανέδειξε πολλά. Όπως ότι ο Γιώργος Γεραπετρίτης είναι υπουργός Εξωτερικών με ημερομηνία λήξης καθώς μελλοντικά προορίζεται για Επίτροπος στην ΕΕ. Ακούγεται για Επίτροπος και ο Χρήστος Στυλιανίδης αλλά ο τέως επικεφαλής του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας επιθυμεί να επιστρέψει στην Κύπρο.

Όπως ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς θα μείνει στο υπουργείο Άμυνας ως υφυπουργός για αρκετούς μήνες ακόμα, αν και η επιθυμία του είναι να πάρει τον δρόμο προς την Ευρωβουλή, κάτι που θεωρείται εξαιρετικά πιθανό σενάριο.

Όπως ότι έμεινε εκτός η Αννα Μισέλ Ασημακοπούλου καθώς επελέγη να διατηρήσει τα καθήκοντα ευρωβουλεύτριας και να μην ξηλωθεί κι άλλο το πουλόβερ της «γαλάζιας» ευρωομάδας.

Λοβέρδος για Περιφερειάρχης… της ΝΔ;

Προς ώρας είναι περισσότερο φημολογία παρά πληροφόρηση – αλλά έγκυρη πληροφόρηση. Ο Ανδρέας Λοβέρδος, που έμεινε οριστικά εκτός της νέας Βουλής αφού δεν εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ, έχει δεχθεί κρούση να κατέβει για Περιφερειάρχης Αττικής. Κρούση από «γαλάζια» στελέχη!

Η μεγάλη εικόνα είναι ότι στις προσεχείς αυτοδιοικητικές θα… παίξουν πολύ συνεργατικές υποψηφιότητες, όχι ντε και καλά ανάμεσα σε δύο κόμματα αλλά όπου βγαίνει. Άλλωστε υπάρχουν δεκάδες είτε ανεξάρτητοι είτε που έθεσαν εαυτόν ανεξάρτητο στην πορεία της θητείας τους. Η πρόταση προς τον Λοβέρδο ισχύει, με την έτερη εικόνα να είναι το ότι η ΝΔ γυρίζει την πλάτη στον Γιώργο Πατούλη (λογικό μετά τις πυρκαγιές και τα χιόνια, όπου η περιφέρεια και κατά συνέπεια η κυβέρνηση βγήκε εκτεθειμένη).

Το ερώτημα είναι αν θα δεχθεί. Διότι αυτομάτως θα τεθεί, οριστικά και αμετάκλητα, εκτός ΠΑΣΟΚ. Κάτι που στη Χαριλάου Τρικούπη περιμένουν πώς και πώς – θα τους λύσει τα χέρια.

Από την άλλη, μετά την εκλογική συντριβή (δις) του ΣΥΡΙΖΑ μαθαίνω ότι κάνει πίσω ως υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής ο Γιώργος Ιωακειμίδης, έχοντας προφανώς καταλάβει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για να διεκδικήσει με αξιώσεις ένα νικηφόρο αποτέλεσμα. Μιας και δεν έχει ανακοινώσει (επισήμως) την υποψηφιότητά του, δύναται να παραμείνει στον δήμο Νίκαιας – Ρέντη.

Τα δύο ζευγάρια της Βουλής

Κάποιοι κατάφεραν να έχουν (διπλή) οικογενειακή εκπροσώπηση στη Βουλή. Ναι, η Ζωή Κωνσταντοπούλου με τον σύντροφό της Διαμαντή Καραναστάση, που τον… φύτεψε πρώτο στα ψηφοδέλτια για να εκλεγεί. Και φυσικά η Έφη Αχτσιόγλου με τον Δημήτρη Τζανακόπουλο. Αντίθετα, το ζεύγος Δημήτρη Βίτσα και Πέτης Πέρκας θα έχει μόνο έναν εκπρόσωπο αφού ο πρώτος δεν εξελέγη στον Δυτικό Τομέα Αθηνών. Ούτε ο Γιάννης Ραγκούσης στη Β’ Πειραιώς κι έμεινε… σόλο η Μαρίνα Κοντοτόλη.

Backdoorιές

  • Η στήλη έπεσε… μέσα στην πλειονότητα των νέων υπουργών. Με αποκορύφωμα, ενώ η πιάτσα «φώναζε» περί Σοφίας Ζαχαράκη κυβερνητικού εκπροσώπου, εμμέναμε περί υπουργοποίησής της. Και για Γεραπετρίτη, και για Παπασταύρου, και για Παπαθανάση, και για Παπαδοπούλου, και για Δένδια. Οι αναγνώστες, ξέρετε…
  • Δύο γούρια έχει ο Κυριάκος και τα… χρησιμοποίησε και χθες στην ορκωμοσία. Αφενός φορούσε την ίδια γραβάτα που είχε και το 2019, όποτε είχε ορκιστεί πρωθυπουργός για πρώτη φορά, αλλά κι ένα ρολόι, δώρο της Μαρέβας.
  • Το ανέκδοτο που κυκλοφορεί από χθες. Οι ΠΑΣΟΚοι του ΠΑΣΟΚ έμειναν στάσιμοι, οι ΠΑΣΟΚοι του ΣΥΡΙΖΑ έμειναν εκτός Βουλής (Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Χρήστος Σπίρτζης) και οι ΠΑΣΟΚοι της ΝΔ πήραν υπουργεία! Γιώργος Φλωρίδης, Κυριάκος Πιερρακάκης, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Λίνα Μενδώνη και Θανάσης Κοντογεώργης.
  • Αυτή που έμεινε εκτός, είναι η Αννα Διαμαντοπούλου. Τη θεωρούσα «μπετό» για υπουργοποίηση και τι παίχτηκε; Προτιμήθηκε, τελευταία στιγμή, άλλη για συγκεκριμένη θέση – άρα η κεντρώα διεύρυνση της ΝΔ ήταν ο εξής ένας. Ο Φλωρίδης.
  • Εξαιρετικά ενοχλημένος ήταν, μιλώντας στο περιβάλλον του, ο διεθνολόγος Αγγελος Συρίγος. Ήταν υφυπουργός Παιδείας, τελικά δεν εξελέγη τελικά στην Α’ Αθηνών και έμεινε εκτός κυβέρνησης. Τι πλήρωσε; Πως επί μια τετραετία έβγαινε στα κανάλια ως… διεθνατζής (μιλώντας για τον Ερντογάν) και όχι για τα θέματα που άπτονταν του υφυπουργικού του ρόλου. Μια σιωπηρή τιμωρία, αν θέλετε.
  • Δυσαρεστημένος, ως έδειξε στο δικό του περιβάλλον, και ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης που ενώ έραβε κοστούμι για το Προστασίας του Πολίτη, του το πήρε τελευταία στιγμή ο Νότης Μηταράκης και ο ίδιος πήρε το Ναυτιλίας (το οποίο κατείχε και την περίοδο 2013-15).
  • Στη Σαραγόσα, για τη βάφτιση της εγγονής του, βρισκόταν ο Γιώργος Φλωρίδης όταν του τηλεφώνησε ο Μητσοτάκης για να τον ενημερώσει για την υπουργοποίησή του. Και επέστρεψε άρον άρον.
  • Μετά την υπουργοποίηση του Δημάρχου Τρικάλων Δημήτρη Παπαστεργίου μένει κενή η θέση του προέδρου της ΚΕΔΕ. Κι ακούω ότι διάδοχός του θα είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης.

Δια την υπογραφήν,
Back door
backdoorintro@gmail.com