Δεν ήξερες, δε ρώταγες ή, καλύτερα, ήξερες και έκανες τα στραβά μάτια κυρία FIFA που ανέθεσες στο Κατάρ το Μουντιάλ και τώρα όλες οι χορηγίες από αλκοολούχα brands, βρίσκονται σε ένα τεντωμένο σχοινί, μετά την απόφαση του Κατάρ να απαγορεύσει την πώληση αλκοόλ στα γήπεδα που θα γίνονται οι αγώνες και σε όλα τα events που γίνονται περιμετρικά, ενώ γενικά το αλκκόλ θα επιτρέπεται μόνο σε μορφή μπύρας και μέχρι μια συγκεκριμένη ποσότητα.

«Μετά από συζητήσεις ανάμεσα στην οικοδέσποινα χώρα και την FIFA, αποφασίστηκε να εστιάσουμε στην πώληση μη αλκοολούχων ποτών στο FIFA Fan Festival, στα venues και σε άλλα σημεία φιλάθλων», ανακοίνωσε η FIFA, που θα αφαιρέσει τα σημεία πώλησης μπύρας περιμετρικά των γηπέδων.

Πρόκειται για μια απόφαση που δεν είχε επικοινωνηθεί στους χορηγούς και ιδίως την Budweiser, η οποία είχε κλείσει συμφωνία 75 εκατομμυρίων δολαρίων με τη FIFA και έκανε μια ανάρτηση που λίγο αργότερα κατέβηκε, χαρακτηρίζοντας άβολη την κατάσταση.

Αυτή η απόφαση έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις σε όσους έχουν σκοπό να βρεθούν στο Κατάρ για να παρακολουθήσουν παιχνίδια του Μουντιάλ και αποδεικνύει ότι η FIFA όχι μόνο πούλησε τη μεγαλύτερη διοργάνωση του ποδοσφαίρου, αλλά πούλησε και την δικαιοδοσία της, αφού αυτό που συμβαίνει στο Κατάρ, έρχεται σε αντίθεση με όσα είχαν γίνει στη Βραζιλία.

Στη Βραζιλία είχε απαγορευτεί από το 2003 να πωλούνται αλκοολούχα ποτά στα γήπεδα και η FIFA πίεσε την διοργανώτρια αρχή να βάλει μπύρες στα γήπεδα, ειδάλλως θα υπήρχαν ποινές. Με το Κατάρ αντιθέτως, η FIFA γίνεται χαλί να την πατήσουν οι Εμίρηδες, αφού δεν έχει υπάρξει και καμία προσπάθεια να διασφαλιστεί η ασφάλεια της LGBTQ κοινότητας, αν τυχόν βρεθεί εκεί.

Φαίνεται πως ο Σεΐχης Jassim bin Hamad bin Khalifa al-Thani, αδερφός του Εμίρη του Κατάρ και αυτός που έχει υπό την εποπτεία του την διοργάνωση, έχει το πάνω χέρι στο τραπέζι όπου κάθεται με τον Infantino, Πρόεδρο της FIFA.

Η απόφαση για απαγόρευση μπύρας και αλκοόλ γίνεται ακόμα πιο ενοχλητική, δεδομένου ότι αφορά μόνο όσους είναι στις κερκίδες. Αντιθέτως, όσοι βρίσκονται στις σουίτες των γηπέδων και οι αξιωματούχοι της FIFA, θα μπορούν να πίνουν και μπύρα και σαμπάνια και μια σειρά από επιλεγμένα κρασιά, ενώ θα έχουν και sommeliers.

Από τη FIFA αφήνουν να διαρρεύσει πως έπρεπε να κάνουν κάποιες υποχωρήσεις για να διασφαλίσουν την παρουσία της Budweiser σε άλλα σημεία, όπου δεν θα συγκεντρώνονται φίλαθλοι κι έτσι να μην φύγει εντελώς η χορηγία. 

Τα δεδομένα δείχνουν πως οι επόμενες εβδομάδες θα είναι αρκετά τεταμένες στο Κατάρ, όπου το αλκόολ επιτρέπεται να το αγοράσει κάποιος αλλά μόνο σε πανάκριβα μπαρ ξενοδοχείου και σε τρομερά υψηλές τιμές.

Για να προλάβει αντιδράσεις, η FIFA ανέφερε προκαταβολικά στην ανακοίνωσή της ότι ευχαριστεί την Anheuser-Busch InBev, την εταιρεία που έχει την Budweiser, για την κατανόηση και την διαρκή στήριξή της. Μια στήριξη που προς το παρόν είναι μόνο για το θεαθήναι, μιας και ήδη οι αρμόδιοι της Budweiser έχουν εκφράσει παράπονα με τις αποφάσεις του Κατάρ και τις αλλαγές σε events, καθώς έχουν επηρεάσει το οργανόγραμμα και τις στρατηγικές πωλήσεων.

Για έναν σταθερό χορηγό του Μουντιάλ, που βρίσκεται πάντα έξω από τα γήπεδα με κόκκινες τέντες και stands, αυτό που θα συμβεί στο Κατάρ είναι ένα πλήγμα στην διάθεση στήριξης της FIFA και σίγουρα δεν είναι το μοναδικό επεισόδιο που έχουμε δει απ΄αυτή τη σειρά που λέγεται «Το Μουντιάλ της Ντροπής».

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Οριστική ρήξη Cristiano Ronaldo και Γιουνάιτεντ: Ετοιμάζουν μήνυση οι Κόκκινοι Διάβολοι – Κανείς δεν τον θέλει στην ομάδα