Η Εθνική Ελλάδος ηττήθηκε από τη Λιθουανία στον πρόωρο τελικό του Μουντομπάσκετ, στον όμιλο των 16, με το 4ο δεκάλεπτο να ορίζει την κατηφόρα της ομάδας και να δίνουν την ευκαιρία για ένα πάρτι τριπόντου στους Λιθουανούς που ολοκλήρωσαν το ματς με 15/24 τρίποντα και έστειλαν τη διαφορά στο +25, για να τελειώσει το ματς με σκορ 92-67.

Η Ελλάδα μπήκε κάπως νωθρά, αλλά πολύ γρήγορα, με τον Τόμας Γουόκαπ να πετύχαινει 10 πόντους στο πρώτο δεκάλεπτο, πήρε κεφάλι στο σκορ, βάζοντας και αρκετά τρίποντα. Σε αυτό το ματς εμφανίστηκε και ο Λαρεντζάκης από νωρίς, έχοντας 15 πόντους στο πρώτο ημίχρονο με τρίποντα-μαχαιριά, ενώ τρίτος πόλος στην επίθεση και την άμυνα ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου, με τους Μωραΐτη-Παπαγιάννη να δίνουν από κάτι.

Το πρώτο ημίχρονο ολοκληρώθηκε με την Εθνική μπροστά με 40-36, σκορ που θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό με μεγαλύτερη διαφορά υπέρ της Ελλάδας, αν ο κουρασμένος σε εκείνο το σημείο Γουόκαπ δεν έκανε δύο λάθο στο κέντρο που έφεραν αιφνιδιασμό για τους Λιθουανούς.

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική έμοιαζε να μπορεί να ξεπεράσει τα εμπόδια που έβαζαν οι Λιθουανοί, να μην έχει δεχτεί μεγάλη ζημιά από Βαλαντσιούνας-Μοντεγιούνας, και είχε βρει συμπρωταγωνιστές από το πουθενά στα πρόσωπα των Μωραΐτη, Ρογκαβόπουλου και σε μικρότερο βαθμού του Μποχωρίδη.

Ανεξήγητο «ξεζούμισμα» Γουόκαπ στο β’ ημίχρονο

Στο τρίτο δεκάλεπτο τα πράγματα δεν άλλαξαν δραματικά και το ματς ήταν ένα κανονικό ντέρμπι με την Λιθουανία να προηγείται κάποια στιγμή με 54-48, αλλά εκεί να έρχονται ένα τρίποντο του Γουόκαπ και ένα του Μωραΐτη για να έρθει η ισοφάριση. Ο Γουόκαπ έφτασε τους 21 πόντους και έκανε εμφάνιση καριέρας, ακόμα και σε σχέση με τον Ολυμπιακό, αφού είχε και 8 ριμπάουντ με 7 ασίστ.

Ήταν όμως πασιφανές πως ο γκαρντ της Εθνικής είχε χάσει την ενέργειά του και είχε ανάγκη να κάτσει στον πάγκο για 2-3 λεπτά, σε ένα διάστημα που το σκορ ήταν διαχειρίσιμο. Αντ’ αυτού όμως, ο Ιτούδης επέλεξε να τον κρατήσει μέσα για 33 λεπτά, μέχρι το τελευταίο 3λεπτο, όταν και αποφάσισε να τον βγάλει. Αποτέλεσμα ο Γουόκαπ να μη μπορεί να ακολουθήσει τις αλλαγές άμυνας, να παίζει από απόσταση άμυνα τον προσωπικό του αντίπαλο για να κρύψει την κούραση και να καλύπτει περισσότερο χώρο και να βγαίνουν ελεύθεροι στο τρίποντο οι Λιθουανοί.

Τα τρίποντα τους άρχισαν να μπαίνουν το ένα μετά το άλλο και στο 4ο δεκάλεπτο έφτασαν να έχουν κάποια στιγμή 8/8 τρίποντα, για να ολοκληρώσουν με το τρομερό ποσοστό του 62.5%, την ώρα που η Εθνική είχε 10/31 (32.3%), ποσοστό που έπεσε αρκετά στο τελευταίο δεκάλεπτο λόγω της κούρασης. Ο καταιγισμός δεν είχε σταματημό, οι Λιθουανοί μεγάλωναν διαρκώς τη διαφορά και πλέον, η Ελλάδα θα πάει για να κερδίσει το Μαυροβούνιο για ένα καλύτερο πλασάρισμα.

Εκτός του Γουόκαπ, που έμεινε στους 21 πόντους, ο Λαρεντζάκης ολοκλήρωσε με 17 (οι 15 στο πρώτο ημίχρονο) και ο Παπαπέτρου με 9 πόντους. Δεν μπόρεσαν να βοηθήσουν οι Παπανικολάου-Θανάσης Αντετοκούνμπο με αρκετές κακές επιλογές και σουτ.

Δες τα στατιστικά εδώ.