Από την πρώτη στιγμή που ο Κιλιάν Εμπαπέ ενημέρωσε την Παρί Σεν Ζερμέν πως δεν πρόκειται να συναινέσει στην ανανέωση του συμβολαίου του και μετά το καλοκαίρι του 2024, το τραύμα στις μεταξύ τους σχέσεις είναι βαθύ και ανοιχτό. Τι θα συμβεί; Το κλειδί για τα μελλούμενα κρατάει σε πολύ μεγάλο βαθμό η μητέρα του ποδοσφαιριστή, Φάιζα Λαμαρί.

Μάνα είναι μόνο μία. Η συγκεκριμένη είναι και λίγο… mamma mia! Δεν αφήνει τίποτα, μα τίποτα, να πέσει κάτω υπερασπιζόμενη τα συμφέροντα του γιου της. Και φροντίζει να μην απορρίπτει τίποτα όσο το παιχνίδι παίζεται.

Τις προάλλες υπήρξε γαλλικό δημοσίευμα από το PSG Community που έκανε λόγο για τελειωμένο deal. Για συμφωνία δηλαδή μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Παρί αντί 200 εκατ. ευρώ συν 50 υπό τη μορφή μπόνους. Το θέμα είναι πως αυτή η πληροφορία βγήκε από site οπαδών του συλλόγου.

Δεν το υποτιμούμε. Οι κοινότητες αυτές των φαν είναι… περίεργο καπέλο. Έχουν, συχνά, καλή ενημέρωση, με πηγές πολύ κοντά και ψηλά στην ομάδα που αγαπάνε και στηρίζουν. Από την άλλη και ως μη δημοσιογραφικοί οργανισμοί δεν έχουν μια επαγγελματική αξιοπιστία να υπερασπιστούν – μιλάμε γενικά, μην το κάνουμε πιο ειδικό γιατί θα ξεφύγει η συζήτηση. Είναι επίσης πιο μπόσικοι να παίξουν το παιχνίδι του να γράψουν αυτό που θέλει η ομάδα να βγει στο πλαίσιο των κινήσεων τακτικής κάθε παζαριού. Πάλι γενικά, μιλάμε….

Μια σιδηρά κυρία που δεν τρομάζει μπροστά σε τίποτα και σε κανέναν

Η μητέρα του Εμπαπέ, (θα) έχει το δικό της κομβικό ρόλο στα «τι και πώς». Και το κάνει περίφημα. Της αρέσει να λέει πώς ο γιος της κάνει πάντα στην τελική αυτό που ο ίδιος θέλει – no matter what. Δεν είναι ακριβώς έτσι. Εκείνη είναι μια σιδηρά κυρία που έχει τον τρόπο της ώστε να περνάει το δικό της.

Ο μπαμπάς Ουιλφρίντ είχε πάντα επ’ ώμου το αθλητικό κομμάτι της καριέρας του Κιλιάν. Και η μαμά, το εμπορικό. Έχουν χωρίσει, πια. Αλλά μόνο επί προσωπικού. Στο κομμάτι μπίζνες συνεχίζουν να αποτελούν ζευγάρι. H 48χρονη Λαμαρί έχει επίσης και σταθερά πλάι της τη δικηγόρο Ντελφίν Βερέιντεν.

Με τον καιρό, έχει μάθει να χειρίζεται τέλεια πρόσωπα και πράγματα στον θεωρητικά μάτσο χώρο του ποδοσφαίρου. Το πώς πέρυσι «έπαιξε» Παρί και Ρεάλ όπως ήθελε αναγκάζοντας τους Γάλλους να δώσουν στο γιο της deal 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, ήταν ένα διαπραγματευτικό masterclass που αν το είχε κάνει ο Ζόρζε Μέντες, ακόμα θα τον αποθέωναν.

Διετές συμβόλαιο με οψιόν για ακόμη ένα αποκλειστικά στην ευχέρεια του παίκτη – πραγματικά απίστευτο πως η PSG δέχτηκε να μπει τέτοιος εξευτελιστικός γι’ αυτήν όρος. Και να που τώρα το μετανιώνει πικρά. Μέσα σε ένα χρόνο το γαλλικό κλαμπ είναι ξανά στη μειονεκτική θέση που ήταν πέρυσι. ‘Η τον πουλάει τώρα ή τον χάνει του χρόνου χωρίς να πάρει φράγκο.

Αλλά και οι Μαδριλένοι είναι προσεκτικοί, στα όρια του επιφυλακτικού. Δεν έχουν ξεχάσει το χουνέρι που τους σκάρωσε πέρυσι η μαμά Εμπαπέ. «Ναι σε όλα», της έλεγαν, ως και στο κομμάτι των εμπορικών δικαιωμάτων ήταν πρόθυμοι να λυγίσουν για να αποσπάσουν τη μεταγραφή του Γάλλου σούπερ σταρ.

Η μαμά όμως έπαιζε… πόκερ. Μπλόφαρε όσο και όταν έπρεπε ώστε να πάρει το μέγιστο δυνατό για το γιο της. Ναι είναι πολύ πιο εύκολο όταν αυτός τυγχάνει να είναι ο κατά πολλούς κορυφαίος ποδοσφαιριστής αυτό τη στιγμή στον πλανήτη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως δεν χρειάζεται και ένας σκληρός διαπραγματευτής.

Το πώς η μαμά Εμπαπέ χειρίστηκε την Τσέλσι ήταν προάγγελος των όσων ακολούθησαν

Η μαμά Εμπαπέ θεωρείται δύσκολη, πεισματάρα, την υποτιμούσαν άλλοτε επειδή είναι γυναίκα – έμαθαν με το σκληρό τρόπο πόσο λάθος έκαναν. Όταν λέει «όχι» είναι «όχι». Αυτή ελέγχει πρακτικά τα πάντα. Από όταν ήταν μικρό παιδάκι ο Κιλιάν. Κι ας είχε τον τρόπο της να κάνει την ανήξερη και ανίδεη αν έκρινε πως αυτό απαιτούσαν οι συνθήκες για να αποσπάσει το πλεονέκτημα…

Μεταφέρει επακριβώς την εικόνα (της) η παρακάτω ιστορία, από τότε που ο γιος της πήγε να δοκιμαστεί στην Τσέλσι, σε ηλικία 12 ετών. «Έχει μερικά ζητήματα στην άμυνα, αλλά θα θέλαμε σίγουρα να τον δούμε ξανά», είπαν οι Λονδρέζοι.

Όταν το άκουσε η μαμά άφρισε από θυμό. «Δεν θα υπάρξει άλλη φορά. Αν θέλετε, τώρα. Αλλιώς σε 5 χρόνια θα μας παρακαλάτε για 50 εκατ. ευρώ», άστραψε και βρόντηξε. Σε καμία ομάδα δεν αρέσει να την απειλούν πόσο μάλλον οι γονείς ενός ανήλικου. Αλλά η ιστορία έδειξε πως το ξέσπασμα ήταν προφητικό, απολύτως δικαιολογημένο.

Εμπαπέ

Ξεπέρασε το άγχος της, βρήκε την κατάλληλη βοήθεια και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω

Η κυρία Εμπαπέ ήξερε πάντα πως ο γιος της θα τα κατάφερνε. Αλλά και τις θυσίες που απαιτούνταν για αυτό. Πραγματίστρια, δεν της άρεσε η αλέγρα προσέγγιση των υπόλοιπων μελών της οικογένειας της. Και ανέλαβε δράση.

Όταν ο Κιλιάν έκανε το ξεπέταγμα του στη Μονακό φοβήθηκε μήπως αυτό ήταν too much για εκείνη. Περίμενε πως το παιδί της θα τα πάει καλά, αλλά τόσο πολύ και τόσο γρήγορα, κάπου τρόμαξε. Πήρε 24 κιλά σε λιγότερο από ένα χρόνο από το άγχος της.

Είδε πολλούς δικηγόρους, μεγάλους και τρανούς, Αλλά μόνο της Ντελφίν η προσέγγιση της άρεσε. Ήταν πιο άμεση, περισσότερο ανθρώπινη και λιγότερο κερδοσκοπική. Τα βρήκανε, μια σχέση επαγγελματική όσο και ανθρώπινη.

Και από τότε διαχειρίζονται τέλεια την εικόνα ενός ποδοσφαιριστή που είναι πολλά περισσότερα από απλώς αυτό. Είναι ένα brand, ένα πολιτικό project, ένας πρεσβευτής των προαστίων, αυτός που νίκησε το γκέτο. Αυτός που κάνει πράξη πάντα αυτό που θέλει. Με τη μητέρα του να είναι πάντα ο φύλακας-άγγελός του.

Το ότι ο Εμπαπέ θα πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης κάποια στιγμή μοιάζει μάλλον δεδομένο. Αλλά το πότε και με ποιους όρους, αν δηλαδή θα είναι από αυτό το καλοκαίρι και με τι λεφτά, μια γυναίκα θα το ορίσει εν πολλοίς. Αυτή που τον έφερε σε αυτόν τον κόσμο.

Εμπαπέ