Αν έχετε παρακολουθήσει κάποιο από τα πρόσφατα εντός έδρας παιχνίδια της Ρεάλ Μαδρίτης, θα έχετε παρατηρήσει ένα μπλοκ οπαδών, όλοι ντυμένοι στα λευκά, στη μία άκρη του Μπερναμπέου. Είναι γνωστοί ως Grada Fans («grada» σημαίνει τάξη στα ισπανικά) και καταλαμβάνουν τη νότια πλευρά του σταδίου.

Σχεδόν 2.000 οπαδοί είναι συγκεντρωμένοι εκεί και όλοι πρέπει να ακολουθούν ένα αυστηρό σύνολο κανόνων που επιβάλλει ο σύλλογος — πρέπει να είναι ηλικίας μεταξύ 14 και 45 ετών, για παράδειγμα. Είναι η πιο θορυβώδης ομάδα υποστηρικτών και αυτοί που ξεσηκώνουν το υπόλοιπο γήπεδο – τόσο πολύ που ακόμη και ο «φρέσκος» Jude Bellingham εξεπλάγη στο εντός έδρας ντεμπούτο του τον περασμένο μήνα.

«Η στιγμή του γκολ ήταν η πιο θορυβώδης που έχω ακούσει ποτέ σε γήπεδο ποδοσφαίρου», είπε ο Bellingham μετά τον αγώνα με τη Χετάφε, όταν σκόραρε στο 95ο λεπτό και πανηγύρισε σε ένα από τα κόρνερ στο νότιο άκρο.

Ήταν μια αξέχαστη στιγμή για τους οπαδούς της Ρεάλ – και ειδικά για εκείνους του νοτίου άκροτ του Μπερναμπέου – αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα τόσο αρμονικά σε αυτήν την πλευρά των κερκίδων. Μέχρι το 2013, κυριαρχούσε μια ακροδεξιά ομάδα Ultras που γινόταν όλο και πιο θορυβώδης κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Jose Mourinho ως προπονητή της Ρεάλ.

Ρεάλ: Η ιστορία των Ultras

Στα πρώτα χρόνια του σταδίου Nuevo Chamartin της Μαδρίτης, το οποίο μετονομάστηκε σε Santiago Bernabeu το 1955, δεν υπήρχε τεχνητός φωτισμός και όλοι οι αγώνες γίνονταν στο φως της ημέρας.
Πολλές περιοχές του γηπέδου ήταν απροστάτευτες από τον ήλιο και η ομάδα της Ρεάλ προτιμούσε να επιτεθεί προς τη σκιερή νότια κερκίδα στο δεύτερο ημίχρονο, γεγονός που οδήγησε πολλούς οπαδούς να συνωστιστούν εκεί, όπου τα εισιτήρια ήταν επίσης φθηνότερα.

Τότε δεν υπήρχαν ακόμη καθίσματα, κάθε θεατής στεκόταν όρθιος και, παρά την άφιξη των νυχτερινών αγώνων και του ηλεκτρισμού, το νότιο άκρο έγινε το πιο θορυβώδες σημείο του Μπερναμπέου.

Οι La Pena De Las Banderas (Οι οπαδοί με τις σημαίες) ήταν ένα από τα πρώτα γκρουπ στο συγκεκριμένο πέταλο του σταδίου (είναι πλέον γνωστοί ως Οι Κλασικοί). Αλλά δεν χρειάστηκε πολύς χρόνος για τα ριζοσπαστικά μέλη αυτής της ομάδας να αποσχιστούν και να σχηματίσουν τους Ultras Sur στη δεκαετία του 1980 – «sur» σημαίνει νότος στα ισπανικά. Εμφορούμενοι από την ακροδεξιά ιδεολογία, οι Ultras Sur ήταν επηρεασμένοι από κινήματα χούλιγκαν στην Αγγλία και την Ιταλία.

Σύντομα εκτόπισαν τους μετριοπαθείς οπαδούς και τους δόθηκε νομιμότητα από προέδρους της Ρεάλ, όπως ο Ramon Mendoza (που υπηρέτησε σε αυτόν τον ρόλο από το 1985-1995) και ο Lorenzo Sanz (1995-2000), οι οποίοι φωτογραφήθηκαν μαζί τους. Μέχρι τη δεκαετία του 2000, οι Ultras είχαν ακόμη και το δικό τους χώρο στο Μπερναμπέου όπου μπορούσαν να αφήνουν τα πανό τους με ρατσιστικά μηνύματα και βίαια σύμβολα.

Ρεάλ

Όπως οι ομάδες Frente Atletico της Ατλέτικο Μαδρίτης ή οι ομάδες Boixos Nois της Βαρκελώνης – που και οι δύο τοποθετούνται στην άκρα δεξιά – οι Ultras Sur ήταν ένα λείψανο της Ισπανίας του δικτάτορα Francisco Franco σε μια ολοένα και πιο εκδημοκρατισμένη χώρα.

Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν για τους Ultras όταν, το 1998, έσπασαν την εστία στο νότιο άκρο λίγο πριν από τον ημιτελικό του Champions League ανάμεσα στη Ρεάλ και την Μπορούσια Ντόρτμουν, αφού σκαρφάλωσαν στον μεταλλικό φράκτη πίσω από αυτή. Το παιχνίδι διακόπηκε για 75 λεπτά και ο σύλλογος τιμωρήθηκε με αποκλεισμό της έδρας για έναν αγώνα και πρόστιμο περίπου 691.000 ευρώ με τις σημερινές συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Τότε ήταν που το υπόλοιπο Μπερναμπέου και πολλά μέλη της Ρεάλ άρχισαν να βλέπουν τον ριζοσπαστισμό των Ultras με περισσότερη επιφυλακτικότητα. Παρόλα αυτά, κατάφεραν να διατηρήσουν τη θέση τους στο γήπεδο και αναζωογονήθηκαν κατά τη διάρκεια της «βασιλείας» του Mourinho μεταξύ 2010 και 2013.

Ο Mourinho έγινε αγαπημένος των Ultras Sur με τις ειλικρινείς, δημόσιες υπερασπίσεις της ομάδας του ενάντια στην «κατακτήτρια τροπαίων» Μπαρτσελόνα του Pep Guardiola. Του αφιέρωσαν πανό, συμπεριλαμβανομένου ενός που έγραφε «Το δάχτυλό σου δείχνει τον δρόμο» υπονοώντας το χτύπημα του Πορτογάλου προπονητή στο μάτι του τότε βοηθού του Guardiola, Tito Bilanova, σε μια αμφιλεγόμενη αναμέτρηση για το Supercopa, το 2011.

Ο θαυμασμός φαινόταν αμφίδρομος. Στον τελευταίο αγώνα του Mourinho με τη Ρεάλ να αντιμετωπίζει την Οσασούνα, τον Ιούνιο του 2013, ο Special One χειροκρότησε μόνο το νότιο πέταλο. Την ίδια μέρα, έξι μέλη των Ultras Sur κατέβηκαν στον αγωνιστικό χώρο για να του δώσουν μια πλακέτα.

Ρεάλ

Η κόντρα με τον πρόεδρο

Θα αποδεικνυόταν μια από τις τελευταίες εικόνες της ακροδεξιάς ομάδας στο Μπερναμπέου, αφού πυροδοτήθηκε μια εσωτερική σύγκρουση με τον μακροχρόνιο ηγέτη του γκρουπ, Jose Luis Ochaita, να αποχωρεί. Τον Δεκέμβριο του 2013 ο συγκεκριμένος αποβλήθηκε από το γήπεδο από τον πρόεδρο Florentino Perez.

Τότε ήταν που οι Ultras Sur ξεκίνησαν μια εκστρατεία εναντίον του Perez. Αυτό περιλάμβανε απειλές κατά του μακροχρόνιου προέδρου της Μαδρίτης και την υποτιθέμενη βεβήλωση του τάφου της συζύγου του.

«Ξέρω με ονόματα και επώνυμα ποιοι είναι αυτοί που έβαψαν τον τάφο της γυναίκας μου, αλλά δεν πρόκειται να με τρομοκρατήσουν. Δεν πρόκειται να έρθουν εδώ», είπε ο Perez στον ραδιοφωνικό σταθμό Cadena SER το 2014.

Αυτό ήταν ένα σημείο καμπής για τον σύλλογο. Το 2013, η Ρεάλ ίδρυσε το Grada Joven de Animacion (Τάξη Νεαρών Υποστηρικτών), γνωστό πλέον ως Grada Fans RMCF. Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια νεανική νότια κερκίδα που δεν θα σχετίζεται με τους ακροδεξιούς προκατόχους τους και που θα δημιουργούσαν ανάλογη ατμόσφαιρα.

Το νότιο πέταλο αποτελούνταν αρχικά από δύο ομάδες οπαδών, τους La Clasica και Primavera Blanca (Λευκή Άνοιξη), μαζί με έναν ορισμένο αριθμό Ultras Sur που αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν με τους κανόνες που είχε θέσει ο σύλλογος για την αρμονική συνύπαρξη όλων των οπαδών.

Ρεάλ

Στις 8 Ιανουαρίου 2014, όταν εγκαινιάστηκε το νέο «περιβάλλον», οι Ultras περίμεναν τα νέα μέλη και σχημάτισαν έναν διάδρομο από τον οποίο αναγκάστηκαν να περάσουν οι «καινούργιοι». Ο στόχος ήταν να τους εκφοβίσουν και σε μεγάλο βαθμό τα κατάφεραν.

Αλλά ο σύλλογος δεν υποχώρησε ενάντια στους Ultras Sur, αφού όλο και περισσότερες ομάδες υποστηρικτών πείστηκαν να συμμετάσχουν. Αυτές τις μέρες, υπολογίζεται ότι 30-50 ομάδες εκπροσωπούνται στο τμήμα Grada Fans, από την Ισπανία και όχι μόνο.

Μερικοί ultras προσπάθησαν να πάρουν άλλες θέσεις στο γήπεδο, αλλά δεν ήταν τόσο προβεβλημένοι όσο πριν, ενώ κάποιοι άλλοι εξακολουθούν να είναι εκδιωγμένοι. Συναντιόντουσαν πάντα στην κοντινή οδό Marceliano Santa Maria πριν από τους αγώνες, και κάποιοι το κάνουν ακόμα, μένοντας κοντά, έξω από το γήπεδο, την ώρα που οι αγώνες διεξάγονται.

H νέα διαρρύθμιση

Η Ρεάλ μετέφερε το τμήμα των οπαδών που τραγουδάνε συνθήματα ασταμάτητα στο χαμηλότερο επίπεδο του εδάφους για λόγους ασφαλείας, μεταξύ άλλων. Η Ρεάλ έθεσε στους συγκεκριμένους οπαδούς αυστηρούς όρους: όλα τα μέλη έπρεπε να υπογράψουν μια συμφωνία, ώστε ο συγκεκριμένος τομέας να είναι πάντοτε γεμάτος με νέους, όλοι έπρεπε να είναι ντυμένοι στα λευκά ανεξαιρέτως και όλοι έπρεπε να ζητωκραυγάζουν με ειρηνικό τρόπο — χωρίς φωνές που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα του συλλόγου.

Η απόφαση της Ρεάλ δεν άρεσε σε όλους, ειδικά η κίνηση να δοθούν φθηνότερα εισιτήρια σε όσους βρίσκονται στη νότια κερκίδα. Είναι δύσκολο να γίνεις κάτοχος εισιτηρίων διαρκείας της Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς οι οπαδοί πρέπει πρώτα να είναι μέλη και τα εισιτήρια συχνά περνούν από γενιά σε γενιά.

Ωστόσο, η κατάκτηση τίτλων από τη Ρεάλ φαίνεται να φίμωσε τους κριτικούς. Και, όπως ανακάλυψε γρήγορα ο Bellingham, η νότια κερκίδα είναι τόσο δυνατή όσο ποτέ.

Όπως δημοσιεύθηκε στο The Athletic.