Με ένα απρόβλεπτο πρόβλημα έρχεται αντιμέτωπη η Space X, που σχετίζεται με την τουαλέτα στις κάψουλές του διαστημόπλοιου. Η εταιρεία του Elon Musk και η NASA θέλουν να βεβαιωθούν ότι οι διαρροές της τουαλέτας δεν θα θέσουν σε κίνδυνο την εκτόξευση της κάψουλας νωρίς την Κυριακή από το Διαστημικό Κέντρο Kennedy ή από άλλη που είναι σταθμευμένη στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τον William Gerstenmaier, έναν αντιπρόεδρο της Space X που εργαζόταν για τη Nasa, ένας σωλήνας δεν κόλλησε κατά τη διάρκεια της πρώτης ιδιωτικής πτήσης του SpaceX τον περασμένο μήνα, χύνοντας ούρα στους ανεμιστήρες που έτρεξαν μέχρι πάτωμα.

Ο Gerstenmaier λέει ότι το πρόβλημα λύθηκε, καθώς κόλλησαν καλύτερα την δομή της, χωρίς να υπάρχει κάποια σύνδεση εκεί που μπορεί να ξεκολλήσει. Η Nasa εξετάζει αυτήν τη στιγμή την επιδιόρθωση της τελευταίας στιγμής, για να μην έρθει κανείς αντιμέτωπος με αυτό που αντίκρισε ένας Βρετανός, όταν ακαθαρσίες προσγειώθηκαν από ένα αεροσκάφος στην αυλή του.

Στην κάψουλα Dragon, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε τροχιά, λιγότερα ούρα συγκεντρώθηκαν από αυτό που μετέφερε έναν δισεκατομμυριούχο και άλλους τρεις σε μια πτήση τριών ημερών, είπε ο Gerstenmaier, επειδή το πλήρωμα υπό την ηγεσία της Nasa πέρασε μόνο μια μέρα ζώντας στην κάψουλα πριν φτάσει στο διαστημικό σταθμό.

Οι αλλαγές της Space X για ασφαλέστερο ταξίδι στο διάστημα

Ο Gersteinmaier είπε επίσης ότι η Space X διεξάγει δοκιμές για να διασφαλίσει ότι τα ούρα δεν προκάλεσαν ζημιά στην κάψουλα. Οποιαδήποτε δομική βλάβη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τους αστροναύτες κατά την πτήση τους πίσω στη Γη τον επόμενο μήνα, για αυτό και οι τελικές δοκιμές θα πρέπει να ολοκληρωθούν μέσα σε αυτήν την εβδομάδα.

Οι μηχανικοί των αεροσκαφών θα προτείνουν νέα σχέδια για το σύστημα της τουαλέτας και άλλες αλλαγές σε λεπτομέρειες, στη διοίκηση αυτήν την Παρασκευή.

«Αυτό που ψάχνουμε είναι μικροσκοπικές ενδείξεις ή ατέλειες, που κάποιος μπορεί να παρατηρήσει και να πει γιατί ανέβηκε η θερμοκρασία ή άλλαξε η πίεση σε ένα σημείο. Προσπαθούμε να καταλάβουμε κάποια πράγματα προκειμένου να τα αλλάξουμε αν χρειάζεται», είπε ο Stich.

Η εκτόξευση της Κυριακής θα σηματοδοτήσει το τέταρτο ταξίδι αστροναυτών της Nasa από το SpaceX και την πέμπτη πτήση επιβατών συνολικά. H Nasa έχει στραφεί στη SpaceX και την Boeing για τη μεταφορά πληρωμάτων από και προς τον διαστημικό σταθμό.