Μια υπάλληλος σε εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης μήνυσε τον εργοδότη της για σεξουαλική παρενόχληση αφού πίστεψε ότι χρησιμοποιεί τα «xx» και «yy» σε ένα email που ζητούσε περισσότερες πληροφορίες ήταν ένας κωδικοποιημένος τρόπος να ζητήσεις σεξουαλικές σχέσεις.

Η Karina Gasparova ισχυρίστηκε επίσης ότι όταν ο εργοδότης, Αλέξανδρος Γουλανδρής, μετονόμασε ένα αρχείο εργασίας με τα αρχικά του «ajg», ήταν συντομογραφία του «A Jumbo Genital».

Το κεντρικό δικαστήριο του Λονδίνου βέβαια που ασχολήθηκε με τη συγεκριμένη υπόθεση απεφάνθη ότι η αντίληψη της καταγγέλουσας ήταν «στρεβλή», με αποτέλεσμα οι ισχυρισμοί της να απορριφθούν.

Η Karina Gasparova ήταν υπεύθυνη έργου στο γραφείο της essDOCS στο Λονδίνο, μιας εταιρείας που παρέχει «λύσεις εμπορίου χωρίς χαρτί».

Στο δικαστήριο ισχυρίστηκε ότι ο προϊστάμενός της «προσπαθούσε να της μιλήσει όταν συζητούσε για επαγγελματικές κλήσεις για δουλειά» και ισχυρίστηκε ότι την κοιτούσε επίμονα.

Υποστηρίχθηκε επίσης ότι η αλληλογραφία μέσω email από τον κ. Γουλανδρή υποδήλωνε την επιθυμία να «εμπλακεί σε σεξουαλικές πράξεις».

Στην ακρόαση ειπώθηκε ότι η Karina Gasparova υπέβαλε επίσημη επιστολή παραπόνων τον Απρίλιο του 2021 κατά του κ. Γουλανδρή, αλλά παραιτήθηκε αφού απορρίφθηκε.

Οι ισχυρισμοί της χαρακτηρίστηκαν ως «στρεβλή αντίληψη των καθημερινών γεγονότων» από την επιτροπή του δικαστηρίου, η οποία είπε επίσης ότι «επιδεικνύει την τάση να προβαίνει σε αβάσιμους ισχυρισμούς».

Μάλιστα, η συγκεκριμένη εργαζόμενη όχι μόνο έχασε την υπόθεση εναντίον του εργοδότη της, αλλά κλήθηκε να καταβάλει αποζημίωση 5.000 για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον της εταιρείας essDOCS.