Θέλετε να δώσετε στο πάρτι σας τη σωστή βασιλική πινελιά;

Από μαρμελάδα με σκωτσέζικο κορδόνι μέχρι την τέλεια κις λορέν και γλυπτά από πάγο σε σχήμα κορώνας, οι ειδικοί που έχουν συνεργαστεί με τον Βασιλιά και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, μοιράζονται τις εμπιστευτικές συμβουλές τους για μια πραγματικά ξεχωριστή γιορτή.

Παρουσιάζουμε λοιπόν τον οδηγό για τα καλύτερα βρετανικά φαγητά, ποτά και εκθέσεις λουλουδιών προκειμένου να γίνει η μέρα της στέψης του αξέχαστη!

Ξεκινήστε με το αγαπημένο πρωινό του Βασιλιά

Δεν θα μπορούσε να είναι ευκολότερο – ή πιο προσιτό – να σερβίρετε πρωινό κατάλληλο για έναν Βασιλιά ενώ παρακολουθείτε την τελετή στέψης στις 11 π.μ. το Σάββατο 6 Μαΐου. Ο Κάρολος λατρεύει τόσο πολύ τα αυγά που τα έχει στην καθημερινή διατροφή του.

«Στον βασιλιά Κάρολο αρέσουν τα αυγά μαγειρεμένα ή ψητά για πρωινό», λέει ο Jamie Holme, ο οποίος είναι διευθυντής μαγειρικής στην Alison Price & Company, επίσημος υπεύθυνος τροφοδοσίας στο Spring Garden RHS Chelsea Flower Show.

«Αν σχεδιάζετε ένα brunch για να ολοκληρώσετε την τελετή, σερβίρετέ τους φυσικά καπνιστό σολομό Inverawe και αγγλικά muffins.

Ο Κάρολος ξεκινά τα πρωινά του με ένα φλιτζάνι τσάι Darjeeling με λίγο γάλα και μέλι, οπότε ο Jamie προτείνει ένα παγωμένο τσάι Darjeeling με χαλαρά φύλλα ως δροσιστικό συνοδευτικό.

Εορταστικό ρόφημα από γλυπτό πάγου

Τι θα μπορούσε να είναι πιο επιβλητικό από μια βότκα σε σχήμα κορώνας – ένα γλυπτό από πάγο με μια τρύπα για να ρίξετε αλκοόλ; Αυτό το παιχνίδι για μεγάλα παιδιά θα παρουσιαστεί στο μεσημεριανό γεύμα του «αρχιτέκτονα πάρτι» Johnny Roxburgh στο χωριό Norfolk όπου ζει.

«Θα σχεδιαστεί με τη μορφή του Στέμματος του Αγίου Εδουάρδου», λέει ο Τζόνι, ο οποίος έχει προγραμματίσει πολλά πάρτι στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, στο Χόλιροντ, στο Χάιγκροβ και στο Γουίνδσορ.

Βασιλιάς Κάρολος

«Ρίχνεις τη βότκα στην κορυφή και βλέπεις να ρέει εκεί που πρέπει να είναι τα κοσμήματα. Μεγάλη διασκέδαση αρκεί να μην αφήνετε τα παιδιά να πλησιάσουν!».

Θα μπορούσατε επίσης να σερβίρετε κρασιά Coronation από το Ridgeview, έναν αμπελώνα κοντά στο Plumpton, στο East Sussex, όπου μεγάλωσε η Camilla. Το Blanc de Blancs fizz του σερβιρίστηκε στο πρώτο κρατικό συμπόσιο του Βασιλιά στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ.

Εάν αυτό δεν είναι εντός του προϋπολογισμού, ρίξτε μια ματιά στις προσφορές κρασιού σούπερ μάρκετ.

Προκαλέστε ένα άτομο να βρει την καλύτερη προσφορά, πείτε σε όλους και ενθαρρύνετέ τους να φέρουν ένα μπουκάλι ο καθένας. (Η προσκόλληση στο ίδιο κρασί θα μειώσει τον αριθμό των «πονεμένων» κεφαλιών την επόμενη μέρα!)

Για όσους δεν πίνουν, ο σεφ Jamie Holme λέει: «Για να φτιάξετε το αγαπημένο σας μη αλκοολούχο κοκτέιλ, χρησιμοποιήστε 100 ml χυμό μήλου, 20 ml χυμό ροδιού και λίγο νερό με άνθη πορτοκαλιάς με μια χούφτα παγάκια. Πολλαπλασιάστε το επί δέκα και ανακατέψτε σε μια κανάτα για να το χύσουν οι επισκέπτες μόνοι τους».

Παιχνίδι «Βασιλιάς για μία ημέρα»

«Οργάνωσε ένα γιγάντιο «πέρασε το δέμα» — ο νικητής παίρνει ένα στέμμα και είναι ο βασιλιάς του δρόμου για την ημέρα», λέει η Emma Gold, ιδρύτρια του GSP Events που έχει προγραμματίσει πολλές εκδηλώσεις για το Prince’s Trust.

«Δημιουργήστε το δικό σας photobooth γύρω από την πινακίδα του δρόμου σας, με έναν θρόνο σχεδιασμένο και κατασκευασμένο από κατοίκους.

Θα μπορούσατε να διοργανώσετε έναν διαγωνισμό για να διακοσμήσετε καρέκλες με αλουμινόχαρτο και υφάσματα για να φτιάξετε τον πιο βασιλικό θρόνο. Ή συγκεντρώστε όλη την ανακύκλωσή σας και βάλτε τα παιδιά να εμπλακούν στη δημιουργία των δικών τους κορώνων.

Την ίδια μέρα, διοργανώστε ένα μίνι Royal Variety Performance, ένα talent show με βασιλική ανατροπή».

Για να φέρετε πραγματικά την κοινότητα κοντά, δοκιμάστε κάτι συνεργατικό όπως να ζωγραφίσετε ένα γιγάντιο χάρτινο τραπεζομάντιλο, προτείνει η Eleanor Tomlinson, η καλλιτέχνις πίσω από τις εικονογραφήσεις της Βασίλισσας και του Paddington Bear. «Δεν θέλεις να είναι πολύ γυαλισμένο», προτείνει.

«Μπορεί να περιλαμβάνει σκίτσα με το όμορφο φόρεμα για πάρτι κάποιου, τα κτίρια του δρόμου σας ή τα σκυλιά που ζουν εκεί, τις κανάτες του Pimm . . . όλα τα κατ’ ουσίαν αγγλικά πράγματα.

Αν έχετε τον χώρο, οργανώστε έναν πόλεμο διελκυστίνδας», προτείνει ο Charlie Fraser, ιδρυτής του Seriously Cool Events που είναι υπεύθυνος για τους εορτασμούς της στέψης στο Tedworth Park Polo Club, όπου ο Κάρολος ήταν προστάτης του Royal Navy Polo Association μέχρι να γίνει Βασιλιάς.

Το μόνο που χρειάζεται είναι βασιλικοί τρόποι

Ο Γκραντ Χάρολντ ήταν μπάτλερ του πρίγκιπα Καρόλου στο Χάιγκροβ από το 2004 έως το 2011. Για ένα πάρτι που θα μείνει αξέχαστο, λέει ότι όλοι πρέπει να είναι καλεσμένοι «και αυτό σημαίνει όλοι».

Μην είσαι επικριτικός με φανταχτερά ρούχα, λέει: «Δεν νιώθουν όλοι άνετα με το φανταχτερό φόρεμα, οπότε αν θέλετε ένα θέμα, ξεκαθαρίστε ότι ο ενδυματολογικός κώδικας είναι προαιρετικός με ένα «ή έλα όπως νιώθεις άνετα». Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να κάνεις τους λιγότερο εμφανίσιμους καλεσμένους σου να τρέμουν την ημέρα».

Και να έχει μια ομάδα οικοδεσποτών. «Ο Βασιλιάς είναι ένας εξαιρετικός οικοδεσπότης γιατί πάντα σκέφτεται τους άλλους και φροντίζει να νιώθουν όλοι προσωπικά ευπρόσδεκτοι.

Βασιλιάς Κάρολος

Μαζέψτε μια ομάδα οικοδεσποτών και χωρίστε τους ομοιόμορφα κατά μήκος των τραπεζιών. Είναι δική τους ευθύνη να διασφαλίσουν ότι όλοι στο τμήμα τους έχουν γεμίσει το ποτήρι τους, έχουν άφθονο φαγητό και αισθάνονται ότι συμμετέχουν σε οποιαδήποτε συζήτηση ή παιχνίδι.

Μην ξεχάσετε να στρώσετε τα τραπέζια σας: αυτό δεν είναι σχολική καντίνα: Όχι μόνο ένα πλήρως στρωμένο τραπέζι θα φαίνεται υπέροχα φιλόξενο, είναι επίσης ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι όλοι όσοι κάθονται έχουν ένα ποτήρι, πιάτο, μαχαιροπίρουνα και χαρτοπετσέτα».

Και μην αφήνετε τους πάντες να κάθονται δίπλα στους φίλους τους: «Ο πειρασμός σε ένα πάρτι σαν αυτό είναι να δημιουργήσετε μια γραμμή επικοινωνίας για τους γείτονες που γνωρίζετε καλύτερα, να περάσετε άτακτα και να αγνοήσετε όλους τους άλλους. Αλλά ένα πάρτι στο δρόμο ή ένα χωριό είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να χτίσετε μια αίσθηση κοινότητας. Οι οικοδεσπότες είναι άψογοι αναμειγνύοντες και πάντα επιλέγουν το “τι ωραία που σε βλέπω” ως έναρξη της συζήτησης.

«Μιλούν επίσης με τον επισκέπτη στα αριστερά τους κατά τη διάρκεια του κυρίως πιάτου και με αυτόν στα δεξιά κατά τη διάρκεια της πουτίγκας».

Το ιδανικό φαγητό για την τελετή

Όλες οι βασιλικές περιστάσεις απαιτούν ένα πιάτο με υπογραφή και η κις στέψης επιλέχθηκε από τον βασιλιά και τη βασίλισσα ως το κεντρικό κομμάτι για τα μεγάλα μεσημεριανά γεύματα, τα οποία λαμβάνουν χώρα την επόμενη μέρα της στέψης.

Το πιάτο περιλαμβάνει σπανάκι, κουκιά, τυρί και εστραγκόν. Ο Jamie Holme έχει μερικές συμβουλές για να κάνετε την κις σας φιλική προς το πλήθος: «Αν είναι βαθιά γεμάτη, θα πρότεινα έξι μέτρια αυγά έως 300 γραμμάρια διπλής κρέμας. Η προσθήκη γάλακτος θα προκαλέσει την κατάρρευση της γέμισης μόνο όταν κόβεται σε φέτες.

Τα ζεσταίνουμε ενώ ανακατεύουμε αργά σε ένα μπολ Pyrex πάνω σε μπεν μαρί για ένα καλύτερο δέσιμο κις με πιο τραγανή ζύμη.

Αυτό μειώνει επίσης τον χρόνο μαγειρέματος κατά ένα τέταρτο, κάτι που μπορεί να είναι ζωτικής σημασίας εάν απευθύνεται σε πλήθος».

Και δεν υπάρχει λόγος για φασαριόζικη παρουσίαση. Ένα απλό τυροπάνι, απλωμένο σε καφέ χαρτί ή ξύλινες σανίδες, θα συναντούσε τη βασιλική έγκριση.

«Ο βασιλιάς Κάρολος δεν θέλει το τυρί του να είναι κομμένο γιατί αλλάζει τη θερμοκρασία, την υφή και τη γεύση», λέει ο Jamie. «Σερβίρετε λοιπόν υπέροχα βρετανικά τυριά όπως το Berkswell, το Barkham Blue και το Montgomery Cheddar ολόκληρα».

Βασιλιάς Κάρολος

Για τα scones αργότερα μέσα στην ημέρα, ο Jamie έχει μια κορυφαία συμβουλή για να αναβαθμίσετε τη μαρμελάδα σας: «Κόψτε τις φράουλες Gariguette από την αρχή της σεζόν (για τη γλυκιά τους γεύση) και βρέξτε τις σε ένα δράμι σκωτσέζικο (το ρόφημα του King Charles) με ένα πασπαλισμό μαύρη ζάχαρη και μετά τα αφήνουμε για 20 λεπτά να μαλακώσουν. Ανακατέψτε τα μέσα από μαρμελάδα φράουλα και σερβίρετε στα σκουπίδια σας με συσσωματωμένη κρέμα και φρέσκο θυμάρι λεμονιού.

Για όσους λατρεύουν τα γλυκά, η βασιλική ζαχαροπλάστρια Dawn Blunden προτείνει ένα εύκολο πιάτο από «ζελεδάκια φράουλας και βατόμουρου και blancmange σε παραδοσιακά καλούπια».

Πώς να μην χάσετε λεπτό από τη στέψη

Το BBC, το ITV και το Sky θα μεταδώσουν ζωντανά την τελετή από το Αβαείο του Γουέστμινστερ, καθώς θα υπάρχει και κυλιόμενη ραδιοφωνική κάλυψη στο Radio 2, το Radio 4 και την εφαρμογή BBC Sounds.

Οι βασιλικοί θαυμαστές θα πρέπει να συντονιστούν νωρίτερα για να παρακολουθήσουν την τελετουργική διαδρομή 1,3 μιλίων από το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Αβαείο. Μετά την τελετή, ο Κάρολος και η Καμίλα θα ενωθούν με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας στο μπαλκόνι του Μπάκιγχαμ.

Με πληροφορίες από τη Daily Mail