Η μαύρη σοκολάτα κάνει καλό όταν πρόκειται για την διατήρηση της υγεία της καρδιάς, ο καφές μπορεί να την προστατεύσει, αλλά το κρασί είναι «ουδέτερο», δηλαδή δεν κάνει ούτε καλό αλλά ούτε κακό, σύμφωνα με έναν από τους κορυφαίους καρδιολόγους στον κόσμο.

Ο καθηγητής Thomas Lüscher και εκδότης του European Heart Journal ηγήθηκε μιας ομάδας που ερεύνησε 3.200 χειρόγραφα από επιστήμονες και γιατρούς κάθε χρόνο.

Αφού παραιτήθηκε από τον ρόλο του ως υπεύθυνος του κορυφαίου περιοδικού καρδιαγγειακής ιατρικής στον κόσμο, ο Lüscher έδωσε την ετυμηγορία του σε ένα από τα πιο συχνά ερωτήματα που τίθενται στην έρευνα για την υγεία της καρδιάς. «Το κρασί, η σοκολάτα και ο καφές κάνουν καλό ή κακό;».

Ο Lüscher, σύμβουλος καρδιολόγος και διευθυντής έρευνας, εκπαίδευσης και ανάπτυξης στα νοσοκομεία Royal Brompton και Harefield, λέει ότι η απάντηση είναι «πιο πολύπλοκη από ένα απλό ναι ή όχι».

Τα στοιχεία πρέπει να αναλυθούν «σοβαρά», δεδομένου του μεγάλου αριθμού ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που απολαμβάνουν τακτικά ένα φλιτζάνι καφέ, ένα ποτήρι κρασί ή ένα κομμάτι σοκολάτας. Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα σε καθένα από αυτά.

Τα αποτελέσματα μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με το πόσο συχνά και τι ποσότητα από το καθένα καταναλώνεται, καθώς και από ποιον.

Μιλώντας στην Guardian για το άρθρο του, ο Lüscher που μετρά εκτενείς δημοσιεύσεις με περισσότερες από 500 ερευνητικές εργασίες, πάν από 200 κριτικές και κεφάλαια σε βιβλία για την καρδιαγγειακή ιατρική, είπε παρά το έντονο ενδιαφέρον για τα πλεονεκτήματα του καφέ, του κρασιού και της σοκολάτας για υγεία, υπάρχουν πολλά που δεν είναι ακόμα γνωστά.

«Η καλύτερη δόση σοκολάτας, δηλαδή της μαύρης, δεν είναι γνωστή καθώς δεν έχει διερευνηθεί σωστά». Το πιο ευεργετικό συστατικό της σοκολάτας ήταν οι φλαβανόλες, που μπορούν να ενισχύσουν τη λειτουργία της καρδιάς και να μειώσουν τη φλεγμονή.

«Είναι σημαντικό η σοκολάτα να περιέχει λίγη ζάχαρη και λιπαρά, τα οποία προφανώς δεν είναι υγιεινά. Συγκεκριμένα, η λευκή σοκολάτα δεν είναι καθόλου υγιεινή».

Κάποτε η σοκολάτα θεωρούνταν μια «σπάνια χαρά», αλλά σήμερα είχε συμβάλει σε μια «επιδημία παχυσαρκίας», καθώς μπορείς να την βρεις παντού και σε προσιτές τιμές. Ο ίδιος πάντως ανέφερε ότι δεν τρώει σοκολάτα, αλλά πίνει καφέ εσπρέσο αρκετές φορές την ημέρα.

Του αρέσει πολύ το «καλό κόκκινο κρασί», αν και μείωσε την κατανάλωσή του και τώρα απολαμβάνει κυρίως ένα ή δύο ποτήρια το Σαββατοκύριακο.

Άρα πόσο καλό κάνει το τρίπτυχο καφές – κρασί – σοκολάτα στην καρδιά;

«Λοιπόν, το κρασί είναι μια χαρά, αλλά στην καλύτερη περίπτωση ουδέτερο για την υγεία της καρδιάς όταν καταναλώνεται με μέτρο. Η σοκολάτα ωφελεί το καρδιαγγειακό μας σύστημα, αν καταναλωθεί σε σκούρα, πικρή μορφή. Ο καφές μας ξυπνάει, λιγότερο αν πίνετε τακτικά, και άνω των τεσσάρων φλιτζανιών την ημέρα, μπορεί ακόμη και να προστατέψει την καρδιά».

Η Tracy Parker, ανώτερη διαιτολόγος στο British Heart Foundation, δήλωσε: «Για να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή, ένας υγιεινός τρόπος ζωής είναι αυτό που μετράει και όχι πόσο καφέ, σοκολάτα ή αλκοόλ καταναλώνετε. Αυτό σημαίνει τακτική άσκηση, διακοπή του καπνίσματος και καλή διατροφή».

Ο Tim Chico, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής και επίτιμος σύμβουλος καρδιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Sheffield, είπε ότι συμφωνεί με τον Lüscher ότι ο καφές και η σοκολάτα συνδέονται με ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ το αλκοόλ όχι.

Ο καθηγητής Paul Leeson, καθηγητής καρδιαγγειακής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, είπε: «Όταν βλέπω ασθενείς στην καρδιολογική κλινική, συχνά υποθέτουν ότι το κρασί, η σοκολάτα και ο καφές θα τους κάνουν κακό. Υπάρχει προφανής ανακούφιση όταν τους λέτε ότι αυτό δεν ισχύει. Αυτό το άρθρο από έναν αξιοσέβαστο Ευρωπαίο ανώτερο καρδιολόγο παρουσιάζει μια πολύ ισορροπημένη, τεκμηριωμένη αξιολόγηση των συσχετίσεων μεταξύ αυτών των τριών στοιχείων και των καρδιακών παθήσεων».