Ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, αναμένεται να είναι ξανά υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές (είναι προγραμματισμένες για τον ερχόμενο Μάρτιο) σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που μεταφέρει το Reuters.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε περίπτωση που κατέλθει υποψήφιος και εκλεγεί εκ νέου, θα παραμείνει στην εξουσία έως και το 2030.

Ερωτώμενος για την πρόθεση του 71χρονου προέδρου να είναι εκ νέου υποψήφιος, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δεν έδωσε σαφείς απαντήσεις, διευκρίνισε όμως ότι «η εκστρατεία δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα».

Ο Πούτιν, στον οποίο παραδόθηκε η προεδρία από τον Μπόρις Γέλτσιν την τελευταία ημέρα του 1999, έχει ήδη υπηρετήσει ως πρόεδρος περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο Ρώσο ηγέτη, μετά τον Ιωσήφ Στάλιν, ξεπερνώντας ακόμη και τη 18ετή θητεία του Λεονίντ Μπρέζνιεφ.

Πηγές, οι οποίες μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η απόφαση του Πούτιν είχε διαρρεύσει και ότι οι σύμβουλοι προετοιμάζονται τώρα για την προεκλογική εκστρατεία του.

Κρίνεται πως αν κατέλθει ο Πούτιν, η διαδικασία θα λάβει τυπικό χαρακτήρα. Οι δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται στη χώρα, δείχνουν πως απολαμβάνει σχεδόν καθολικής αποδοχής, με τα ποσοστά του να φτάνουν ακόμα και το 80%.

Με την υποστήριξη που απολαμβάνει από τα ΜΜΕ, την ελίτ και τη μηχανή της προπαγάνδας του να εργάζεται νυχθημερόν, πιστεύεται ότι έχει εξασφαλισμένη την επανεκλογή.

«Η απόφαση έχει ληφθεί, θα κατέλθει» σημείωσε μία από τις πηγές, με γνώση της υπόθεσης. Σε μερικές εβδομάδες, όπως συμπλήρωσε, αναμένεται να γίνουν κάποια νύξεις από του ζητήματος, είπε άλλη πηγή.

Photo credits: GettyImages