Όταν μου ανατέθηκε μια συνέντευξη με τη Γιώτα Τσιμπρικίδου, θεώρησα ειλικρινά πως ο γραπτός λόγος θα την αδικήσει. Γιατί να μην γίνει ηχητική απεικόνιση της συζήτησης με μία εκ των πιο γνωστών φωνών στην ελληνική τηλεόραση;

Μπορεί αυτή τη φορά να μην το κατάφερα, αλλά εσείς ακούστε πιο προσεκτικά το επόμενο τρέιλερ του Star. Η φωνή που το «ντύνει» ανήκει στη Γιώτα Τσιμπρικίδου, η οποία εδώ και 18 ολόκληρα χρόνια έχει αναλάβει τις εκφωνήσεις και τα τρέιλερ του σταθμού.

Παράλληλα, είναι ο «εγκέφαλος» του βραβευμένου Artpodcast, μέσω του οποίου έχει συνυπάρξει με δεκάδες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου, με αποτέλεσμα τη βράβευση του συγκεκριμένου podcast ως το καλύτερο στην κατηγορία του.

Γιώτα Τσιμπρικίδου

Η Γιώτα Τσιμπρικίδου μιλά στο Intronews για τα πρώτα της βήματα στον χώρο, τους καλεσμένους που δεν μπορεί να ξεχωρίσει στο Artpodcast αλλά και τη νέα τηλεοπτική της προσπάθεια, μέσω της οποίας θα παρακολουθήσουμε απρόσμενες συνυπάρξεις καλλιτεχνών επί σκηνής.

Γιώτα Τσιμπρικίδου: «Η φωνή πρέπει να μιλάει στην καρδιά του ακροατή»

Από τη στιγμή που έχεις τονίσει επανειλημμένως ότι λατρεύεις το ραδιόφωνο θα ήθελα να μας πεις τι θυμάσαι από την παρθενική σου ραδιοφωνική εκπομπή καθώς και ποια ήταν τα συναισθήματά σου εκείνη τη μέρα.

Πολλές φορές προσπαθώ να θυμηθώ ποια τελικά ήταν η πρώτη μου ραδιοφωνική εκπομπή: αυτή που έκανα μαθήτρια Λυκείου ακόμη στη Δράμα? Οι πρώτες απόπειρες στο Radio Gold του Νίκου Μαστοράκη? Ή μήπως η πρώτη κανονική τετράωρη εκπομπή στον καταπληκτικό τότε Village fm? Όποια και αν θεωρείται πρώτη, σίγουρα θυμάμαι καρδιοχτύπι, χαρά και…άγνοια κινδύνου!

Πώς πρέπει να είναι μια φωνή για να κερδίσει τον ακροατή;

Να μιλήσει στην καρδιά του, να τον κάνει να χαμογελάσει αυτή η χροιά φωνής, να είναι «στρογγυλεμένη»….αλλά συγχρόνως «να τα λέει» χωρίς κομπιάσματα και υπερβολές.

Μιας και μιλάω με μια γυναίκα ιδιαιτέρως έμπειρη στο ραδιόφωνο, ποια θεωρείς ότι είναι η ιδανική ζώνη για μια εκπομπή;

Δεν υπάρχει ιδανική ζώνη. Υπάρχει ο συνδυασμός φωνής, προσωπικότητας και ανάγκης του μέσου. Άλλος συνάδελφος είναι ιδανικός για Πρωινό, άλλη εμπορική ανάγκη καλύπτει το Driving hour του απογεύματος και πάει λέγοντας… για μένα πάντως, 26 χρόνια τώρα, η παρουσία μου στο ραδιόφωνο ξεκινάει πάντα στις 10 το πρωί.

Γιώτα Τσιμπρικίδου

Γιώτα Τσιμπρικίδου: «Αυτές είναι οι αγαπημένες μου τηλεοπτικές δουλειές»

Πώς νιώθεις που κατά διαστήματα διδάσκεις ραδιόφωνο σε Σχολές Δημοσιογραφίας; Αισθάνεσαι ότι έχεις ευθύνη απέναντι στους σπουδαστές;

Είναι υπέροχο να φωτίζεις τον δρόμο και τα όνειρα νεαρών συναδέλφων, αλλά, ναι, η ευθύνη είναι πάντα μεγάλη… αυτό που προσπαθώ είναι να μοιράζομαι τις γνώσεις και κυρίως τις αλήθειες μου!

Πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή σου με την τηλεόραση; Θυμάσαι κάποιους ανθρώπους που ήταν εκεί στα πρώτα σου βήματα;

Ήμουν εξοικειωμένη με τις κάμερες από τα εφηβικά μου χρόνια στη Δράμα, αλλά άνθρωποι όπως ο Νίκος Μαστοράκης, ο Σταμάτης Μαλέλης, ο Νίκος Χασίδ που δεν είναι πια μαζί μας και ο Τζώνυ Καλημέρης μου πρωτοέδωσαν χώρο να προσπαθήσω στην παρουσίαση.

Πώς οδηγήθηκες στην απόφαση να «ντύνεις» με τη φωνή σου εκφωνήσεις και trailers στο Star;

Στο Star και στις εκφωνήσεις του προγράμματος του βρίσκομαι σχεδόν 18 χρόνια… η πρόταση ήρθε όσο ακόμη παρουσίαζα τον «Πρωινό Καφέ» στον ΑΝΤ1 και ενώ είχα ήδη ντύσει με τη φωνή μου πάρα πολλά διαφημιστικά, ντοκιμαντέρ και ραδιοφωνικές ενέργειες…είναι κάτι που αγαπώ πάρα πολύ!

Έχεις συμμετάσχει σε αρκετά project σε τηλεόραση και ραδιόφωνο. Θα ήθελα να μου πεις για ποιο αισθάνεσαι υπερήφανη και ποιο θα ήθελες να ξανακάνεις.

Για όλα νιώθω καλά με τον εαυτό μου γιατί προσπάθησα πολύ, διάβασα πολύ και ήμουν «εκεί» με όλη τη δύναμη μου… αγαπημένες μου εκπομπές είναι το «Se Forma» στον ΑΝΤ1 και το «View Master» στην Κρατική Τηλεόραση.

Ωστόσο η νέα μεγάλη αγάπη που συνδυάζει ραδιόφωνο-Live concert-τηλεοπτικό πρόγραμμα είναι το «Πέφτει η Νύχτα με…Ρυθμό» που ελπίζω να φέρει σε ακροατές και τηλεθεατές πολύ ενδιαφέρουσες συνυπάρξεις καλλιτεχνών!

Θέλω να μοιραστείς μαζί μας ορισμένα ευτράπελα που έχουν συμβεί σε τόσες ώρες παρουσίασης εκπομπών, είτε τηλεοπτικών είτε ραδιοφωνικών.

Στις ζωντανές εκπομπές πάντα κάτι γίνεται που μας κάνει να γελάμε και να το θυμόμαστε… μικρόφωνα κλειστά, σαρδάμ, καλεσμένοι που καθυστερούν κι εσύ μιλάς αδιάκοπα μέχρι να εμφανιστούν, autocue που κολλάει και πολλά άλλα…

Γιώτα Τσιμπρικίδου

Γιώτα Τσιμπρικίδου: «Το μικρόφωνο είναι η απάντηση»

Μίλησέ μας και για την «αδυναμία» σου, το Artpodcast, το οποίο μάλιστα βραβεύθηκε και ως το καλύτερο στην κατηγορία του.

Το Artpodcast είναι το project που γέννησα πριν από τρία χρόνια και πια μετράει σχεδόν 100 επεισόδια, εκατοντάδες χιλιάδες Plays, 97 χώρες στις οποίες ακούγεται, δύο βραβεία στην κατηγορία «Τέχνες και Πολιτισμός» και άπειρες ώρες δουλειάς… έχω υπέροχη ομάδα που το αγαπάει όσο κι εγώ και μαζί πάμε για την τέταρτη σεζόν του με πολύ ωραίες ιδέες…

Υπάρχει ένας καλεσμένος που κυριολεκτικά να απόλαυσες τη συζήτηση μαζί του;

Πώς μπορώ να ξεχωρίσω μόνο έναν? Ο Σπύρος Παπαδόπουλος, η Πέμη Ζούνη, ο Κώστας Μακεδόνας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Άκης Σακελλαρίου, ο Νίκος Κουρής, ο Γιάννης Κότσιρας, ο Νίκος Μωραϊτης, ο Γιάννης Βούρος, ο Φίλιππος Πλιάτσικας, ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, ο Μανώλης Μητσιάς, ο Γιάννης Ξανθούλης, η Μαργαρίτα Ζορμπαλά, η Σμαράγδα Καρύδη, ο Φωκάς Ευαγγελινός, ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης, ο Σπύρος Γραμμένος, ο Μάρκος Κούμαρης των Locomondo είναι μόνο κάποιοι από αυτούς που πραγματικά μοιράστηκαν ιστορίες μαζί μου απολαυστικές και τους ευχαριστώ τόσο πολύ – όλους τους καλεσμένους!

Τελικά, υπάρχει χώρος για το ραδιόφωνο στην εποχή των podcast;

Φυσικά! Το ραδιόφωνο είναι μια αγάπη, μια συνήθεια που δε θέλουμε και δεν πρέπει να βάλουμε στην άκρη…

Ποια είναι η θέση της γυναίκας σήμερα στα μέσα επικοινωνίας και δη στην τηλεόραση; Σίγουρα θα υπάρχουν διαφορές από τότε που έκανες τα πρώτα σου βήματα, αλλά θεωρείς ότι σήμερα είναι μια καλή εποχή για τη γυναίκα σε αυτό το επάγγελμα;

Η γυναίκα είχε πάντα και έχει και τώρα δύναμη και ικανότητες. Η ματιά των άλλων προς αυτήν αλλάζει και ευτυχώς… Κι αυτό ισχύει σε κάθε επαγγελματικό χώρο!

Θα κλείσουμε την όμορφή συζήτησή μας, συνεχίζοντας την παράδοση που έχουμε στο Intronews. Σε κάθε συνεντευξιαζόμενο θέτουμε ορισμένα διλήμματα. Το πρώτο λοιπόν για σένα είναι Δράμα ή Αθήνα;

Η Δράμα είναι η πατρίδα μου, είναι οι αναμνήσεις μου, ο τόπος που μένει η μητέρα μου και που με δένει με τον πατέρα μου… ωστόσο στην Αθήνα είναι η ζωή μου, οι προσπάθειες μου, η καθημερινότητά μου.

Το δεύτερο δεν θα είναι δίλημμα αλλά τρίλημμα. Τηλεόραση, ραδιόφωνο ή podcast;
Μικρόφωνο είναι η απάντηση!

Γιώτα Τσιμπρικίδου