Η ταυρίνη, μια θρεπτική ουσία που βρίσκεται στο κρέας, τα ψάρια και πωλείται ως συμπλήρωμα, παρατείνει τη ζωή και ενισχύει την υγεία σε μια σειρά ζωικών ειδών, λένε οι επιστήμονες.

Τα επίπεδα ταυρίνης μειώνονται όσο αυξάνεται η ηλικία σε διάφορα είδη, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

Πειράματα σε ζώα μέσης ηλικίας έδειξαν ότι η αύξηση της ταυρίνης σε νεανικά επίπεδα επέκτεινε τη ζωή κατά πάνω από 10% και βελτίωσε τη σωματική και εγκεφαλική υγεία.

Οι ερευνητές λένε ότι η ταυρίνη μπορεί να είναι ένα «ελιξίριο ζωής» – αλλά η αύξηση των επιπέδων στους ανθρώπους δεν έχει δοκιμαστεί.

Έτσι, η ομάδα, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, στη Νέα Υόρκη, συνιστά στους ανθρώπους να μην αγοράζουν χάπια ταυρίνης ή ενεργειακά ποτά γεμάτα με ταυρίνη σε μια προσπάθεια να ζήσουν περισσότερο.

Η έρευνα σε ζώα είναι, ωστόσο, η τελευταία εξέλιξη στο κυνήγι τρόπων επιβράδυνσης της γήρανσης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας

Αυτή η μελέτη ξεκίνησε με την ανάλυση μορίων στο αίμα διαφορετικών ειδών – για να διερευνήσει τις διαφορές μεταξύ νέων και ηλικιωμένων.

Ταυρίνη

«Ένα από τα πιο δραματικά υποβαθμισμένα [μόρια] ήταν η ταυρίνη», είπε ο ερευνητής Δρ Vijay Yadav. Σε ηλικιωμένους, τα επίπεδα ήταν 80% χαμηλότερα από ό,τι στους νέους.

Η ταυρίνη είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στα φυτά. Έτσι το θρεπτικό συστατικό είτε προέρχεται από ζωική πρωτεΐνη στη διατροφή είτε παρασκευάζεται από τον οργανισμό.

Και τα τελευταία 11 χρόνια, η ερευνητική ομάδα προσπαθούσε να αναδείξει τον ρόλο της στη γήρανση.

Βελτιωμένη μνήμη

Μια ημερήσια δόση χορηγήθηκε σε ποντίκια 14 μηνών, η οποία ισοδυναμεί με ηλικία περίπου 45 ετών για τον άνθρωπο.

Τα αποτελέσματα, που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Science, έδειξαν ότι τα αρσενικά ποντίκια ζούσαν 10% περισσότερο, τα θηλυκά 12% και και τα δύο φαινόταν να έχουν καλύτερη υγεία.

«Όσες επαναλήψεις και αν κάναμε στο πείραμε, τα ποντίκια με συμπλήρωμα ταυρίνης ήταν πιο υγιή και φαινόταν νεότερα», είπε ο Δρ Yadav.

Ταυρίνη

«Είχαν αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, αυξημένη οστική πυκνότητα, βελτιωμένη μνήμη και νεανικό ανοσοποιητικό σύστημα». Αυξήσεις στη διάρκεια ζωής της τάξης του 10-23% καταγράφηκαν και στα σκουλήκια.

Στη συνέχεια, σε πιθήκους rhesus 15 ετών δόθηκε μια εξάμηνη θεραπεία με ταυρίνη – πολύ σύντομη για να παρατηρηθεί διαφορά στο προσδόκιμο ζωής, αλλά, και πάλι, οι ερευνητές βρήκαν βελτιώσεις στο σωματικό βάρος, τα οστά, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και το ανοσοποιητικό σύστημα .

«Νόμιζα ότι αυτό είναι σχεδόν πολύ καλό για να είναι αληθινό», είπε ο καθηγητής Henning Wackerhage, ο οποίος συμμετείχε στην έρευνα στο Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου. «Η ταυρίνη με κάποιο τρόπο χτυπά το μηχανοστάσιο της γήρανσης».

Αλλά πολλά από τα μεγάλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα:

-Θα ήταν δυνατά τα ίδια αποτελέσματα σε ανθρώπους;
-Γιατί πέφτουν τα επίπεδα ταυρίνης, αν κάνει τόσο καλό για την υγεία;
-Πώς επιβραδύνει τη γήρανση;
-Υπάρχουν κίνδυνοι από τη λήψη ταυρίνης;

Οι διαφορές στον άνθρωπο

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν ανάλυση 12.000 ατόμων και έδειξαν ότι όσοι είχαν περισσότερη ταυρίνη στο αίμα τους ήταν γενικά σε καλύτερη υγεία. Εάν τα δεδομένα από ποντίκια ίσχυαν για ανθρώπους, θα ισοδυναμούσαν με επιπλέον επτά έως οκτώ χρόνια ζωής, λένε.

Ταυρίνη

Θα χρειαστούν όμως κατάλληλες κλινικές δοκιμές – όπου σε κάποιους χορηγείται το θρεπτικό συστατικό και σε άλλους ένα χάπι εικονικού φαρμάκου – για να διαπιστωθεί εάν μπορεί να εντοπιστεί κάποιο όφελος.

Οι διαφορές στην ανθρώπινη βιολογία μπορεί να εμποδίσουν την ταυρίνη να λειτουργεί ή μπορεί να υπάρχει κάποιος εξελικτικός λόγος για τον οποίο τα επίπεδα προορίζονται να πέφτουν με την ηλικία. Τα τρέχοντα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών ποτών που κυκλοφορούν στην αγορά εδώ και δεκαετίες, υποδηλώνουν ότι η ταυρίνη είναι ασφαλής.

Υγιεινή διατροφή

Ενώ η ταυρίνη είναι στη διατροφή μας, θα ήταν δύσκολο να καταναλώσουμε τις ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν στα πειράματα. Η ισοδύναμη δόση από τα πειράματα σε ζώα, κλιμακούμενη σε άτομα θα ήταν 3-6g (0,2oz) την ημέρα.

Ο Δρ Yadav αρνήθηκε να πει εάν επέλεξε να πάρει ο ίδιος συμπληρώματα ταυρίνης, από φόβο μήπως επηρεάσει αδικαιολόγητα τους ανθρώπους.

Αυτό που είπε στο BBC News ήταν: «Ας περιμένουμε να ολοκληρωθούν οι κλινικές δοκιμές πριν συστήσουμε στον ευρύτερο πληθυσμό να πάει στο ράφι σε ένα παντοπωλείο και να αγοράσει ταυρίνη».

«Αν θέλετε να ζήσετε μια μακρά, υγιή και ευτυχισμένη ζωή, τότε χρειάζεστε μια υγιεινή διατροφή – αυτό είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα – και φυσικά, θα πρέπει να ασκηθείτε», είπε ο καθηγητής Wackerhage.

Ηλεκτροπαραγωγικοί σταθμοί

Η επιστημονική έκθεση προτείνει ότι η ταυρίνη παίζει ρόλο στη μείωση της κυτταρικής γήρανσης – όπου τα κύτταρα στο σώμα σταματούν να διαιρούνται – χαρακτηριστικό της γήρανσης. Η θρεπτική ουσία φάνηκε επίσης να διατηρεί τη λειτουργία των μιτοχονδρίων – των σταθμών παραγωγής ενέργειας στα κύτταρα του σώματος.

Η καθηγήτρια Ilaria Bellantuono, από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ, είπε ότι τα ευρήματα «ταιριάζουν καλά με τα υπάρχοντα στοιχεία» σχετικά με τη γήρανση, αλλά οι επιπτώσεις για τους ανθρώπους θα παραμείνουν «περιορισμένες» μέχρι να διεξαχθούν δυνητικά πολύ ακριβές δοκιμές σε ανθρώπους.

«Εάν υπάρχει αποδεδειγμένη κλινική επίπτωση, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη πολλαπλών μακροχρόνιων χρόνιων παθήσεων όπως η οστεοπόρωση, η μυϊκή αδυναμία, ο διαβήτης και δυνητικά νευροεκφυλιστικές ασθένειες».

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο Joseph McGaunn και ο Joseph Baur, και οι δύο από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, δήλωσαν: «Μια μοναδική εστίαση στην αύξηση της διατροφικής ταυρίνης κινδυνεύει να οδηγήσει σε κακές διατροφικές επιλογές, επειδή οι πλούσιες σε φυτά δίαιτες συνδέονται με την ανθρώπινη υγεία και μακροζωία.

Έτσι, όπως κάθε παρέμβαση, η λήψη συμπληρωμάτων ταυρίνης με στόχο τη βελτίωση της ανθρώπινης υγείας και της μακροζωίας θα πρέπει να προσεγγίζεται με προσοχή».

Με πληροφορίες από το BBC