Η Βραζιλία είναι μια χώρα γνωστή για τη σάμπα, τον καφέ, τον Αμαζόνιο, την αγάπη για το ποδόσφαιρο, την Κόπα Καμπάνα και για τις γυναίκες με τα πληθωρικά οπίσθια. Υπάρχει ακόμη και διαγωνισμός, ο ξακουστός Miss Bum Bum. Πάρα πολλές κοπέλες όμως, όχι μόνο στη Βραζιλία, αλλά γενικά στην αμερικανική ήπειρο, έχουν ως πρότυπο αυτό το είδος οπισθίων και καταφεύγουν σε πλαστικές επεμβάσεις επαύξησης της μάζας τους σε εκείνο το σημείο.

Η Kim Kardashian μπορεί να έγινε συνώνυμο των καμπυλωτών οπισθίων, αλλά δεν ήταν η πρωτοπόρος. Ήταν απλά το σύμβολο. Το Brazilian Butt Lift είναι ένας πολύ γνωστός όρος στην κοσμητική ιατρική και την πλαστική χειρουργική. Για να επιτευχθεί, αφαιρείται λίπος από άλλα λιπώδη σημεία του σώματος και μεταφέρεται στα οπίσθια.

Αυτό που δεν γνωρίζουν πολλοί, είναι πως δεν πρόκειται για μια διαδικασία απλή. Δεν πας σε μια κλινική, κάνεις εισαγωγή, σου προσθέτουν το λίπος, κάθε μια-δυο μέρες στο νοσοκομείο και μετά φεύγεις. Μετά από την επέμβαση, ακολουθεί ένα διάστημα δύο εβδομάδων στο οποίο πρέπει να σε φροντίζουν ειδικοί και να ελέγχουν αν το πρόσθετο λίπος ενσωματώνεται οργανικά στο σημείο που έχει χορηγηθεί.

Τα τελευταία χρόνια, καθώς η διαδικασία της ανάρρωσης είναι κοστοβόρα, ειδικά για τις γυναίκες στη Λατινική Αμερική που είναι κατά βάση με πενιχρά έσοδα, έχει αναπτυχθεί μια βιομηχανία γύρω από το θέμα, με φθηνούς οίκους φροντίδας να ανοίγουν και να φιλοξενούν γυναίκες που μοιράζονται μαζί την πορεία τους προς την ανάρρωση.

Το Brazilian Butt Lift είναι το μεγαλύτερο trend στις ΗΠΑ

Όποια έχει κάνει την επέμβαση, έχει στη διάθεσή της μια ομάδα γυναικών που της ταΐζουν, τη ντύνουν, φροντίζουν τις πληγές της και τσεκάρουν την πρόοδό της, μέχρι να είναι έτοιμη να φύγει. Για πάρα πολλές, αυτή η εμπειρία τους άνοιξε τα μάτια, αφού κατάλαβαν πως μια τέτοια επιχείρηση θα είχε λόγο ύπαρξης στην αμερικάνικη αγορά και αρκετές έοχυν ανοίξει χώρος ανάρρωσης στη Φλόριντα και στην Καλιφόρνια.

Στο Μαϊάμι ειδικά, τέτοιοι οίκοι ξεπετάγονται σαν μανιτάρια, μιας και πρόκειται για τον πυρήνα του Brazilian Butt Lift. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή αυτή των νότιων ΗΠΑ, εμφανίζονται όλο και περισσότεροι οίκοι που ανεβάζουν το κόστος της επέμβασης από τα 5.000 στα 6-15.000 δολάρια.

Μόνο το 2021 στο Μαϊάμι έγιναν 61.387 αυξήσεις στη μάζα των οπισθίων, που περιελάμβαναν και εμφυτεύματα, αλλά και χορήγηση λίπους με ένεση, σύμφωνα με την αμερικανική Aesthetic Society. «Το Brazilian Butt Lift στις ΗΠΑ ξεκίνησε στο Μαϊάμι αναμφίβολα, και μετά επεκτάθηκε σε άλλες περιοχές της χώρας. Νομίζω πως αυτό εξηγείται από την επίδραση του πολιτισμού της Νότιας Αμερικής στην περιοχή και λέγεται έτσι, όχι γιατί ξεκίνησε στη Βραζιλία, αλλά γιατί υπάρχει η αντίληψη πως οι Βραζιλιάνες έχουν πληθωρικά οπίσθια».

Καθώς τα κόστη παραμένουν υψηλά στις ΗΠΑ, πολλές γυναίκες ταξιδεύουν σε Κολομβία, Δομινικανή Δημοκρατία, Μεξικό κ.α. για να βρουν φθηνότερες επιλογές και για τις επεμβάσεις και για τη  ανάρρωση. «Ο ανταγωνισμός είναι που μειώνει τις τιμές. Σε κάποιες πόλεις υπάρχουν μόνο δύο χειρουργοί που κάνουν brazilian butt lift. Αν λοιπόν είσαι ο ένας από τους δύο, μπορείς να χρεώσεις παραπάνω σε αυτούς που δεν ψήνονται να πάνε στη Λατινική Αμερική».

Λογικά, η πιο μεγάλη απήχηση του brazilian butt lift συναντάνται στις μαύρες γυναίκες, που προέρχονται από πολιτιστικά πρότυπα του σώματος που θέλουν τα οπίσθια να είναι πιο πληθωρικά. Κι όταν άλλαξαν λόγω της Kim και τα παγκόσμια πρότυπα, με το σώμα να έχει πολύ λεπτή μέση και πολύ μεγάλα οπίσθια, τότε τα brazilian butt lifts, δηλαδή οι ανορθώσεις οπισθίων, έγιναν brazilian butt augmentation, δηλαδή αυξήσεις μάζας και όγκου.

«Όλοι λένε ότι πρέπει να περιμένεις γιατί το σώμα σου δεν έχει καταλήξει πλήρως μέχρι τα 30, αλλά εγώ είμαι 20 ετών και για ποιο λόγο να περιμένω μέχρι τα 30 μου για να κάνω την επέμβαση;», αναφέρει η Catera Northup, χορεύτρια από το Rhode Island.

Στην έρευνα που έκαναν οι New York Times σε δύο κέντρα αποκατάστασης στι Μαϊάμ, όλες οι γυναίκες που βρίσκονταν εκεί, ήταν μαύρες.  Και σε αυτά τα πιο φθηνά κέντρα, απολαμβάνουν υπηρεσίες όπως μεταφορά από και προς την κλινική της επέμβασης, με ένα βαν που έχει ειδικό στρώμα για να ξαπλώνουν μετά την επέμβαση, μασάζ στην περιοχή της επέμβασης κ.α., αλλά τίποτα το fancy. Η τιμή της διαμονής ανά βράδυ ποικίλλει ανάμεσα τα 80 και 400 δολάρια.

Πρόκειται όμως για ένα μεγάλο ρίσκο γιατί το brazilian butt lift είναι από τις πιο θανατηφόρες διαδικασίες. Πολλά στάδια μπορούν να πάνε στραβά. Το λίπος μπορεί να ανακατευθυνθεί μέσα από τις φλέβες προς τα οπίσθια, αλλά να σφηνώσει στις αρτηρίες και στην καρδιά και να προκαλέσει εμβολή. Σε άλλες περιπτώσεις το λίπος μπορεί να διαλύσει τις φλέβες στους γλουτούς. Σύμφωνα με έρευνες, κάθε 13.000 επεμβάσεις οδηγούν σε έναν θάνατο. Μοιάζει μικρό, αλλά δεν είναι.

Για να καταλάβει κανείς τη δυσκολία της επέμβασης, η Kalani Wright, μια 24χρονη από το Μισσισσίπι, έκανε την επέμβαση μετά την εγκυμοσύνη και ανέφερε ότι πόνεσε περισσότερο. «Όταν ξύπνησα από την αναισθησία, είπα “ευχαριστώ Θεέ μου” δυνατά ξανά και ξανά», είπε η Wright που με τον τρόπο της έκανε τους πελάτες στην αίθουσα αναμονής να τρομάξουν.

* Πηγή: New York Times

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να… αυνανιστείς, σύμφωνα με την επιστήμη;

Άγχος & Stress: Οι καταστροφικές συνέπειες που έχουν στον οργανισμό μας

Διφαλλία: Η εντελώς ακίνδυνη ιδιομορφία του να ζει κανείς με δύο πέη