Η γήρανση δεν είναι κάτι που συμβαίνει μόνο στο δέρμα μας, στο πρόσωπό μας. Είναι κάτι που συμβαίνει σε μικροσκοπικό επίπεδο στον οργανισμό μας. Τα κύτταρα ζουν και πεθαίνουν. Και γι΄αυτο αναπαράγονται διαρκώς, ώστε να ανανεώνεται ο οργανισμός με νέα κύτταρα. Σε ένα νεογέννητο μωρό το κάθε κύτταρο διαιρείται κάθε στιγμή 90 φορές. Σε έναν ενήλικο ο αριθμός πέφτει στο 50. Σε έναν γέρο πέφτει στο 20 και κάποια στιγμή σταματάει η ανανέωση. Οι άνθρωποι παλεύουν να βρουν τρόπο μέσα από τις βασικές ορμόνες για να καθυστερήσουν κι άλλο αυτή τη διαδικασία. Για τους άντρες το μυστικό ίσως να βρίσκεται στην τεστοστερόνη.

Η ιατρική δεν έχει απαντήσει ακόμα στο μέγιστο ερώτημα: γιατί γερνάμε και πεθαίνουμε; Οι ερμηνείες είναι πολλές, θεολογικές και μη. Κάποιες θέλουν τον θάνατο να είναι μια άμυνα του σώματος για τα κύτταρα που γίνονται καρκινικά όσο περνάνε τα χρόνια και φτάνουν στο σημείο της μη διάσπασης. Άλλοι εξηγούν πως ο θάνατος έγινε ένα κομμάτι της ανθρώπινης εξέλιξης για να μπορεί ο άνθρωπος να προχωράει σε μια τελειότερη μορφή.

Ένας εν ζωή οργανισμός δε μπορεί να μεταβεί από το ένα εξελικτικό στάδιο στο άλλο. Ένας οργανισμός όμως που γεννιέται στο σημείο μετάβασης από το σημείο Χ στο σημείο Ψ, μπορεί να προσαρμοστεί και να εξελιχθεί.

Στις αρχές του έτους γινόταν γνωστό πως ο Jeff Bezos ανέθετε στον Hal Barron, έναν γενετιστή από την GlaxoSmithKline να αναλάβει τα εργαστήρια Altos Labs για να ξεκινήσει από τώρα μια έρευνα που θα εξηγεί πώς συμβαίνει η γήρανση, ώστε να βρεθεί και τρόπος αντιγήρανσης. Άλλωστε, σε σχέση με πριν 50 χρόνια, η ανθρωπότητα έχει καταφέρει να επιβραδύνει κατά πολύ το γήρας. Αρκετοί άνθρωποι στα 60-70 τους δείχνουν πολύ ζωντανοί, σαν να είναι 45-50.

Μια μεγάλη τάση στις ΗΠΑ η θεραπεία με τεστοστερόνη

Αν αναζητήσει κανείς στη βιβλιογραφία, θα βρει ότι στις αιτίες της γήρανσης υπάρχουν μεταξύ άλλων η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία και οι τοξίνες στα παρασιτοκτόνα και στα πλαστικά που καταλήγουν σε συστήματα από τα οποία οι άνθρωποι αντλούν την τροφή τους ή φτιάχνουν προϊόντα που καταλήγουν στο δέρμα τους. Και αυτά είναι η αιτία για την μείωση των επιπέδων της τεστοστερόνης.

Η τεστοστερόνη είναι η ορμόνη που καθοδηγεί την ανδρική σεξουαλικότητα, ενδυναμώνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια, διαμοιράζει το σωματικό λίπος, διατηρεί την πυκνότητα των οστών, αυξάνει τη μυϊκή μάζα και φυσικά παράγει το σπέρμα. Ως χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης ορίζονται οι τιμές κάτω των 300 νανογραμμαρίων για κάθε δέκατο λίτρου αίματος. Αυτό αφορά έναν μέσο ενήλικα και αποτελεί το όριο της Αμερικανικής Ένωσης Ουρολόγων. Για έναν άντρα στα 20 του όμως, τα επίπεδα που κρίνονται φυσιολογικά πρέπει να βρίσκονται πάνω από το 500.

Μπορεί κάποιος να ανεβάσει την τεστοστερόνη του, άρα να επιμηκύνει την περίοδο της νεότητας του και να επιβραδύνει το γήρας; Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί μέθοδοι. Μια τέτοια περίπτωση είναι με την κλομιφαίνη που ενισχύει την τεστοστερόνη. «Είμαι πιο ξαναμμένος. Πριν, δε θα είχα ποτέ πρωινή στύση και τώρα συμβαίνει πολύ συχνά», εξηγεί στο GQ ο Shivin Devgon που δέχτηκε μια τέτοια θεραπεία.

Ο Devgon είναι κάτω από 30 ετών και θεωρητικά δεν θα έπρεπε να το έχει ανάγκη. Όμως, στις ΗΠΑ όλο και περισσότεροι άντρες καταφεύγουν σε αυτή την διαδικασία, είτε με στόχο τη σεξουαλική λειτουργία είτε με στόχο την αύξηση της μάζας. Ένας άντρας που παίρνει αυτό το φάρμακο, δε θα περνούσε ποτέ σε κάποιο άθλημα.

Στις ΗΠΑ, παρά το ότι ο FDA έχει προειδοποιήσει για τη χρήση αυτής της ορμόνης ως αντιγηραντικό όπλο και όχι για τη θεραπεία από κάποια πάθηση, η χρήση της έχει τετραπλασιαστεί από το 2003 ως το 2013. Ανάμεσα σε αυτά τα πρόσωπα είναι ο Jeff Bezos, είναι ο Sylvester Stallone, είναι και η αμφιλεγόμενη προσωπικότητα που λέγεται Joe Rogan. «Κάθε άνθρωπος που είναι πάνω από 40 ετών θα πρέπει να έχει τη σοφία να το ψάξει το ζήτημα, γιατί αυξάνει την ποιότητα της ζωής του», είχε πει το 2018 σε συνέντευξή του.

Και ο ηθοποιός Dax Shepard είχε αποκαλύψει πως έβαλε περίπου 15 κιλά μυϊκής μάζας χάρη σε ενέσεις τεστοστερόνης. «Ξέχνα το σώμα. Πνευματικά είναι ακόμα καλύτερα γιατί με κάνει να θέλω να ζήσω ακόμα περισσότερο», είχε δηλώσει. Στην ουσία η τεστοστερόνη έχει πολλαπλά επίπεδα προσφοράς στον ανδρικό οργανισμό, αλλά ποτέ δεν πρέπει να λαμβάνεται δίχως ιατρική επίβλεψη και καθοδήγηση.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Και η ιατρική κοινότητα στρέφεται όλο και περισσότερο σε αυτή την κατεύθυνση και συστήνει αυτό το ντοπάρισμα στους άντρες. «Θα εκπλαγείτε με το πόσοι άνθρωποι κάνουν ορμονοθεραπεία. Φαίνεσαι, αισθάνεσαι, αποδίδεις, σκέφτεσαι, αναρρώνεις και γερνάς καλύτερα», λέει η δρ. Jessie Cheung, δερματολόγος με ειδίκευση σε τέτοιες θεραπείες.

Ο δρ. Cameron Sepah, καθηγητής ψυχιατρικής στην ιατρική του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο και CEO της εταιρείας Maximus που προσφέρει εξατομικευμένα πακέτα θεραπειών για διπλασιασμό της τεστοστερόνης στους άντρες, υποστηρίζει πως έχει αυξηθεί η ενέργεια, το κίνητρο, η επιθυμία και η αυτοπεποίθησή των πελατών του. «Δεν έχουν ανάγκη για να πάρουν απογευματινό ύπνο επειδή κουράζονται προς το τέλος της ημέρας»

Ο Chris Jones, ένας 39χρονος δικηγόρος στο Λος Άντζελες, απευθύνθηκε στην Maximus δίχως να έχει βιώσει ποτέ κούραση ή ανισορροπία και όταν έκανε εξετάσεις, είδε πως η τεστοστερόνη του ήταν στα 260 νανογραμμάρια. 40 νανογραμμάρια κάτω από το νορμάλ. Έτσι, έκανε θεραπεία κλομιφαίνης και η τεστοστερόνη του πήγε στο 730. «Νιώθω σίγουρα περισσότερη ενέργεια, πιο ήρεμος, πιο συγκεντρωμένος. Γενικά, πιο δυνατός και καλύτερος». Ο Jones δεν πίνει πια απογευματινούς καφέδες, δεν κοιμάται το μεσημέρι και το επιτόπιο άλμα του αυξήθηκε κατά 18-20 εκατοστά!

Φυσικά, η τεστοστερόνη δεν πρέπει να είναι η πρώτη λύση σε περίπτωση που κάποιος νιώθει κούραση. Οι ειδικοί τονίζουν πως πρώτα πρέπει να ελεγχθούν άλλα στοιχεία της ζωής του ατόμου πριν του συσταθεί ορμονοθεραπεία. Τα επίπεδα τεστοστερόνης άλλωστε, επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες. Αν δεν κοιμάσαι 8 ώρες τη μέρα, αν δεν έχεις επάρκεια θρεπτικών στοιχείων στον οργανισμό σου, με χαμηλά επίπεδα σε βιταμίνες και πρωτεΐνες, αρκεί να αλλάξεις διατροφικές συνήθειες και η τεστοστερόνη σου θα αυξηθεί. Αν καπνίζεις, κόψε το κάπνισμα και θα δεις ξανά πρόοδο. Το στρες επίσης την μειώνει.

Οι άνδρες διακρίνονται από το βιολογικό πλεονέκτημα ότι παράγουν και τεστοστερόνη και οιστρογόνα, κάτι που βοηθάει στα οστά και στην καρδιακή λειτουργία. Τα ανδρικά οιστρογόνα παράγονται από την αρωματάση, ένα ένζυμο στα κύτταρα λίπους του οργανισμού, που διασπά την τεστοστερόνη. Αν λοιπόν κάποιος καταφύγει στην τεστοστερόνη χωρίς πρώτα να δει αν έχει επαρκή διατροφή, τότε η τεστοστερόνη θα γίνει οιστρογόνα.

Το δεύτερο catch της ορμονοθεραπείας είναι πως θα πάρει τα ηνία από την φυσική παραγωγή σπέρματος, κάτι που θα μειώσει την ικανότητα τεκνοποίησης στον άντρα, σύμφωνα με την Cheung. Το θετικό είναι πως αυτό θα επανέλθει μόλις σταματήσει κάποιος τη θεραπεία, εξηγεί ο δρ. Joseph Raffaele, ο οποίος έχει πολλούς πελάτες και σε 25 χρόνια καριέρας δεν είχε καμία αναφορά για μικρότερη παραγωγή σπέρματος μετά το πέρας της ορμονοθεραπείας. «Αρκετοί έκαναν παιδί ενώ ήταν σε θεραπεία τεστοστερόνης. Το ζήτημα είναι να δίνεις τη σωστή δόση»

Πόσο μπορεί να κάνει λοιπόν κάποιος αυτή τη θεραπεία; «Δεν έχουμε απάντηση σε αυτό ακόμα. Όμως τα θετικά σε μια τέτοια θεραπεία είναι πολύ περισσότερα και πιο σημαντικά από το ρίσκο», λέει ο Raffaele.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

5 στάσεις του σεξ που νομίζεις ότι αρέσουν στην κοπέλα σου αλλά στην πράξη δεν τις θέλει καθόλου

Ηνωμένο Βασίλειο: Αύξηση στις αλλεργίες παρατηρείται με την άνοδο του βιγκανισμού και της ωμοφαγίας