Μια πρώην οικονόμος του Jeff Bezos μηνύει τον ιδρυτή της Amazon, για κακή αντιμετώπισή της ως εργαζόμενή του. Ταυτόχρονα, αφήνει αιχμές ότι ο μεγιστάνας κάνει φυλετικές διακρίσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του The Guardian.

Η οικονόμος υποστηρίζει ότι συχνά αναγκαζόταν να σκαρφαλώνει από το παράθυρο του laundry room μόνο και μόνο για να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα, επειδή δεν της δινόταν άδεια να εισέλθει στο κυρίως σπίτι, εκτός αν επρόκειτο να καθαρίσει.

Η επί τρία χρόνια βετεράνος οικονόμος Mercedes Wedaa της έπαυλης του Jeff Bezos στο Σιάτλ κατέθεσε αγωγή σε πολιτειακό δικαστήριο, υποστηρίζοντας ότι το ισπανόφωνο προσωπικό αντιμετωπίζεται διαφορετικά σε σύγκριση με τους λευκούς υπαλλήλους.

Η πρώην οικιακή βοηθός ισχυρίζεται ότι ο Bezos την κακομεταχειριζόταν αλλά ήταν εγκάρδιος με τους λευκούς φύλακες.

Ο δικηγόρος του Bezos αρνήθηκε όλους τους ισχυρισμούς και δήλωσε ότι θα ήταν παράλογο να υποστηριχθεί ότι η Wedaa υπέστη διακρίσεις λόγω της φυλής της.

Η Wedaa, η οποία άρχισε να εργάζεται για πρώτη φορά στο σπίτι του Bezos το 2019, δήλωσε ότι εάν ο Bezos και η οικογένειά του θα πέρναγαν το βράδυ στο συγκεκριμένο σπίτι, τότε έπρεπε να εργάζεται για 10-14 ώρες χωρίς διαλείμματα για γεύμα ή ξεκούραση.

Η αγωγή αναφέρει ότι δεν υπήρχε χώρος που να προορίζεται ως δωμάτιο διαλείμματος ή χώρος ανάπαυσης και ότι η Wedaa και οι υπόλοιποι από το προσωπικό έτρωγαν τα γεύματά τους στο πλυσταριό.

Επιπλέον, η Wedaa δήλωσε ότι δεν μπορούσε να εισέλθει στο σπίτι του Bezos παρά μόνο για να καθαρίσει, γεγονός που δυσχέραινε τη χρήση της τουαλέτας και προκαλούσε προβλήματα υγείας.

«Για περίπου 18 μήνες, προκειμένου να χρησιμοποιήσουν το μπάνιο, η ενάγουσα και άλλες οικονόμοι αναγκάζονταν να σκαρφαλώσουν από το παράθυρο του laundry room. Στη συνέχεια, να τρέξουν κατά μήκος του μονοπατιού προς το μηχανολογικό δωμάτιο, μέσα από το μηχανολογικό δωμάτιο και να βρεθούν στο μπάνιο», αναφέρει η μήνυση, που αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Geekwire.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι, επειδή η Wedaa και άλλες οικιακές βοηθοί «δεν χρησιμοποιούσαν την τουαλέτα για μεγάλα χρονικά διαστήματα», εμφάνιζαν συχνά λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος.

Η Wedaa μηνύει τον Bezos και τις εταιρείες – Zefram και Northwestern – για αποζημίωση.

Ο Harry Korrell, δικηγόρος του Bezos, δήλωσε με τη σειρά του: «Ερευνήσαμε τους ισχυρισμούς και διαπιστώσαμε ότι είναι αβάσιμοι. Η Wedaa έβγαζε πάνω από εξαψήφιο ποσό ετησίως και ήταν η επικεφαλής οικονόμος».