Μία «έκρηξη» σε τροφικές δηλητηριάσεις και αλλεργίες παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στο Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία φαίνεται να σχετίζεται με την άνοδο σε άτομα που ακολουθούν την βίγκαν διατροφή. Μάλιστα, οι περισσότερες υποθέσεις αφορούν συγκεκριμένα το Pollen Food Syndrome (PFS), η οποία έχει σχέσει με την γύρη που μεταδίδεται από τα οπωροκηπευτικά όταν δεν μαγειρεύονται.

Προϊόντα όπως το γάλα σόγιας, smoothies από φρούτα, και ωμοί καρποί, λαχανικά και χόρτα μπορούν να προκαλέσουν PFS. Τα πρώτα συμπτώματα είναι ο υψηλός πυρετός, η φαγούρα, ο κλειστός λαιμός ενώ στις πιο σπάνιες αλλά όχι ανύπαρκτες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει αναφυλαξία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο υπολογίζεται ότι περίπου 13 εκατομμύρια άνθρωποι είναι αλλεργικοί στην γύρη, από τους οποίους πολλοί ασπάζονται τον βιγκανισμό και κινδυνεύουν να πάθουν κάποια στιγμή στην ζωή τους PFS.

Όσοι υποφέρουν από PFS, θα πρέπει αρχικά να εντοπίσουν ποια είναι η τροφή που πυροδότησε την αλλεργία τους και να την βγάλουν εντελώς από την διατροφή τους. Ταυτόχρονα, προτείνεται από το NHS να πάρουν και αντιισταμινικά. Ακόμη, θα πρέπει να ψήνουν ή να βράζουν τα φαγητά τους και να καβουρδίζουν τους καρπούς τους αντί να τους καταναλώνουν ωμούς. Τέλος, πρέπει να παρακολουθούν στενά την κατάστασή τους καθώς ενδέχεται να χρειαστούν νοσηλεία.

Οι ωμοφάγοι καταναλώνουν τις τροφές τους χωρίς να τις μαγειρεύουν, υποστηρίζοντας πως, έτσι διατηρούν όλες τις βιταμίνες τους. Αυτό δεν ισχύει για όλους τους βίγκαν, καθώς το ότι δεν τρώνε ζωικά προϊόντα δεν συνεπάγεται ότι δεν τα μαγειρεύουν.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί τεράστια αύξηση το ποσοστό του πληθυσμού που επιλέγει την βίγκαν ή χορτοφαγική διατροφή. Γίνονται βίγκαν αφενός για λόγους υγείας καθώς η βίγκαν διατροφή φαίνεται να ωφελεί τον οργανισμό σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες και αφετέρου για να κάνουν καλό στο περιβάλλον, καθώς η εκτροφή κρέατος σχετίζεται με τις εκπομπές μεθανίου και την τεράστια κατανάλωση πόρων όπως νερού και γης. Τέλος, πολλοί επιλέγουν την αλλαγή αυτή στις διατροφικές τους συνήθειες για ηθικούς λόγους, αφού είναι κατά της θανάτωσης ζώων.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Περισσότερη μοναξιά νιώθουν οι σημερινοί νέοι, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα

Πόσα γεύματα την ημέρα πρέπει να τρώμε τελικά;

Από την ομιλία του Joaquin Phoenix το 2020 μέχρι σήμερα: Το Hollywood στρέφεται στον βιγκανισμό