Αυτό, ναι, ήταν σοβαρό χτύπημα. Εντυπωσιακό. Ποσοτικά και πρακτικά. Η Ανεξάρτητη Επιτροπή Κατά της Διαφθοράς του Χονγκ Κονγκ, ανακοίνωσε πως συνέλαβε 23 άτομα για εμπλοκή σε σκάνδαλο στημένων αγώνων, όλοι τους μέλη της ίδιας ομάδας, 11 εκ των οποίων ποδοσφαιριστές και ο προπονητής τους.

Οι κατηγορίες αφορούν ματς της Β’ Κατηγορίας, για την τρέχουσα σεζόν. Χάπι Βάλεϊ λέγεται η φερόμενη ως ένοχη ομάδα, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, είναι από τις παλαιότερες στα μέρη αυτά. Χαρούμενη Κοιλάδα, δηλαδή. Τίποτα το χαρούμενο βέβαια, δεν υπάρχει αυτήν την ώρα στις τάξεις της. Μα τίποτα. Πήγε στον… κουβά!

Πώς αποκαλύφθηκε τι γινόταν, πόσα έβγαζαν όσοι ήταν στο κόλπο

Το «μενού» έχει απ’ όλα τα συνήθη τέτοιων υποθέσεων: Δωροδοκίες, χειραγώγηση αποτελεσμάτων, παράνομος στοιχηματισμός.

«Η επιχείρηση ξεκίνησε από καταγγελία που έφτασε στα χέρια μας και αφορούσε έναν παίκτη συγκεκριμένα. Ωστόσο, μετά από σειρά ερευνών, συλλέξαμε στοιχεία που μας αποκάλυψαν ότι εμπλεκόταν η μισή πρακτικά ομάδα του εν λόγω ποδοσφαιριστή. Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική και στενάχωρη», ανακοίνωσαν οι Αρχές.

Οι 23 συλληφθέντες είναι ηλικίας από 25 ως 36 χρονών, 22 άνδρες και 1 γυναίκα. Εμφανίζονται να έλαβαν ανά περιστάσεις ποσά που ξεπερνούσαν τα 1.000 ευρώ το άτομα, ανάλογα και με το ποιος ήταν ο ρόλος τους ώστε να προκύψει το προσυμφωνημένο αποτέλεσμα. Σε αυτά τα ποσά δεν υπολογίζονται τα έξτρα χρήματα που μπορεί να έβγαζαν μέσω παρανόμων στοιχημάτων. Είχαν «εκ των έσω» γνώση περί των μελλούμενων…

Χονγκ Κονγκ: Τα κόλπα που είχαν σκαρφιστεί για να δρουν υπογείως

Από τα 26 της φετινά παιχνίδια, η Χάπι Βάλεϊ έχασε ή έφερε ισοπαλία σε 18 από αυτά. Υπήρχε ολόκληρο σχέδιο σχετικά με το πώς οι παίκτες ειδοποιούνταν για το τι έπρεπε να κάνουν, αφού δεν ήταν μόνο τα «από πριν» γνωστά σε αυτούς, συχνά άλλαζαν τα «θέλω» και την ώρα του ματς (τα «καλά» του live betting).

Κινήσεις φαινομενικά αθώες, όπως το ίσιωμα των καλτσών ή το «μπες-βγες» ενός μπουφάν στον πάγκο, έδιναν το σύνθημα στους όντες στο κόλπο για το πώς πρέπει να κινηθούν. Βάλε φαντασία και σκηνοθεσία… Για την ιστορία, η Χάπι Βάλεί τερμάτισε 10η μεταξύ 14 ομάδων τη φετινή σεζόν, με 84 γκολ παθητικό.

Έρευνες για να διαπιστωθεί αν αυτό είναι μέρος μόνο μιας εν γένει ζοφερής εικόνας

Γίνονται έρευνες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει εμπλοκή και διαιτητών στην όλη ιστορία. Παραμένει ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο να γίνουν κι άλλες συλλήψεις, αν και ορισμένοι υποστηρίζουν πως αυτό που αποκαλύφθηκε αποτελεί κάτι το μεμονωμένο κι όχι μέρος ενός γενικότερου κακού. Θα δείξει.

Πάντως, ήδη ακούγεται πως σε παράνομες δραστηριότητες εμπλέκονται και παίκτες των Τουνγκ Σινγκ και Φου Μουν, της Γ’ Κατηγορίας του Χονγκ Κονγκ. Το εν λόγω πρωτάθλημα ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, οι δύο άνωθεν ομάδες βρίσκονται στην 11η και στην 14η θέση αντίστοιχα, τη δεδομένη στιγμή.