Δουλειά μας δεν είναι να σας πούμε τι θα κάνετε, αλλά μια πρόταση μπορούμε να την αποτολμήσουμε – κι ας πέσει κάτω αν και κρίμα θα ‘ναι. Ορίστε, λοιπόν: Βάλτε μια μεζούρα ουίσκι και λίγα παγάκια, καθίστε αναπαυτικά και πατήστε «Fleetwood Mac – Rumours» στο YouTube. Η μουσική (θα) κάνει τα υπόλοιπα. Η μουσική (θα) είναι ο δρόμος. Προς ένα ταξίδι στο χρόνο, τη θεία έμπνευση.

Είναι δισκάρα. Τόσο απλά, τόσο σύνθετα. Βγήκε το 1977 και ήταν, είναι, θα είναι ένα από τα καλύτερα άλμπουμ όλων των εποχών. Με περισσότερες από 40 εκατ. πωλήσεις, πρόκειται για το all time 12ο best-seller. Το «τι φτιάξατε ρε αλάνια» στην πράξη. Πολιτισμικά, ιστορικά και καλλιτεχνικά, σταθμός. Το να παραλληλίσει κανείς τους Fleetwood Mac με ομάδα που όλα λειτουργούσαν στην εντέλεια είναι μια εύλογη πρώτη προσέγγιση. Μόνο που τίποτα δεν ήταν πιο μακριά από την αλήθεια. Οι τύποι και οι τύπισσες έβγαλαν τέτοιο αριστούργημα ενώ ήταν «σκοτωμένοι» μεταξύ τους!

Οι φήμες ήταν αληθινές – και λίγα έλεγαν

Φταίει ο έρωτας. Για ό,τι τους συνέβη. Βασικά αυτή η μπάντα ήταν ένα μικρό… Μπέβερλι Χιλς (τη σειρά εννοώντας) πριν το Μπέβερλι Χιλς. Θέλει πραγματικά προσοχή για να παρακολουθήσεις την αλληλουχία των σχέσεων, το ποιος τα ‘χε με ποιον και τους χωρισμούς. Ενώ ακόμα και τον τίτλο του άλμπουμ, «Φήμες» στα ελληνικά, τον επέλεξαν ακριβώς επειδή ήξεραν ότι οι απ’ έξω γνώριζαν πως «γίνονταν πράγματα» στο εσωτερικό του γκρουπ και, σε ακόμα μια ιδιοφυή στιγμή έμπνευσης, αποφάσισαν να το εκμεταλλευτούν επικοινωνιακά και εμπορικά.

Ας ανοίξουμε την κλειδαρότρυπα. Αφού πρώτα, συστηθούμε. Οι Fleetwood Mac άλλαξαν πολλά μέλη στην πάροδο των ετών. Ωστόσο, η θεωρούμενη κλασική σύνθεσή τους είναι αυτή που υπέγραψε το «Rumours» και αυτή που μας ενδιαφέρει εν προκειμένω: Στίβι Νικς στα φωνητικά, Λίντσεϊ Μπάκινγχαμ στην κιθάρα, Μικ Φλίτγουντ στα ντραμς, Κριστίν ΜακΒι πλήκτρα και φωνή και Τζον ΜακΒι στο μπάσο.

Οι στίχοι και η μουσική σε φόντο απιστίας και τριγώνου

Η Νικς εντάχθηκε στο συγκρότημα το 1975. Αιθέρια ομορφιά, φωνή νεράιδας και φοβερό ταλέντο στη σύνθεση τραγουδιών. Ήταν ο τότε σύντροφός της, Μπάκινγκχαμ που την έφερε. «Εγώ κι αυτή πάμε πακέτο» είπε στους άλλους. Μέχρι όμως να αρχίσει να ηχογραφείται το «Rumours», χώρισαν. Μέσω λοιπόν του δίσκου και της στιχουργικής τους ιδιότητας βρήκαν ευκαιρία να τα χώσει ο ένας στον άλλον με έμμεσο, αλλά σαφή σε όσους ήξεραν πρόσωπα και πράγματα, τρόπο.

Για παράδειγμα στο περίφημο «Go Your Own Way», που έγραψε ο Μπάκινγχαμ, κατηγορεί ουσιαστικά την πρώην του ότι «κοιμόταν» με όποιον έβρισκε (Packing up / Shacking up is all you want to do). Φανταστείτε πως η καημένη η Νικς ήταν αναγκασμένη να το τραγουδάει επί σειρά ετών. «Ήξερε πως δεν ήταν αλήθεια, αλλά και πάλι το έγραψε. Το είπε πάνω στα νεύρα του. Κάθε φορά που έλεγα αυτά τα λόγια στη σκηνή, ήθελα να τον σκοτώσω», θα πει αρκετά χρόνια αργότερα. Για την ιστορία, αυτή έγραψε το «Dreams» για να του την «πει». Εξίσου αριστουργηματικό κομμάτι, που μάλιστα «αναβίωσε» πρόσφατα στο TikTok, στο οποίο έγινε trend.

Βέβαια ούτε η Νικς ήταν κάνα «αγγελούδι». Του κάνε μεγάλο χουνέρι του πρώην. Πήγε και τα φτιάξε με το ιδρυτικό μέλος του γκρουπ, Μικ Φλίτγουντ, ο οποίος, μάλιστα, ήταν εκείνη την εποχή παντρεμένος, με το μοντέλο Τζένι Μπόιντ. Έρωτας, μεγάλος. Αλλά και εξ αρχής καταδικασμένος, καθώς ήταν δύο εκρηκτικοί χαρακτήρες που δεν θα μπορούσαν ποτέ να κάνουν χωριό – όπως αποδείχτηκε άλλωστε. 

Όταν ο Φλίτγουντ είπε στον Μπάκινγχαμ πως είναι ζευγάρι με τη Νικς, αυτός το παίξε cool. Τους είπε μάλιστα πως το εκτιμούσε πραγματικά πως τον ενημέρωσαν. Στην πραγματικότητα, έβραζε από θυμό. Για την ιστορία και λίγο αργότερα, ο Φλίτγουντ παράτησε τη Νικς και παντρεύτηκε την… κολλητή της (Σάρα Ρέκορ).

Είχαν και οι ΜακΒι τα θέματά τους τα μεγάλα, μα cest la vie  

Το ερωτικό αυτό τρίγωνο (ή τετράγωνο ή και πολύγωνο, ανάλογα πώς το δει κανείς…) δεν ήταν το μόνο «καψουροθέμα» στην μπάντα. Είχαμε και έτερο ζευγάρι. Τους ΜακΒι. Μετά από επτά χρόνια γάμου χώρισαν λίγο πριν αρχίσει η ηχογράφηση του «Rumours». Η Κριστίν, που να σημειώσουμε ότι έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, κράτησε το επώνυμό του πρώην άντρα της αν αναρωτιέστε. Με τον οποίο θα τα έβρισκε μελλοντικά σε φιλικό επίπεδο, αλλά εκείνη την εποχή ήταν ακόμα όλα πρόσφατα και μεταξύ τους επικρατούσε μεγάλη παγωμάρα.

Καλά το καταλάβατε. Με αυτά και με τούτα, κανείς δεν μιλούσε πια σε κανέναν σε αυτό το γκρουπ. Απλώς έπαιζαν μουσική, έκαναν… ναρκωτικά, σεξ (υπήρχαν κι άλλα affairs πριν και μετά, αλλά είπαμε να μην σας μπλέξουμε κι άλλο) και αντάλλαζαν κουβέντες μόνο περί της δουλειάς. Κι όμως, αυτό το ζοφερό κλίμα εξελίχθηκε σε δημιουργικό οίστρο. Έγραφαν το έναν «ύμνο» μετά το άλλο. Οι ερωτικές απογοητεύσεις κάνουν καλό στη μουσική, τελικά.

Η σειρά της Amazon Prime θα γράψει Fleetwood Mac χωρίς να το… γράφει

Και εμπνέουν, ακόμα και πολλά χρόνια αργότερα. Το Daisy Jones & the Six, μυθιστόρημα της Τέιλορ Τζέκινς Ριντ από το 2019, τους Fleetwood Mac είχε κατά νου για να δημιουργήσει μια fictional μπάντα, που ξεκινά το ταξίδι προς την κορυφή της παγκόσμιας μουσικής κοινότητας.

Το βιβλίο αυτό βγαίνει τώρα σε σειρά από την Amazon Prime. Έχουμε ήδη αγοράσει ποπ κορν, το binge watching είναι εγγυημένο. Κατά προτίμηση με background τους ήχους του θρυλικού «The Chain», του μοναδικού by the way τραγουδιού του «Rumours», το οποίο υπογράφουν ως δημιουργοί και οι πέντε της μπάντας. Πού να μην ήταν και «σκοτωμένοι»…