Βήμα βήμα φαίνεται πως πλησιάζουμε στην πλήρη εξιχνίαση της υπόθεσης που εκτυλίχθηκε τον Σεπτέβριο του 2022 στο Γκάζι. Το Ανθρωποκτονιών συνεχίζει με αμείωτη ένταση τη σειρά των επιτυχημένων εξιχνιάσεων εγκλημάτων, καθώς δεν είναι τυχαίο πως μόνο το 2022 το ποσοστό επιτυχιών πλησιάζει το 90%.

Πρόκειται για την υπόθεση της κατά τα φαινόμενα ανθρωποκτονίας του 50χρονου Κ.Λ., ενός προβληματισμένου μεσήλικα με καταγωγή από την Ξηρονομή της Θήβας, ο οποίος βρέθηκε αιμόφυρτος και χωρίς της αισθήσεις του έξω από μπαρ στο Γκάζι.

Οι Αρχές την προηγούμενη Δευτέρα (29/5) προχώρησαν στη σύλληψη ενός 29χρονου άνδρα, ο οποίος κρυβόταν μέσα σε… μοναστήρι. Όλες οι ενδείξεις υποδεικνύουν πως το πιθανότερο σενάριο είναι να μιλάμε και για τον δολοφόνο της 50χρονου άνδρα.

Τι είχε γίνει στο Γκάζι

Ήταν γύρω στις 06:20 το πρωί της 24ης Σεπτεμβρίου, όταν ένας υπάλληλος καταστήματος διασκέδασης βγήκε από αυτό προκειμένου να πετάξει τα σκουπίδια στη συμβολή των οδών Ικαριέων και Ζάγρεως.

Σε ανύποπτο χρόνο άρχισε να φωνάζει «βοήθεια, βοήθεια». Τη φασαρία άκουσε ένας διερχόμενος αστυνομικός ο οποίος ήταν εκτός υπηρεσίας. Αφού κάλεσε τους συναδέλφους του, από την πρώτη αυτοψία που πραγματοποίησε διαπίστωσε πως ο εν λόγω άνδρας ήταν αναίσθητος και χτυπημένος σε μύτη, στόμα, ενώ εξ όψεως η κάτω γνάθος του έμοιαζε σπασμένη.

Μάλιστα στη συνέχεια της έρευνας που έκαναν οι Αρχές διαπίστωσαν πως ο άτυχος άνδρας φορούσε κάποιου είδος μασέλας ή είχε κάποια οδοντική γέφυρα, η οποία είχε αποκολληθεί.

Καβγάς χωρίς ουσιαστικό λόγο

Ο 50χρονος ήταν ένας άνθρωπος ο οποίος βρισκόταν σε σημείο καμπής στη ζωή του. Αν και στεκόταν στα πόδια του επαγγελματικά, αντιμετώπιζε προβλήματα με την οικογένειά του καθώς φαίνεται πως δεν μπορούσε να διαχειριστεί τον χωρισμό.

Συχνά επισκεπτόταν τα βράδια τα μπαρ στο Γκάζι και κατά πληροφορίες το έριχνε στο ποτό. Εκείνο το βράδυ ήταν μία ακόμη από εκείνες τις νύχτες, όμως κάτι δεν πήγε καλά. Οι πληροφορίες τότε έλεγαν πως είχε ενοχλήσει μία νεαρή γυναίκα και προκλήθηκε καβγάς μεταξύ του 50χρονου και δύο νεαρότερων ανδρών περί τα 30 χρόνια.

στο Γκάζι
Ο αδικοχαμένος άνδρας

Μάρτυρες τόνιζαν πως ο καβγάς πιθανότατα συνεχίστηκε εκτός του καταστήματος, χωρίς όμως να υπάρχουν αυτόπτες για την επίμαχη σκηνή. Στα πλαίσια της προανάκρισης είχε αποκαλυφθεί πως ένα ή δύο άτομα αποχωρούσαν από το μοιραίο σημείο με μηχανή.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε παρουσιάσει η πληροφορία πως ο γιος του 50χρονου, φέρεται να κατέθεσε στους αστυνομικούς πως το θύμα είχε δημιουργήσει προβλήματα στο παρελθόν. Μετά το χωρισμό του, πήγαινε στο Γκάζι για να πιει και να μεθύσει, ενώ είχε καβγαδίσει στο παρελθόν τουλάχιστον δύο φορές: «…δημιουργούσε προβλήματα. Ξέραμε για τουλάχιστον δύο περιστατικά που δέχθηκε επίθεση».

Αγώνας… άγονος για τη ζωή του

Εκείνο το ξημέρωμα της Τρίτης, όσοι βρέθηκαν στο σημείο προσπάθησαν με τον τρόπο τους να ανακουφίσουν τον άτυχο 50χρονο. Ο αστυνομικός που βρέθηκε στο σημείο κάλεσε το ΕΚΑΒ δίνοντας την πληροφορία πως ο Κ.Λ. είχε χάσει τις αισθήσεις του και έπρεπε να σπεύσουν.

Οι υγειονομικοί, λόγω και του προχωρημένου της ώρας κατάφεραν να φτάσουν σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Οι διασώστες όταν έφτασαν στο Γκάζι διαπίστωσαν πως ο 50χρονος ήταν εν ζωή. Τον έβαλαν στο ασθενοφόρο και ξεκίνησαν να τον πάνε στον νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς».

Στην πορεία όμως τα πράγματα ήταν δύσκολο. Ο 50χρονος υπέστη ανακοπή με τους διασώστες να δίνουν αγώνα για να τον επαναφέρουν και να τον κρατήσουν στη ζωή, πράγμα που κατάφεραν. Η κατάστασή του όμως πλέον ήταν εξαιρετικά κρίσιμη. Παρ’ ότι καταβλήθηκε υπεράνθρωπη προσπάθεια από τους γιατρούς να τον σταθεροποιήσουν, ο 50χρονος εξέπνευσε λίγο αργότερα.

Σ’ εκείνο το σημείο οι γιατροί ενημέρωσαν τις Αρχές πως ο 50χρονος εξέπνευσε από ανακοπή και αυτό ήταν το κομμάτι που θόλωσε τα νερά της υπόθεσης, έστω και πρόσκαιρα. Η ανακοπή ήταν εκείνη που απομάκρυνε το σενάριο της δολοφονίας, ωστόσο το Ανθρωποκτονιών δεν απέσυρε ούτε στιγμή τη ματιά του από την εγκληματική ενέργεια.

Το ένστικτο των αξιωματικών στο τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής ήταν αληθινό. 48 ώρες αργότερα ο ιατροδικαστής Γιώργος Ντιλέρνια, μιλούσε μέσω του πορίσματός του για κάταγμα στον αριστερό κρόταφο όπως και για αιμάτωμα στον εγκέφαλο. Ήταν πλέον αδύνατο να ευσταθεί σενάριο πτώσης και τραυματισμού λόγω π.χ. καρδιακής ανακοπής.

Οι μοναχοί που έπεσαν από τα σύννεφα

Ούτε κατά διάνοια δεν περνούσε από το μυαλό των μοναχών που ασκητεύουν σε γνωστή μονή στο Πόρτο Ράφτη, πως ανάμεσά τους είχαν έναν φυγά. Ο λόγος για τον 29χρονο ο οποίος σύμφωνα με την Αστυνομία είναι αυτός που ξυλοκόπησε τον 50χρονο στο Γκάζι.

Φαίνεται πως ο 29χρονος μετά το συμβάν μάζεψε τα πράγματά του και κατευθύνθηκε στο μοναστήρι στο Πόρτο Ράφτη, προφανώς για να κρυφτεί. Όπως όμως αποκάλυψαν οι μοναχοί, είχε παρουσιαστεί στη μονή τους για να μπορέσει να… καλλιεργήσει το πνεύμα του.

«Υποτίθεται ότι είχε έρθει για πνευματική ωφέλεια» λένε οι μοναχοί της μονής.

«Τον είχα ρωτήσει εάν σκέφτεται να μονάσει και μου απάντησε “μπα όχι, δεν είμαι για μοναχός αλλά ποτέ μου λέει μη λες ποτέ”» επεσήμανε ένας εκ των μοναχών τη θρασύτατη τοποθέτηση του 29χρονου, ο οποίος καθώς φαίνεται δεν μπήκε ούτε λεπτό στη διαδικασία της μεταμέλειας.

δολοφονία στο Γκάζι

 Ένας άλλος μοναχός ο οποίος ζει επί 33 χρόνια στο μοναστήρι της Λαυρεωτικής εξήγησε ότι μετά τη σύλληψη ο πατέρας του 29χρονου πήγε εκεί για να μαζέψει τα πράγματά του γιου του.

«Έφυγε επειδή τον αρπάξανε, βοηθούσε στη μονή, ήταν καλοπροαίρετος άνθρωπος, προσέφερε βοήθεια στο μοναστήρι» ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο 29χρονος κατά πληροφορίες λέει πως πήγε στο μοναστήρι για να ξεκόψει από τα ναρκωτικά.

Επί οκτώ μήνες δεν είχε εντοπιστεί κανένα ίχνος του, μέχρι που ο νεαρός συνάντησε σε καφετέρια στο Πόρτο Ράφτη την περασμένη εβδομάδα τον πατέρα και την αδερφή του, τους οποίους όμως παρακολουθούσε η Αστυνομία. Αυτό το τελευταίο βεβαίως αποδεικνύει πως η ΕΛ.ΑΣ. είχε εικόνα για την ταυτότητα του φερόμενου δράστη.

Οι πληροφορίες των Αρχών μιλούσαν για έναν ντελιβερά ο οποίος εργαζόταν και διέμενε στην περιοχή της Καλλιθέας. Αφού δεν μπορούσαν να τον εντοπίσουν λόγω της απόφασής του να… μονάσει έστω και προσωρινά, αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τους συγγενείς του.

Τα ναρκωτικά, τα ψέματα και οι δικαιολογίες

Οι συγγενείς του φερόμενου ως δράστη φαίνεται πως δεν είχαν εικόνα για ποιον λόγο ο 29χρονος πήγε στο μοναστήρι. Είχε πει πως προσπαθεί να ξεκόψει από τα ναρκωτικά και όπως φαίνεται η δικαιολογία του μάλλον έγινε πιστευτή.

Οι Αρχές όμως γνώριζαν πολλά πράγματα για τον 29χρονο καθώς στο παρελθόν τις είχε απασχολήσει παραπάνω από μία φορές. Άλλωστε στο φάκελό του υπάρχουν κατηγορίες ληστεία, για απείθεια και αντίσταση κατά της Αρχής, όπως και για ναρκωτικά.

Κατά τη διάρκεια της προανάκρισης έκανε πως δεν γνώριζε πως ο 50χρονος είχε πεθάνει. Ωστόσο οι αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε τον ανάγκασαν να παραδεχτεί πως έμαθε για την εξέλιξη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ.

«Ήμουν με έναν φίλο μου και άρχισε να μας βρίζει χωρίς λόγο. Προσπάθησε να μας σπρώξει ενώ με χτύπησε πρώτος. Εγώ του έριξα μία μπουνιά και έπεσε κάτω. Εμείς μετά φύγαμε», φέρεται να είπε στους αστυνομικούς.