Ο κόσμος πάντα ψάχνει για δίπολα: Πελέ ή Μαραντόνα; Τζόρνταν ή Κόμπε; Κριστιάνο ή Μέσι; Ντε Νίρο ή Πατσίνο; Λες και πρόκειται για κάτι αντικειμενικό, ένα θέμα πέραν πάσης αμφισβήτησης, λες και μπορείς να βάλεις το ταλέντο, την προσωπικότητα και το τσαγανό οποιουδήποτε σε κάποια ζυγαριά και να το μετρήσεις. Σας έχουμε νέα: δεν υπάρχει σχετική μονάδα μέτρησης, είναι θέμα καθαρά υποκειμενικό, είναι θέμα αισθητικής του καθενός, προσωπικού γούστου. Είναι αυτός που σε έκανε να πανηγυρίσεις ή να κλάψεις, να πορωθείς, να πεταχτείς μέχρι το ταβάνι, να συζητάς για μέρες αυτό που είδες στο γήπεδο, στην τηλεόραση, στον κινηματογράφο.

Ντε Νίρο ή Πατσίνο λοιπόν; Πατσίνο ή Ντε Νίρο; «Διάλεξε να μην διαλέξεις» που λέει και μια διαφήμιση και κανέναν λόγο δεν έχει κανείς να «πάρει» τον έναν από τους δυο, όταν μπορεί να τους απολαμβάνει και τους δυο εδώ και τόσα χρόνια. Η προσωπική μου αδυναμία είναι ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, έχω θαυμάσει τα διαφορετικά πρόσωπα που έχει υποδυθεί, έχω μαγευτεί από τον τρόπο που βούταγε απόλυτα στους χαρακτήρες του, το πώς έφτιαχνε κορμί επαγγελματία μποξέρ για να υποδυθεί τον Τζέικ Λα Μότα στο «Οργισμένο Είδωλο» ή πώς πέρασε έξι μήνες με ανθρακωρύχους ξεπατικώνοντας τον τρόπο ζωής τους για χατίρι του «Ελαφοκυνηγού».

Τον αγαπώ τόσο, που τσαντιζόμουν κάθε φορά που έπαιζε σε μια σαχλαμάρα, από την άλλη σκεφτόμουν ότι μπορεί να μην έχει λεφτά ή να μην έχει τόσα λεφτά που να αισθάνεται ασφάλεια για το μέλλον το δικό του και των παιδιών του και ίσως να ήθελε να τους «προικίσει» όσο καλύτερα μπορούσε.

Μιλώντας για παιδιά, ο αειθαλής, ο γερο – πλάτανος, ο αγέραστος και αδάμαστος Ρόμπερτ Ντε Νίρο, έγινε πατέρας για έβδομη φορά πριν λίγες μέρες, στα 79 του χρόνια, φέρνοντας στον κόσμο ένα κοριτσάκι με την σύντροφό του Τίφανι Τσεν. Έχει ακόμα την 51χρονη Ντρένα και τον 46χρονο Ράφαελ, που είχε αποκτήσει με την πρώην γυναίκα του Νταϊάν Άμποτ, τους 27χρονους διδύμους Τζούλιαν και Άαρον που απέκτησε με την πρώην σύντροφό του Τούκι Σμιθ και την 11χρονη Έλιοτ, καρπό του έρωτά του με τη Γκρέις Χαϊγουότερ.

Υποδέχτηκαν όλοι με χαρά τη χαρά του, δίνοντάς του συγχαρητήρια; Ε, σχεδόν όλοι: η Σέλι Χόρτον, μια Αυστραλή δημοσιογράφος του «Channel Nine», καθόλου δεν συμφωνεί και δεν εγκρίνει που ο Ντε Νίρο έκανε παιδί λίγο πριν τα 80 του. «Είναι ανεύθυνο να κάνεις παιδιά σε αυτή την ηλικία, ειδικά αν σκεφτείς ότι το παιδί αναμφίβολα θα μεγαλώσει χωρίς πατέρα για το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του.

Ενώ κάποιοι μπορεί να υποστηρίζουν ότι οι γυναίκες δεν πρέπει να θυσιάζουν την επιθυμία τους να κάνουν παιδιά επειδή ο σύντροφός τους είναι μεγαλύτερος, πρέπει να σκεφτούν τις μακροπρόθεσμες συνέπειες αυτής της απόφασης. Είναι απίστευτα δύσκολο για τις ανύπαντρες μητέρες να μεγαλώνουν παιδιά μόνες τους. Καθώς οι γονείς γερνούν, μπορεί επίσης να παλεύουν με προβλήματα υγείας που τους δυσκολεύουν να παρέχουν τη φροντίδα και την προσοχή που απαιτούν τα μικρά παιδιά», έγραψε στα social media, λες και οι άνθρωποι οφείλουν να παίρνουν την έγγραφη άδεια τη δική της ή οποιουδήποτε άλλου, για να κάνουν παιδί. Ή λες και ένας νέος άνθρωπος που κάνει παιδί, έχει συμβόλαιο με το Θεό ότι θα ζήσει πολλά χρόνια και δεν θα πάθει τίποτα, ώστε να τον έχει το παιδί του δίπλα του μεγαλώνοντας.

Χαζομάρες, αδιακρισίες, και «χώνω τη μύτη μου εκεί που δεν έχω καμία δουλειά» είναι όλο αυτό και στην πραγματικότητα είναι ανάξιο λόγου. Ο Ντε Νίρο το ένιωσε και το έκανε, είχε την επιθυμία να κάνει ένα ακόμα παιδί, είναι «ντούρος» στα 79 του, το λέει η καρδούλα του και πολύ χαιρόμαστε γι’ αυτόν. Το πώς θα μεγαλώσει το παιδί του και για πόσα χρόνια θα τον έχει δίπλα του, κανείς δεν το γνωρίζει – αυτό που γνωρίζουμε όμως, είναι ότι θα κληρονομήσει ένα σπουδαίο επίθετο, ατέλειωτες ιστορίες και ταινίες που έχουν σημαδέψει ανεξίτηλα τον παγκόσμιο κινηματογράφο. Μιλώντας για ιστορίες, ακολουθούν μερικά λιγότερο γνωστά πράγματα για τη ζωή ενός εκ των σπουδαιότερων ηθοποιών που θαυμάσαμε ποτέ:

Ο πατέρας του, ήταν γκέι. Ο εικαστικός Ρόμπερτ Ντε Νίρο ο πρεσβύτερος, ήταν ένας άγνωστος αλλά σπουδαίος γλύπτης και ζωγράφος. Ο γιος του, είχε πει: «Δεν ήξερα πολλά για αυτά που περνούσε. Εύχομαι να είχαμε μιλήσει για αυτά περισσότερο. Η μητέρα μου δεν ήθελε να μιλάει γενικά για τέτοια και εσύ δεν πολυενδιαφέρεσαι όταν είσαι σε μια ηλικία. Ο πατέρας μου πρέπει να ήταν μπερδεμένος με τη σεξουαλικότητά του. Να είσαι από αυτή τη γενιά και ειδικά από μια μικρή πόλη στα βόρεια… Δεν ήμασταν η περίπτωση του πατέρα και του γιου που έπαιζαν μπέιζμπολ μαζί, όπως μπορείτε να καταλάβετε. Δεν ήμουν πολύ κοντά του, διότι η μητέρα μου και εκείνος είχαν χωρίσει. Αλλά ήταν ζεστός. Με λάτρευε, όπως λάτρευε και τα παιδιά μου». Ο πατέρας έχει φύγει από τη ζωή πάνω από 20 χρόνια πριν από καρκίνο. Ο γιος συνεχίζει να διατηρεί το στούντιο που είχε στο Σόχο της Νέας Υόρκης ο πατέρας του. «Είναι ο μόνος τρόπος να κρατήσουμε την ύπαρξή του ζωντανή».

Ο Ντε Νίρο έπαιξε για πρώτη φορά στην ηλικία των 10 ετών, τον Cowardly Lion σε παράσταση του The Wizard of Oz. Έτσι, ξεκίνησε η αγάπη του για την υποκριτική. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην μεγάλη οθόνη στην ταινία «The Wedding Party» του Μπράιαν Ντε Πάλμα. Γυρίστηκε το 1963 και κυκλοφόρησε το 1969.

Το παρατσούκλι του ήταν «Bobby Milk». Του το έβγαλαν οι φίλοι του στις ιταλικές συμμορίες της Νέας Υόρκης, όπου μεγάλωσε, λόγω της λευκής επιδερμίδας του.

Η αγαπημένη του ηθοποιός, είναι η Μέριλ Στριπ. Έχει παίξει μαζί της σε τρεις ταινίες, στο «The Deer Hunter», στο «Marvin’s Room» και στο «Falling in Love».

H οντισιόν του για τον «Νονό 1» δεν αφορούσε σε έναν μόνο ρόλο, αλλά σε αυτούς του Σόνι Κορλεόνε, του Μάικλ Κορλεόνε, του Κάρλο Ρίτσι και του Πόλι Γκάτο. Μπορεί να μη κατάφερε να πάρει κάποιον ρόλο αλλά έμεινε στο μυαλό του Φράνσις Φορντ Κόπολα, ο οποίος τον διάλεξε για να παίξει τον νέο Βίτο Κορλεόνε στο σίκουελ, όπου κέρδισε το Όσκαρ Β’ Ανδρικού στον «Νονό 2». Το Όσκαρ για τον ίδιο ρόλο είχε κερδίσει και ο Μάρλον Μπράντο στην πρώτη ταινία. Αποτελούν τους μοναδικούς δυο ηθοποιούς που κέρδισαν Όσκαρ έχοντας υποδυθεί τον ίδιο ρόλο.

Με τον Μάρτιν Σκορσέζε έχουν συνεργαστεί σε εννέα ταινίες: «Ταξιτζής», «Καζίνο», «Κακόφημοι Δρόμοι», «Το Ακρωτήρι του Φόβου», «New York, New York», «Οργισμένο Είδωλο», «The King of Comedy» και «Ο Ιρλανδός». Και με τον Αλ Πατσίνο έχουν συμπρωταγωνιστήσει σε τρεις ταινίες: στο «Heat», στον «Ιρλανδό» και ανάμεσά τους σε μια που και οι ίδιοι θα ήθελαν να ξεχάσουν και εμείς: το «Righteous Kill». Έχουν «βρεθεί» και στον «Νονό 2», αλλά χωρίς να έχουν μοιραστεί κάποιο τηλεοπτικό πλάνο: ο Ντε Νίρο υποδύεται τον Βίτο Κορλεόνε σε νεαρή ηλικία. Ο Πατσίνο υποδύεται τον γιό του Βίτο, τον Μάικλ Κορλεόνε.

Σύμφωνα με τους Times, προκειμένου να μπει στο ρόλο του καταδικασμένου βιαστή στο «Ακρωτήρι του Φόβου», πλήρωσε έναν οδοντίατρο 5.000 δολάρια για να του τρίψει τα δόντια. «Πάντα λέω ότι προσπαθείς να εκμεταλλευτείς τα στοιχεία του εαυτού σου που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στον χαρακτήρα», εξήγησε αργότερα ο ίδιος.

Έχει ενσαρκώσει τους πιο δύσκολους και απαιτητικούς ρόλους, μπορεί να υποδυθεί κυριολεκτικά τους πάντες, εκτός από έναν: σε συνέντευξή του στο BBC εξήγησε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να ενσαρκώσει τον Ντόναλντ Τραμπ, εναντίον του οποίου έχει μιλήσει πολλές φορές με τα χειρότερα λόγια. «Αυτός είναι ο μόνος άνθρωπος που νομίζω ότι δεν θα μπορούσα ποτέ να υποδυθώ. Δεν υπάρχει τίποτε που να εξιλεώνει το χαρακτήρα του. Όχι ότι προσπαθείς να δικαιολογήσεις τη συμπεριφορά των ηρώων που ενσαρκώνεις, αλλά προσπαθείς να κοιτάξεις τα πράγματα από την οπτική του ήρωα. Λένε πως ο καθένας έχει τους λόγους του και πρέπει να τους ανακαλύψεις και να προχωρήσεις αναλόγως», είχε πει.