«Ύστερα από 18 χρόνια, πήραμε την απόφαση να προχωρήσουμε στη λύση του γάμου μας. Απόλυτη προτεραιότητά μας είναι η φροντίδα και η προστασία των παιδιών μας και παρακαλούμε για τον σεβασμό της απόφασής μας και της προτεραιότητάς μας». Η παραπάνω λιτή ανακοίνωση με τις υπογραφές του Ντέμη Νικολαΐδη και της Δέσποινας Βανδή έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία στη μέση του καλοκαιριού. Οι «Μπέκαμ της Ελλάδας» δεν είναι πια μαζί. Θα τους ενώνουν ωστόσο πάντα δύο παιδιά και 22 χρόνια μιας ζωής που μοιάζει με παραμύθι… Τι κι αν το τέλος του διαφέρει από εκείνα στα οποία έχουμε μάθει να πιστεύουμε;

Κάποτε στα μπουζούκια

Τέλη δεκαετίας ’90. Η ΑΕΚ γιορτάζει την νίκη της σε κάποιο κέντρο της Αθήνας όπου τραγουδά η μεγάλη σταρ της εποχής Δέσποινα Βανδή. Ο αστικός μύθος την θέλει να βγαίνει στην πίστα φορώντας μία μπλούζα της ομάδας με τον αριθμό 11. Ο Ντέμης, ο Μωυσής του ελληνικού ποδοσφαίρου όπως τον αποκαλούσαν οι φίλαθλοι της ομάδας, μέχρι εκείνη την στιγμή την έχει δει μόνο σε αφίσες. Η Δέσποινα δεν μοιάζει σε τίποτα με τα κορίτσια που τον πολιορκούν. Είναι αγοροκόριτσο, απροσποίητα απλή, μ’ ένα στυλ που δεν έχει αντιγράψει από καμία άλλη. Ο Ντέμης την ερωτεύεται. Τι κι αν άλλες κάνουν παρέλαση μπροστά στα μάτια του προκειμένου να τον πολιορκήσουν. Η σημαιοφόρος της καρδιάς του είναι μόνο εκείνη. Όπως θυμάται χαρακτηριστικά κάποιος φίλος του «Μιλάμε για coup de foudre με όλη τη σημασία της λέξης. Από την ημέρα που την είδε μπροστά του ήταν σαν να έσβησαν όλες οι άλλες γυναίκες. Δεν τις έβλεπε, δεν τις κοιτούσε δεν τις πρόσεχε καν. Ήταν τόσο τρελά ερωτευμένος που το έλεγε παντού, σε όλους μιλούσε για την Δέσποινα. Την πολιόρκησε για κάνα τρίμηνα και λίγο καιρό μετά έγιναν από εκείνα τα ζευγάρια που χαίρεσαι να έχεις δίπλα σου. Εκείνος, η ψυχή της παρέας με απίστευτο λέγειν και χιούμορ, εκείνη μία οικοδέσποινα από τις λίγες. Περάσαμε ατέλειωτα βράδια στο σπίτι τους στην Φιλοθέη, ένα σπίτι πάντα ανοιχτό για τους φίλους. Λέγαμε πως αυτός ο έρωτας δεν θα τελείωνε ποτέ. Κι αν το καλοσκεφτείς κάτι τόσο αληθινό και δυνατό, ακόμη κι αν τελειώσει, μοιάζει να διαρκεί πάντα στον χρόνο».

Δίπλα στον Ντέμη, η Δέσποινα αλλάζει. Μαθαίνει να διαχειρίζεται καλύτερα την δημοσιότητα και κυρίως να ισορροπεί ανάμεσα στον θαυμασμό και στην αγάπη _ την αληθινή. Όπως έχει δηλώσει η ίδια: «Για πολλά χρόνια -τα χρόνια της μεγάλης επιτυχίας- δεν απολάμβανα τα πράγματα όπως θα έπρεπε να τα απολαύσω. Έτρεχαν όλα γύρω μου με ιλιγγιώδη ταχύτητα κι εγώ έτρεχα να τα προλάβω. Μοιραία ασχολούμουν με τα σωστά αλλά και με πολλά λάθος πράγματα, όπως, για παράδειγμα, με την εξωτερική μου εμφάνιση ή με ό,τι γραφόταν στον Τύπο για μένα. Με φήμες που με στενοχωρούσαν πολύ και δεν μπορούσα να αλλάξω. Ήταν ένα αίσθημα πιεστικό. Με πίκραινε το ότι κάποιοι με παρουσίαζαν σαν τέρας. Άλλα όταν ήρθε ο Ντέμης στη ζωή μου, όλα αυτά άλλαξαν… Η συγκυρία της γνωριμίας μας ήταν ιδανική. Ο Ντέμης ήταν τότε ένας αθλητής-σύμβολο για το ποδόσφαιρο, είχε ήδη κάνει μια μεγάλη διαδρομή και γνώρισα πώς είναι να σηκώνει το βάρος της διασημότητας του. Εγώ βασανιζόμουν ακόμα. Εκείνος με βοήθησε να ισορροπήσω».

Η πρόταση γάμου έρχεται σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά την γνωριμία τους καθώς είχαν συμφωνήσει πως θα παντρευόντουσαν όταν αποφάσιζαν να κάνουν παιδί. «Λέω να παντρευτούμε», ήταν τα λόγια του Ντέμη μια μέρα που η Δέσποινα απλώς… μαγείρευε «Ήταν μικρός δεν ήξερε. Αυτό δεν ήταν πρόταση γάμου ήταν μια ανακοίνωση. Δεν με ρώτησε μου το ανακοίνωσε» θα πει χρόνια μετά η Δέσποινα, χαριτολογώντας. Το καλοκαίρι του 2003 παντρεύονται στο κτήμα Νάσιουτζικ: «Ο γάμος τους έμοιαζε με παραμύθι», λέει κάποια οικογενειακή φίλη και συνεχίζει: «Οι καλεσμένοι δεν ξεπερνούσαν τα εκατό άτομα καθώς οι δυο τους ήθελα να μοιραστούν την απόλυτη ευτυχία με πολύ συγκεκριμένα πρόσωπα. Την επόμενη ημέρα, ακολούθησε πάρτι σε γνωστό κέντρο των νοτίων προαστίων με περίπου 300 άτομα. Η Δέσποινα ήταν έγκυος αλλά απ’ όσο θυμάμαι δεν το γνώριζε ούτε η ίδια…»

Η απόλυτη δόξα και τα πρώτα σύννεφα

Λίγο μετά τον γάμο του, το ζευγάρι μετακομίζει στην Ισπανία καθώς ο Ντέμης έχει αποδεχθεί πρόταση από την Ατλέτικο Μαδρίτης. Λίγο πριν αναχωρήσουν, η Δέσποινα δίνει μια συναυλία στον Λυκαβηττό. Το κοινό παραληρεί. Εκείνη, αφιερώνει στον άντρα της ζωής της το «Ό,τι Ονειρευόμουν». Κάποιοι λένε πως η απόλυτη σταρ της εποχής βάζει σε δεύτερη μοίρα την καριέρα της. Κάνουν λάθος. Στο νέο τους σπίτι, στα προάστια της Μαδρίτης η Δέσποινα πέρα την φροντίδα της νεογέννητης κόρης της Μελίνας, δουλεύει πολύ σκληρά το επαγγελματικό κομμάτι της, κάτι που αποδείχθηκε και με το παραπάνω κατά την επιστροφή της στην Ελλάδα, λίγο καιρό μετά.

Το 2004 η ζωή τους γίνεται αντικείμενο εκπομπής σε ντοκιμαντέρ του Discovery Channel για τους πλουσιότερους celebrities στις χώρες της Ευρώπης. Το διάσημο ζευγάρι ανοίγει για πρώτη φορά το σπίτι του στις τηλεοπτικές κάμερες, οι ιθύνοντες παρομοιάζουν την Ελληνίδα τραγουδίστρια και τον διεθνή ποδοσφαιριστή με το ζεύγος David και Victoria Beckham, αργότερα η Δέσποινα θα πει πως ήταν λάθος _ ποτέ άλλωστε δεν επιδίωξαν και ουδέποτε τους απασχόλησε να δείξουν πόσο όμορφοι, πλούσιοι και επιτυχημένοι ήταν: «Οι δυο τους ήθελαν να κρατούν χαμηλούς τόνους στην ευτυχία και την επιτυχία κι αυτή η εκπομπή με τον τίτλο «Rich and Famous», έτσι όπως έγινε, ένιωσαν να μην τους εκφράζει στο παραμικρό», λέει άνθρωπος από το περιβάλλον τους και συνεχίζει «Ποτέ δεν είχαν το ψώνιο της επίδειξης, είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως στο Instagram δεν έχουν πέρα από 4-5 κοινές φωτογραφίες, δεν έδιναν κοινές συνεντεύξεις και δεν τους απασχολούσαν τα φώτα της δημοσιότητας. Είχαν λάβει μεγάλες δόσεις από αυτά. Ο Ντέμης ήταν απόλυτος σταρ από τα δεκαεπτά του και η Δέσποινα αντικείμενο λατρείας από πολύ νωρίς. Αν είχαν δύσκολες στιγμές, ζήλιες και ανταγωνισμούς; Όλα τα ζευγάρια έχουν, από τα πιο γνωστά έως τα καθημερινά. Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως κάποια σύννεφα πύκνωσαν στη σχέση τους από το 2008 και μετά, όταν ο Ντέμης βγήκε από το κεφάλαιο του ποδοσφαίρου. Άνοιξε άλλα κεφάλαια, επιχειρηματικά, δεν πήγε τόσο καλά όσο ήθελε, έχασε πάρα πολλά χρήματα υπέφερε μέσα του, είναι δύσκολες αυτές οι καταστάσεις…»

Σε 18 χρόνια έγγαμου βίου ένα ζευγάρι περνά αναμφίβολα όλα τα στάδια, από τα πιο θετικά έως τα πιο ζόρικα, όμως όπως ακριβώς είχε πει η Δέσποινα πριν από έναν χρόνο, στο τέλος αυτό που μετράει είναι η αγάπη: «Δεν ξέρω πώς γίνεται να είμαι ακόμα καψούρα με τον Ντέμη, μου προέκυψε. Τον άνθρωπο που αγαπάς ή ερωτεύεσαι, τον αγαπάς και τον ερωτεύεσαι για συγκεκριμένα πράγματα. Αυτά, στη διάρκεια των χρόνων, μπορεί να χαθούν, να μετατραπούν, να μεταλλαχθούν… Δεν μπορώ να πω ότι τα 18 χρόνια που είμαστε μαζί τα χαρακτηρίζει ένα αχαλίνωτο πάθος. Σημασία έχει ότι υπάρχουν αυτές οι στιγμές. Σημασία έχει να τον θέλεις και να σε θέλει ο άλλος, να μην αισθανθείς ποτέ δεδομένος… Αυτό που μπορώ να πω είναι πως κοιτώντας τον Ντέμη δεν αισθάνθηκα ποτέ ότι δεν είναι ο άνθρωπος που αγάπησα». Κι αυτό, είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα ενός γάμου. Πόσο μάλλον ενός χωρισμού…