Το σκάκι αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα αθλήματα όμως η ανάπτυξη της τεχνολογίας και συγκεκριμένα της τεχνητής νοημοσύνης έχει καθοριστική επίδραση στην εξέλιξη του.

Συχνά, δεν είναι μία αναμέτρηση μόνο μεταξύ των δύο, αφού αρκετές φορές έχει αποδειχτεί ότι εμπλέκονται και εξωγενείς παράγοντες, ικανοί να καθορίσουν το αποτέλεσμα του παιχνιδιού. Πλέον, η απάτη είναι ένα πολύ συχνό φαινόμενο που οι παίκτες και οι κριτές πρέπει να αντιμετωπίσουν. Οι υπολογιστές έχουν ανατρέψει τους όρους του παιχνιδιού κάνοντας τον ανταγωνισμό προσιτό σε όλους αρκεί να είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο. Παράλληλα, η τεχνητή νοημοσύνη τους επιτρέπει να σχεδιάσουν τις επόμενες κινήσεις τους ακόμα και πριν την έναρξη του παιχνιδιού.

Όλα ξεκίνησαν το 1996 όταν ο Garry Kasparov, ένας από τους καλύτερους παίκτες όλων των εποχών, βρέθηκε αντιμέτωπος με έναν υπολογιστή της IBM που ονομάζεται «Deep Blue» σε μια σειρά από αγώνες.  Ο Kasparov κατάφερε να κερδίσει τον πρώτο αγώνα αλλά έχασε στους υπόλοιπους που ακολούθησαν. Ήταν η πρώτη φορά που ένας παγκόσμιος πρωταθλητής νικήθηκε από πρόγραμμα υπολογιστή.

.Ωστόσο, τον τελευταίο καιρό η ιστορία που ταρακούνησε το σκάκι είναι το σκάνδαλο εξαπάτησης στο οποίο εμπλέκεται ο πέντε φορές παγκόσμιος πρωταθλητής Magnus Carlsen. Συγκεκριμένα, την Δευτέρα, ο Carlsen κατηγόρησε ρητά τον συμπατριώτη του grandmaster και αντίπαλο του, Hans Niemann για απάτη σε μια μακροσκελή δήλωση που έκανε στο Twitter.

«Όταν ο Niemann προσκλήθηκε την τελευταία στιγμή στο Sinquefield Cup του 2022, σκέφτηκα έντονα να αποσυρθώ πριν από τη διοργάνωση. Τελικά επέλεξα να παίξω», έγραψε ο Carlsen. «Πιστεύω ότι ο Niemann έχει απατήσει περισσότερο –και πιο πρόσφατα– από όσο έχει παραδεχτεί δημόσια. Η πρόοδός του πάνω από το ταμπλό ήταν ασυνήθιστη και σε όλο το παιχνίδι μας στο Sinquefield Cup είχα την εντύπωση ότι δεν ήταν τεταμένος ή ακόμη και πλήρως συγκεντρωμένος στο παιχνίδι σε κρίσιμες θέσεις, ενώ με υπερτερούσε ως μαύρος με έναν τρόπο που νομίζω ότι λίγοι παίκτες μπορούν να κάνουν.«Αυτό το παιχνίδι συνέβαλε στην αλλαγή της οπτικής μου».

Ο Niemann, από την πλευρά του, παραδέχτηκε ότι στο παρελθόν είχε παραβεί τους κανόνες και για τον λόγο αυτό του είχε απαγορευτεί η συμμετοχή στο Chess.com.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας

Οι σκακιστικές μηχανές έχουν εξελιχθεί τόσο που ξεπερνούν τους ανθρώπους. Είναι ενδεικτικό ότι ο Carlsen κατέχει το ρεκόρ με την υψηλότερη βαθμολογία Elo που πέτυχε ποτέ ένας παίκτης όταν έφτασε τα 2.882 το 2014 ενώ οι υπολογιστές έχουν προγράμματα που ξεπερνούν τα 3.000 Elo. Το Elo μετρά τη δύναμη ενός σκακιστή σε σχέση με τους αντιπάλους του. Το Stockfish, μια από τις πιο προηγμένες μηχανές σκακιού με βαθμολογία πάνω από 3.500, έχει 98% πιθανότητα να κερδίσει τον Carlsen σε έναν αγώνα.

Μπορεί τα προγράμματα σκάκι να έχουν βοηθήσει τους παίκτες να εξελίξουν την τεχνική τους παράλληλα όμως, κάνουν πιο εύκολη την απάτη.  Για τον λόγο αυτό διαδικτυακοί ιστότοποι όπως το Chess.com, έχουν δημιουργήσει εξειδικευμένα προγράμματα που αναγνωρίζουν λογισμικό που επιτρέπει την διενέργεια απάτης. Όπως ορίζεται από το Chess.com, μια μηχανή σκακιού είναι ένα πρόγραμμα που «αναλύει τις θέσεις του σκακιού και επιστρέφει ό,τι υπολογίζει ότι είναι οι καλύτερες επιλογές κίνησης»

Ο Sutovsky δήλωσε  στο CNN Sport: «Τώρα, αυτό που συνέβη στο παρελθόν ήταν ότι η κουλτούρα της διαδικτυακής απάτης έχει θεωρηθεί πολύ λιγότερο έγκλημα σε σύγκριση με το αν προσπαθούσατε να εξαπατήσετε πάνω από το ταμπλό», προσθέτοντας ότι η απάτη στο διαδικτυακό σκάκι είναι μαζικό πρόβλημα. «Πολλοί παίκτες υποψιάζονταν ότι οι άλλοι παίκτες έκαναν απάτη και αυτό στη συνέχεια,  ώθησε όλο και περισσότερους να δοκιμάσουν τον εαυτό τους. Τώρα, αυτή η κουλτούρα ή η κληρονομιά πρέπει να αλλάξουν και οι άνθρωποι να   συνειδητοποιήσουν ότι είτε πρόκειται για διαδικτυακή εξαπάτηση είτε για εξωστρέφεια, είναι εξαπάτηση. Ειδικά τώρα που η κατάσταση άλλαξε καθώς διακυβεύονται σοβαρά έπαθλα».

Βέβαια οι κορυφαίοι παίκτες που βασίζουν την καριέρα τους στο σκάκι είναι λιγότερο πιθανό να διαπράξουν απάτη παραβαίνοντας τπυς κανόνες καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει την καριέρα τους σε κατάρρευση. Η διαμάχη Carlsen-Niemann συνεχίζεται  και κανείς δεν ξέρει ποια αλήθεια θα φέρουν στο προσκήνιο τα γεγονότα.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Apple: Γιατί ειδικός στον τομέα της τεχνολογίας πιστεύει ότι το 2032 θα έρθει το τέλος των Iphone

Νότια Αμερική: Η πρωτοποριακή αγροτική τεχνολογία των Ίνκας

Proptech: Πώς η τεχνολογία συμβάλλει στην δημιουργία των «μικροπόλεων» του μέλλοντος