Η κατάσταση στο Ιράν είναι τεταμένη μετά τον θάνατο της 22 ετών Mahsa Amini, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία για παράβαση του ισλαμικού κώδικα ενδυμασίας που ισχύει στην χώρα. Οι πολίτες έχουν βγει στους δρόμους διαδηλώνοντας για τον άδικο θάνατο της νεαρής κοπέλας, που όπως όλα δείχνουν προκλήθηκε έπειτα από τον βασανισμό της κατά την διάρκεια της κράτησης της.

Όπως δήλωσε ο πατέρας της «Λένε ψέματα. Λένε ψέματα. Όλα είναι ψέματα… όσο κι αν παρακάλεσα, δεν με άφησαν να δω την κόρη μου», ενώ ανέφερε ότι η κόρη του είχε μώλωπες στα πόδια, με το υπόλοιπο σώμα εκτός από το κεφάλι να είναι τυλιγμένο με σεντόνι. «Δεν έχω ιδέα τι της έκαναν».

Ενώ η Δύση σύσσωμη καταδικάζει την βία κατά των γυναικών και δηλώνει τον αποτροπιασμό της για τον θάνατο της Mahsa Amini, ο Ιρανός Πρόεδρος Raisi αρνείται κάθε κατηγορία για αστυνομική βία υποστηρίζοντας ότι «Στο Ιράν υπάρχει ελευθερία έκφρασης, αλλά οι διαδηλώσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες είναι απαράδεκτες και προκαλούν χάος». Επίσης, δεσμεύτηκε να γίνει ενδελεχής έρευνα αναφορικά με τα αίτια του θανάτου με τις αρχές να δηλώνουν ότι πρόκειται για καρδιακή προσβολή. Ωστόσο, πλάνα CCTV που κυκλοφόρησαν από τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν έδειξαν την Μαχσά Αμινί να καταρρέει στο κέντρο που οδηγήθηκε από την αστυνομία ηθικής για να λάβει οδηγίες σχετικά με το ντύσιμό της.

Την ίδια στιγμή 31 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους κατά την διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας. Και ενώ γίνονται όλα αυτά ο Ιρανός Πρόεδρος, αμετανόητος στις πεποιθήσεις του, ακυρώνει προγραμματισμένη συνέντευξη με τη δημοσιογράφο του CNN Christian Amanpour επειδή εκείνη αρνήθηκε να φορέσει μαντίλα.

Η παρουσιάστρια Christian Amanpour επρόκειτο να συναντήσει τον Raisi την Τετάρτη στην Νέα Υόρκη, στην πρώτη του συνέντευξη σε αμερικανικό έδαφος. Περίπου 40 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα έναρξης, η Amanpour, δέχτηκε μία επίσκεψη από βοηθό του προέδρου ο οποίος της πρότεινε να φορέσει μαντίλα στο κεφάλι, μία πρόταση που η δημοσιογράφος απέρριψε ευγενικά.

Η Christian Amanpour γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Τεχεράνη, την πρωτεύουσα του Ιράν και δήλωσε ότι κατά την διάρκεια του ρεπορτάζ της σε ιρανικό έδαφος φορούσε μαντίλα καθώς αυτός ήταν ο μόνος τρόπος να μπορέσει να κάνει την δουλειά της. Ωστόσο, δεν είναι πρόθυμη να κάνει το ίδιο και στην Αμερική από την στιγμή που ο νόμος εκεί δεν της το επιβάλλει. «Εδώ στη Νέα Υόρκη, ή οπουδήποτε αλλού εκτός του Ιράν, δεν με ζήτησε ποτέ κανένας Ιρανός πρόεδρος – και έχω πάρει συνέντευξη από τον καθένα από αυτούς από το 1995 – είτε εντός είτε εκτός Ιράν, ποτέ δεν μου ζήτησαν να φορέσω μαντίλα», είπε στην εκπομπή «New Day» του CNN την Πέμπτη.

Η δημοσιογράφος υποστήριξε ότι ο βοηθός του Raisi της κατέστησε σαφές ότι αν δεν φορούσε μαντίλα ο πρόεδρος δεν θα δεχόταν να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη. Αναφέρθηκε σε αυτό ως «θέμα σεβασμού» Από την πλευρά της η δημοσιογράφος είχε σχεδιάσει να ερευνήσει τον Ραϊσί για τον θάνατο της Αμινί, τις διαδηλώσεις, καθώς και για την πυρηνική συμφωνία. «Καθώς οι διαδηλώσεις συνεχίζονται στο Ιράν και άνθρωποι σκοτώνονται, θα ήταν μια σημαντική στιγμή να μιλήσω με τον Πρόεδρο Raisi», είπε σε ένα νήμα στο Twitter.

Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις μπορεί να έγιναν με αφορμή τον θάνατο της 22χρονης όμως τα αίτια είναι βαθύτερα καθώς αφορά ένα χρόνιο και βαθιά ριζωμένο πρόβλημα με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι οι πολίτες του Ιράν.  Μετά από οκτώ χρόνια μετριοπαθούς διακυβέρνησης του Hasan Rohani, το Ιράν εξέλεξε τον Raisi, έναν υπερσυντηρητικό δικαστικό αρχηγό του οποίου οι απόψεις έρχονται σε πλήρη συμφωνία με εκείνες του κλήρου της χώρας.

Και ενώ την τελευταία δεκαετία πολλοί Ιρανοί είναι κατά αυτών περιορισμών, οι πρόσφατες εξελίξεις φανερώνουν ότι η χώρα βιώνει μία περίοδο βαθύ συντηρητισμού με τις ανθρωπιστικές οργανώσεις να δηλώνουν την έντονη ανησυχία τους αναφορικά με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

* Πηγή φωτογραφίας: Instagram

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Εκτός ελέγχου η κατάσταση στο Ιράν: Αναφορές για 9 νεκρούς – Γυναίκες καίνε τις μαντίλες τους

Μεγαλώνει η οργή στο Ιράν – Έρευνα για τα αίτια θανάτου της Mahsa Amini υπόσχεται ο Ιρανός πρόεδρος

Roman Abramovich: Απελευθερώθηκαν 5 Βρετανοί αιχμάλωτοι από τη Ρωσία χάρη σε εκείνον