Είναι ένα αιώνιο δίλημμα: Ο ύπνος είναι κάτι ιερό, θα τον θυσιάζατε για να ξυπνήσετε και να κάνετε προπόνηση; Ή μήπως θα ήταν καλύτερα να παραλείψετε για σήμερα το τζόκινγκ και να κοιμηθείτε;

Σε έναν ιδανικό κόσμο, λένε οι ειδικοί, θα είχαμε άφθονο χρόνο για άσκηση αλλά και για ύπνο. Η ζωή όμως δεν είναι έτσι όπως τη φανταζόμαστε. Τη λύση προσπαθεί να μας δώσει μια νέα μελέτη η οποία δείχνει ότι η άσκηση θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στο να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες που επιβαρύνουν την υγεία όταν δεν έχουμε αρκετό χρόνο για ύπνο.

Η νέα έρευνα βασίζεται σε μελέτη που δείχνει πόσο κρίσιμος είναι τόσο ο ύπνος όσο και η διατήρηση της φυσικής μας κατάσταση για τη υγεία μας. Γνωρίζουμε ότι όσοι έχουν προβλήματα έχουν περισσότερες πιθανότητες πεθάνουν από αυτούς που δεν αντιμετωπίζουν τέτοια προβλήματα. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα έρχεται να δώσει η τακτική άσκηση η οποία βοηθά στην εξάλειψη αυτού του κινδύνου.

Μια ομάδα ερευνητών με έδρα την Κίνα ήθελε να κατανοήσει καλύτερα την προστατευτική δύναμη της άσκησης, οπότε εξέτασε δεδομένα που συλλέχθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο από περισσότερους από 92.000 ενήλικες ηλικίας μεταξύ 40 και 73 ετών. Οι συμμετέχοντες πέρασαν μια εβδομάδα μεταξύ 2013 και 2015 φορώντας ένα βραχιολάκι που μετρούσε πόσο ασκούνταν και κοιμόντουσαν, το οποίο οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ως ένδειξη των συνηθειών του τρόπου ζωής τους.

Οι ερευνητές στη συνέχεια παρακολούθησαν τα αποτελέσματα στην υγεία των συμμετεχόντων χρόνια αργότερα. Όπως ήταν αναμενόμενο, όσοι κοιμόντουσαν ελάχιστα ή εκείνοι που κοιμόντουσαν πάρα πολύ (κάτι που από μόνο του μπορεί επίσης να είναι προβληματικό) και ασκούνταν ελάχιστα, ήταν γενικά πιο πιθανό να πεθάνουν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, μεταξύ άλλων από αρρώστιες όπως ο καρκίνος και οι καρδιαγγειακές παθήσεις. Αλλά οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι: Οι άνθρωποι που ασκούνταν πολύ δεν είχαν αυξημένο κίνδυνο θανάτου, ακόμη και όταν κοιμόντουσαν λιγότερο από έξι ώρες κάθε βράδυ.

Αν δεν έρχεται ο ύπνος, έρχεται η σωματική άσκηση

Η μελέτη δείχνει ότι η συμπλήρωση 150 λεπτών μέτριας ή έντονης σωματικής δραστηριότητας κάθε εβδομάδα μπορεί να βελτιώσει ορισμένες από τις συνέπειες για την υγεία που σχετίζονται με τον υπερβολικό ή πολύ λίγο ύπνο, δήλωσε ο Ζουί Ζαγκ, διευθυντής του Κέντρου Ύπνου και Κιρκαδικής Ιατρικής στο Συνδεδεμένο Νοσοκομείο Εγκεφάλου του Ιατρικού Πανεπιστημίου Κουανγκτσόου και συγγραφέας της μελέτης. «Το να κάνεις κάτι είναι καλύτερο από το να μην κάνεις τίποτα», είπε. Για παράδειγμα, οι τακτικοί σύντομοι περίπατοι ή οι βόλτες με στατικό ποδήλατο θα μπορούσαν να αποδώσουν.

Η μελέτη ήταν παρατηρητική και δεν αποδεικνύει ότι η άσκηση εξουδετερώνει οριστικά το τίμημα του κακού ύπνου. Και, φυσικά, τα δεδομένα μιας εβδομάδας ύπνου και άσκησης μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν τις συνήθειες των ανθρώπων καθ ‘όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Αλλά τα ευρήματα παρουσιάζουν ένα άλλο ενδιαφέρον στα οφέλη της άσκησης για την υγεία.

Οι ερευνητές της νέας μελέτης θεώρησαν ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των επιπτώσεων του ανθυγιεινού ύπνου καταπολεμώντας τη φλεγμονή ή ενδεχομένως βοηθώντας στη ρύθμιση του μεταβολισμού και της δραστηριότητας του συμπαθητικού νευρικού συστήματος, δήλωσε ο Δρ Ζαγκ.

Είναι επίσης πιθανό ότι ο κακός ύπνος συμβάλλει στον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση και αναστέλλοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη, δήλωσε ο Δρ Βίρεντ Σόμερς, καρδιολόγος που μελετά την επίδραση της απώλειας ύπνου στην κλινική Mayo. Η άσκηση μπορεί να το αντιμετωπίσει αυτό ρυθμίζοντας την αρτηριακή πίεση και αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη.

Ένας από τους πιο συναρπαστικούς τρόπους με τους οποίους η άσκηση αλληλεπιδρά με τον ύπνο είναι στον εγκέφαλο, δήλωσε η Τζένιφερ Χίστ, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο ΜακΜαστερ και συγγραφέας του “Move the Body, Heal the Mind”. Αυτό οφείλεται εν μέρει στο γεγονός ότι μια σκληρή προπόνηση ωθεί τα κύτταρά μας να παράγουν μια χημική ουσία που ονομάζεται αδενοσίνη, η οποία λειτουργεί ως φυσικό βοήθημα ύπνου.

Όσο περισσότερη αδενοσίνη παράγουμε καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, τόσο πιο ξεκούραστος και αναζωογονητικός γίνεται ο ύπνος μας – κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει στην εξουδετέρωση μιας νύχτας ή δύο αποσπασματικής ανάπαυσης, είπε.

Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι οι άνθρωποι πρέπει να θυσιάσουν την ανάπαυση για να ασκηθούν, δήλωσε ο Τιάνι Χουνγκ, επίκουρος καθηγητής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ο οποίος έχει μελετήσει τον ύπνο και την υγεία της καρδιάς.

Οι άνθρωποι που δεν μπορούν να κοιμηθούν επαρκώς είναι απίθανο να έχουν την ενέργεια να παραμείνουν δραστήριοι κατά τη διάρκεια της ημέρας, είπε, ειδικά εάν η έλλειψη ύπνου τους προέρχεται από ένα ταραχώδες πρόγραμμα εργασίας. (Εάν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε για παρατεταμένες χρονικές περιόδους, ίσως θελήσετε να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή ειδικό ύπνου.) Προηγούμενες έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι οι πρωινές προπονήσεις μπορεί να επηρεάσουν το σώμα σας διαφορετικά από τις βραδινές.

«Αν δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τον ύπνο σας, θα πρέπει να βρείτε χρόνο για να έχετε μια μέτρια ή έντονη σωματική δραστηριότητα», δήλωσε ο Δρ Ντόναλτ Λόιντ- Τζόουνς, πρώην πρόεδρος της American Heart Association και πρόεδρος του τμήματος προληπτικής ιατρικής στην Ιατρική Σχολή Φέινμπεργξ του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν.

Και δεν έχουν όλοι την ίδια ανάγκη για ύπνο, πράγμα που σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι μπορούν να λειτουργήσουν καλά ή να αισθάνονται αρκετά ξεκούραστοι με λιγότερες ώρες, δήλωσε ο Δρ Σόμερς.

Όταν οι άνθρωποι στερούνται ύπνου, μπορεί να είναι πιο πιθανό να τραυματιστούν κατά τη διάρκεια μιας προπόνησης, δήλωσε ο Αρικ Πράθερ, ψυχολόγος και ειδικός ύπνου στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο. Το ερώτημα δεν πρέπει να είναι αν θα ανταλλάξουμε τον ύπνο με την άσκηση. «Οι άνθρωποι που τα καταφέρνουν καλύτερα είναι άνθρωποι που κάνουν και τα δύο καλά», είπε.

Πηγή: New York Times