Το Sancto Lucio de Coumboscuro είναι ένα μικρό, απομονωμένο χωριό που βρίσκεται στην ανατολική Ιταλία και φαίνεται να είναι ξεχασμένο σε μία άλλη εποχή. Οι μόλις 30 μόνιμοι κάτοικοι του δεν μιλούν ιταλικά, όπως θα ήταν το αναμενόμενο, αλλά μια μίξη γαλλικών και ιταλικών με την επίσημη ονομασία Provençal. Πρόκειται για την εξελιγμένη μορφή της αρχαιομεσαιωνικής λατινογενούς διαλέκτου Occitan, την οποία μιλούσαν στην επαρχία Occitania της Γαλλίας.

χωριό

Αυτό το ιδιότυπο, μικρό χωριό που μοιάζει βγαλμένο από το «Μικρό σπίτι στο λιβάδι», είναι μαγευτικά γραφικό, γεμάτο με λιβάδια από άγριες, μωβ λεβάντες. Ωστόσο, όσο όμορφο και αν φαίνεται στους επισκέπτες η ζωή των μόνιμων κατοίκων είναι δύσκολη.

Η σύνδεση με το ηλεκτρικό ρεύμα διακόπτεται συχνά τον χειμώνα κάτι που μπορεί να διαρκέσει μέχρι και εβδομάδες. Επιπλέον, δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ιντερνετ και ουσιαστικά, όλη η οικονομία βασίζεται στην κτηνοτροφία, αφού οι περισσότεροι κάτοικοι του είναι βοσκοί. Η 25 ετών Agnes Garrone , κάτοικος του χωριού δήλωσε στο CNN Travel «Έχω συνηθίσει να ξυπνάω ξημερώματα για να βόσκω τα πρόβατα. Δουλεύω 365 μέρες τον χρόνο, χωρίς αργίες. Δεν ξέρω Χριστούγεννα ούτε Πρωτοχρονιά, γιατί ακόμα και στις γιορτές, τα κοπάδια μου έχουν ανάγκη από τροφή και προστασία. Είναι μια ζωή με θυσίες, όμως, είναι τόσο ικανοποιητικό όταν βλέπεις τη γέννηση ενός μικρού αρνιού».

χωριό

Φυσικά, δεν υπάρχουν μπαρ και εστιατόρια παρά μόνο τοπικές, παραδοσιακές γιορτές και οι περισσότεροι νέοι εγκαταλείπουν το Coumboscuro για να αναζητήσουν έναν καλύτερο και ευκολότερο τρόπο ζωής. Αυτό, είχε ως αποτέλεσμα, ο πληθυσμός του χωριού να μειωθεί δραματικά μέχρι το 1950, όταν ο  Sergio Arneodo ανέλαβε την θέση του δασκάλου στο τοπικό σχολείο. Αφού μελέτησε την τοπική γλώσσα των προγόνων του, βοήθησε στην ανάκτηση των γλωσσικών ριζών και της λαογραφίας της γλώσσας Provençal, παρέχοντας στην κοινότητα την απαραίτητη ώθηση για να αποκτήσει ξανά ζωή.

Πλέον, το Coumboscuro αποτελεί μέρος όπου καλλιτέχνες και διανοούμενοι συγκεντρώνονται για να πραγματοποιήσουν εκθέσεις και συνέδρια με θέμα την τοπική πολιτιστική κληρονομιά.

Αυτό το μοναδικό μέρος φαίνεται να κρύβει μέσα του και λίγη μαγεία αφού οι κάτοικοι του πιστεύουν ότι στα δάση κατοικούν νεράιδες ενώ οι μάγισσες και οι σαμάνοι έχουν εξέχουσα θέση στους θρύλους της περιοχής.

Val d’Aran: Το αυτόνομο χωριό της Ισπανίας με την δική του επίσημη γλώσσα

Όσοι ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα, μπορούν να επισκεφτούν το Εθνογραφικό Μουσείο του Coumboscuro, ενώ το κέντρο Προβηγκιανών Σπουδών διοργανώνει μαθήματα γλώσσας και γραφής της Provençal για παιδιά και ενήλικες.

Μπορεί ο πληθυσμός του διαρκώς να μειώνεται όμως η πολιτιστική κληρονομιά αναβιώνει, ενδυναμώνοντας τις οικογένειες που κατοικούν ακόμα εκεί και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις τους.