Ανάμεσα σε καταπράσινους λόφους στα σύνορα της Γεωργίας υπάρχει ένα λιλιπούτειο χωριό, ένας κρυμμένος θησαυρός που αξίζει να ανακαλύψεις.

Το βαρύ χιόνι που καλύπτει την περιοχή των χειμώνα σε συνάρτηση με τα δύσβατα μονοπάτια καθιστούν το Tusheti προσβάσιμο περίπου 4 με 5 μήνες τον χρόνιο. Εκείνη την περίοδο όμως αποτελεί έναν επίγειο παράδεισο για πεζοπορία και καλό φαγητό.

Τον Οκτώβριο, το Tusheti κατοικείται μόνο από λίγους ντόπιους  οι οποίοι μένουν αποκομμένοι από τον έξω κόσμο με τον γιατρό Irakli Khvedaguridze να είναι υπεύθυνος για τις ζωές τους. Σε ηλικία 80 ετών προσπαθεί σκληρά με τα λίγα μέσα που διαθέτει χρησιμοποιώντας άλογο για να μετακινείται από σπίτι σε σπίτι.

Το Tusheti χαρακτηρίζεται επίσης από τις διαρκείς λαϊκές παραδόσεις του. Μάλλινα υφάσματα, υφαντά, πλεκτά μποτάκια και περίτεχνα χαλιά με γεωμετρικά σχέδια είναι μόλις μερικά από όσα θα συναντήσετε εκεί.

Καθώς μπαίνει ο χειμώνας, κοπάδια με δεκάδες χιλιάδες πρόβατα και οι βοσκοί τους, κατευθύνονται προς πεδινές περιοχές ξεκινώντας το ταξίδι τους για τα νότια και τις ηλιόλουστες πεδιάδες τους.

Η κτηνοτροφία δεν είναι μόνο μια κύρια πηγή εισοδήματος για τους ντόπιους άνδρες, αλλά και ένα μέσο σύνδεσης τους με τη γη και την κληρονομιά τους. Καθώς όλο και περισσότεροι εγκαταλείπουν το χωριό για μία πιο σύγχρονη ζωή στην πρωτεύουσα της Γεωργίας, την Τιφλίδα, τα παραδοσιακά επαγγέλματα όπως αυτά του βοσκού είναι πλέον σπάνια και είναι λόγος περηφάνιας.

Tusheti

Στην καρδιά του Tusheti βρίσκεται το φρούριο Keselo ανάμεσα σε λιβάδια, άλογα, κόκορες που λαλούν τα πρωινά και γραφικούς ξενώνες χτισμένους από πέτρα. Στις παρυφές του χωριού υπάρχουν τα ερείπια της εκκλησίας ανάμεσα σε θάμνους με την πρόσοψή της να επιστρέφει στη φύση από την οποία και προήλθε.

Τα αμέτρητα πέτρινα ιερά Khati και οι ιεροί χώροι salotsavi βρίσκονται διασκορπισμένα στο τοπίο. Εντός αυτών θα συναντήσετε κρανία ζώων και μακριά, κέρατα βοοειδών που κοσμούν τους ναούς.

Όμως παρά την μεγάλη ιστορία της Γεωργίας στο κρασί, η μπύρα του Tusheti ξεχωρίζει για την ποιότητα της. Το κριθάρι του βουνού αναμειγνύεται με αρωματικό λυκίσκο και γλυκόξινο aludi παίρνοντας μία σκούρα, πορτοκαλί απόχρωση.

Tusheti

Η μπύρα παρασκευάζεται μέσα σε ένα καζάνι και μία ομάδα αντρών συγκεντρώνεται γύρω του.  Αυτή η διαδικασία αποτελεί μέρος της παράδοσης, μία ανεπίσημη αδελφότητα και παράλληλα μέρος της προετοιμασίας για το φεστιβάλ Atnigenoba που ακολουθεί.

Το συγκεκριμένο φεστιβάλ έχει διάρκεια δύο εβδομάδων, πραγματοποιείται στην βορειοανατολική περιοχή του Tusheti και είναι γεμάτο με παγανιστικές θυσίες κριών, λαϊκούς χορούς και ιπποδρομίες.

Άλλα παραδοσιακά προϊόντα που αξίζει να δοκιμάσετε είναι το kotori το οποίο είναι γεμιστό με πικάντικο τυρόπηγμα με επάλειψη λίπους από βούτυρο. Επίσης , το khavtisi το οποίο ουσιαστικά είναι fondue με guda, το οποίο παλαιώνεται σε δέρμα προβάτου. Τέλος, οι ντόπιοι βοσκοί αγαπούν το khaghi, μακριές φέτες κρέατος από πρόβατο ή κατσίκι που στεγνώνει στον ήλιο αφού αλατιστεί σωστά

Tusheti

Αν είστε έτοιμοι για μία γνήσια βουκολική εμπειρία με καλή μπύρα και γνήσια, παραδοσιακά φαγητά προσθέστε το Tusheti στην λίστα ταξιδιών σας.

Διαβάστε ακόμα στο intronews.gr

Jardin Majorelle: Οι κήποι του Μαρόκο με την μοναδική μπλε βίλα του Yves Saint Laurent – Εντυπωσιάζουν εδώ και 90 χρόνια

Times: Το κορυφαίο ελληνικό νησί για να ηρεμήσεις και να γεμίσεις μπαταρίες

Ντουμπρόβνικ: Το «Μαργαριτάρι της Αδριατικής» με την μαγευτική παλαιά πόλη που ανέδειξε το Game of Thrones