Η πτώση των αεροπορικών ταξιδιών είναι γεγονός, όπως και το πλήγμα που υπέστησαν οι αεροπορικές εταιρείες. Η καθοδική πορεία συνεχίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 λόγω των διάφορων μεταλλάξεων που έκαναν την εμφάνισή τους. Δύο χρόνια αφότου ο Covid μπήκε στις ζωές μας, εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ λιγότερες πτήσεις από ότι στο παρελθόν. Ας είναι το 2022 διαφορετικό.

Επιπλέον έγιναν πολλές συζητήσεις σχετικά με την αεροπορική ασφάλεια, κάτι που οδήγησε σε ορισμένες σημαντικές αλλαγές. Με την σειρά της άλλαξε και η ετήσια λίστα με τις ασφαλέστερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο από την AirlineRatings.com -ένα site για την ασφάλεια των αεροπορικών εταιρειών και την αξιολόγηση προϊόντων τους-.

Αξιολογήθηκαν 385 αερομεταφορείς από όλο τον κόσμο. Στην κατάταξη καταμετρήθηκαν πιθανές συντριβές αεροσκαφών και σοβαρά περιστατικά των αεροπορικών εταιρειών, η ηλικία των αεροσκαφών τους, καθώς και τα πρωτόκολλα για τον κορονοϊό και η επιχειρησιακή καινοτομία.

Η Air New Zealand βρέθηκε στην κορυφή της λίστας. Κέρδισε «λόγω μειωμένων περιστατικών, του αριθμού των καινοτομιών στο πιλοτήριο, της εκπαίδευσης πιλότων και της πολύ χαμηλής ηλικίας του στόλου», σύμφωνα με τον Geoffrey Thomas, αρχισυντάκτη του ιστότοπου. Επίσης, πρόσφατα έγινε μία από τις πρώτες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο που δοκίμασαν τη χρήση της τεχνολογίας Assaia Apron AI. Η τεχνολογία βελτιώνει τον χρόνο στροφής των αεροσκαφών της.

Η πρώτη πεντάδα της λίστας

Η Etihad Airways κατέλαβε τη δεύτερη θέση, ενώ η Qatar Airways ήρθε στην τρίτη, με τη Singapore Airlines και την TAP Portugal να κατακτούν την τέταρτη και πέμπτη θέση αντίστοιχα. Από την πρώτη πεντάδα λείπει η Qantas, η οποία κατείχε τον τίτλο της ασφαλέστερης αεροπορικής εταιρείας στον κόσμο από το 2014 έως το 2017, καθώς και από το 2019 έως το 2021 ( δεν υπήρξε ξεκάθαρος νικητής το 2018).

Έτσι κατέλαβε την έβδομη θέση λόγω της «ελαφριάς αύξησης των περιστατικών σε συνδυασμό με την ηλικία του στόλου». Τον Οκτώβριο του 2021, ένα Boeing της Qantas που ταξίδευε από την πόλη Perth προς την Adelaide στη Δυτική Αυστραλία εξετράπη της πορείας του λόγω ανισορροπίας καυσίμου. Το συμβάν το χαρακτήρισαν ως «σοβαρό περιστατικό».

Κατέταξαν, λοιπόν, 20 κορυφαίες αεροπορικές εταιρείες με αριθμητική σειρά. Κάποιες έκαναν πρόοδο, ενώ άλλες έπεσαν θέσεις. Για παράδειγμα, η Emirates ήταν στην πέμπτη θέση στη λίστα του 2021 , αλλά η αεροπορική εταιρεία των ΗΑΕ κατατάχθηκε στην 20η θέση φέτος. Επίσης, η Southwest Airlines κατατάχθηκε 13η το 2021, αλλά δεν περιλαμβάνεται στη νέα πρώτη 20άδα για το 2022.

Επίσης η AirlineRatings.com δημιούργησε μια λίστα με τις πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο. Της παρουσιάζει αλφαβητικά καθώς κατατάσσονται ισότιμα. Έτσι λοιπόν οι 10 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους είναι: Allegiant Air, easyJet, Frontier Airlines, Jetstar Group, Jetblue, Ryanair, Vietjet Air, Volaris, Westjet και Wizz Air.

Οι 20 πιο ασφαλείς αεροπορικές εταιρείες

1. Air New Zealand

2. Etihad Airways

3. Qatar Airways

4. Singapore Airlines

5. TAP Air Portugal

6. SAS

7. Qantas

8. Alaska Airlines

9. EVA Air

10. Virgin Australia/Virgin Atlantic

11. Cathay Pacific Airways

12. Hawaiian Airlines

13. American Airlines

14. Lufthansa

15. Finnair

16. KLM

17. British Airways

18. Delta Air Lines

19. United Airlines

20. Emirates