Πολλά μέρη σε όλο τον κόσμο έχουν μοναδικές πρωινές παραδόσεις. Στη Λυών της Γαλλίας, οι άνθρωποι «βυθίζονται» στο κρασί από τις 09:00. Στο Βαν της Τουρκίας, είναι συνηθισμένο να απολαμβάνουν ένα πρωινό που περιλαμβάνει εννέα πιάτα. Εδώ στην Ελλάδα, επειδή έχουμε χιούμορ θα αναφέρουμε την τυρόπιτα και το σοκολατούχο γάλα ή τον φραπέ, αλλά στη Βαυαρία, όπως αναφέρει το BBC, οι άνθρωποι είναι πιο «μπροστά», πίνουν… μπύρα τρώγοντας λευκά λουκάνικα, τα λεγόμενα Weißwurst, δηλαδή Βάις βουρστ.

«Ένα Weißwurst είναι κάτι περισσότερο από ένα γεύμα, είναι μια δικαιολογία για μια άτυπη συνάντηση όταν είναι πολύ αργά για καφέ, αλλά πολύ νωρίς για μεσημεριανό», δήλωσε στο BBC η Frauke Rothschuh από το Μόναχο, προσθέτοντας ότι οι άνθρωποι συνήθως βγαίνουν και επιλέγουν τη πάμπ «Gaststätte Großmarkthalle» που βρίσκεται στα νότια του Μονάχου προκειμένου να απολαύσουν την ατμόσφαιρα, τα λουκάνικα και, φυσικά, τη μπύρα.

Πώς δημιουργήθηκαν τα λευκά λουκάνικα

Η πιο δημοφιλής ιστορία, σχετικά με την προέλευση των λευκών λουκάνικων είναι ότι εφευρέθηκαν τυχαία. Το 1857, ο νεαρός πανδοχέας του Μονάχου, Σεπ Μόζερ, ξέμεινε από πρόβειο περίβλημα για τα λουκάνικα του και έτσι χρησιμοποίησε χοιρινά. Ανησυχώντας ότι μπορεί να σκάσουν στο τηγάνισμα, ο Μόζερ αποφάσισε να τα βράσει για περίπου δέκα λεπτά – ένα στοίχημα που απέδωσε. Kαι κάπως έτσι τα λευκά λουκάνικα σε συνδυασμό με τη μπύρα έγινε η αγαπημένη ρουτίνα των Γερμανών.

Σήμερα, είναι ένα από τα πιο γνωστά βαυαρικά φαγητά και ένα από τα πρώτα πράγματα που θα σας πουν οι ντόπιοι να δοκιμάσετε. Τα βάις βουρστ κανονικά σερβίρονται με μια Βαυαρική γλυκιά μουστάρδα (Βάισβουρστσενφ) και συνοδεύονται με Βαυαρικά μπρέτσελ και φυσικά μπύρα, καθώς σύμφωνα με τους θαμώνες της παμπ που μίλησαν στο BBC, η μπύρα θεωρείται…φαγητό! «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι εδώ δεν βλέπουν τη μπύρα ως πραγματικά κάτι αλκοολούχο – είναι σχεδόν περισσότερο βασικό φαγητό, όπως το ψωμί!», είπαν χαρακτηριστικά.

* Πηγή: BBC