Σε μια πόλη στην Ιταλία, όπως η Φλωρεντία, μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν έχει μείνει πέτρα ανεξερεύνητη και όμως αυτό που μοιάζει αδύνατο, είναι δυνατό.

Αν ξέρετε πού να ψάξετε, τότε θα γνωρίσετε τα ελάχιστα άγνωστα διαμάντια της. Ορίστε μερικά που αξίζει να δείτε στην επόμενη επίσκεψή σας.

Φλωρεντία: Μία πόλη-σύμβολο της τέχνης στην Ιταλία

Η Φλωρεντία είναι η πρωτεύουσα της περιοχής της Τοσκάνης στην Ιταλία και είναι περισσότερο γνωστή για τους ισχυρούς δεσμούς της με την αναγεννησιακή Τέχνη και τα αρχιτεκτονικά κινήματα.

Σήμερα, αυτός ο πολιτιστικός κόμβος διαθέτει αμέτρητα μουσεία, όμορφη αρχιτεκτονική και ιστορία σε κάθε στροφή. Αν είστε σε θέση να επισκεφθείτε την Φλωρεντία μόνο για λίγο, τότε φροντίστε να δείτε τις προτάσεις μας.

Φλωρεντία μυστικά

Φλωρεντία, ένα διαμάντι στην Ιταλία: Τα 10 secret spots

Τα Wine window

Σίγουρα δεν είναι το μεγαλύτερο μυστικό της Φλωρεντίας σε σχέση με κάποια χρόνια πριν, καθώς τα wine window χρονολογούνται τουλάχιστον από τον 17ο αιώνα, όταν οι Φλωρεντινοί ήθελαν να αποφύγουν την επαφή μεταξύ τους λόγω της βουβωνικής πανώλης.

Αποδείχθηκαν επίσης χρήσιμα για τους πλούσιους πολίτες της Φλωρεντίας, οι οποίοι ήθελαν να πωλούν το κρασί τους απευθείας στο κοινό, χωρίς να χρειάζεται να δικό τους μαγαζί (οι ιδιωτικές πωλήσεις απαλλάσσονταν από φόρους, ενώ οι πωλήσεις από βιτρίνα καταστήματος φορολογούνταν από την πόλη).

Αποτέλεσε μια έξυπνη εφεύρεση και για το προσωπικό των μπαρ γιατί τους επέτρεπε να συνεχίσουν να σερβίρουν φαγητό και ποτό, χωρίς να χρειάζεται να έρχονται σε επαφή πρόσωπο με πρόσωπο με τους πελάτες. Κάπως έτσι γεννήθηκαν τα wine window. Σήμερα, υπάρχουν περίπου 150 wine window που εξακολουθούν να επιβιώνουν, αν και μόνο περίπου μισή δωδεκάδα ή περίπου δώδεκα εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται.

Αν θέλετε να ζήσετε την εμπειρία σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να κατευθυνθείτε στο Cantina De’ Pucci Bar (Wine Window). Μόλις φτάσετε στην τοποθεσία θα πρέπει να χτυπήσετε ένα κουδούνι.

Στη συνέχεια, μπορείτε να παραγγείλετε κρασί με το ποτήρι, πριν αυτό περάσει από το παράθυρο και μπορείτε να πληρώσετε.

Συνολικά, είναι μια αρκετά διασκεδαστική εμπειρία που μπορείτε να μοιραστείτε με τους φίλους σας και σίγουρα θα οδηγήσει σε μια βραδιά που θα θυμάστε!

Το δεύτερο Μοναστήρι της Santa Croce

Ενώ η Santa Croce, μία από τις πιο όμορφες εκκλησίες της Φλωρεντίας, δεν είναι σε καμία περίπτωση ένα κρυφό διαμάντι, πολλοί επισκέπτες κάνουν το λάθος να επισκέπτονται μόνο το πρώτο σύνολο των σπηλαίων και μετά να φεύγουν.

Ωστόσο, αν κοιτάξετε αρκετά καλά, τότε θα εντοπίσετε μια μικρή είσοδο που οδηγεί σε ένα δεύτερο σύνολο σπηλαίων, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το πρώτο σύνολο. Και παρόλο που αυτό το σύνολο δεν είναι τόσο εντυπωσιακό όσο οι μεγαλύτερες σκήτες, είναι σίγουρα πιο ήσυχο, με λιγότερους ανθρώπους γύρω του.

Η Cappella di San Luca

Μια από τις αγαπημένες μου συνήθειες στη Φλωρεντία είναι ότι η βόλτα στην πόλη, μερικές φορές να μοιάζει με περιπλάνηση σε ένα υπαίθριο μουσείο. Ως εκ τούτου, μπορείτε να καταλήξετε σε σημεία που δεν γνωρίζατε καν ότι υπήρχαν.

Αυτό μου συνέβη πρόσφατα όταν έπεσα πάνω στην Cappella di San Luca, η οποία είναι γνωστή ως Παρεκκλήσι του Αγίου Λουκά. Αυτό το περίτεχνο παρεκκλήσι και το μοναστήρι πιο δίπλα είναι στην πραγματικότητα μέρος της μεγαλύτερης εκκλησίας της Santissima Annunziata στη Φλωρεντία.

Το παρεκκλήσι σχεδιάστηκε για να χρησιμεύσει για την αδελφότητα του Αγίου Λουκά και κατασκευάστηκε στα μέσα του 16ου αιώνα.

Ο μεγάλος διάδρομος για την πρόσβαση στο παρεκκλήσι είναι εξίσου εντυπωσιακός, με τις τοιχογραφίες στο εσωτερικό του και είναι γεμάτος με περίτεχνα πέτρινα γλυπτά και αγάλματα.

Το άγαλμα του αρνιού στην πλατεία Mercato Nuovo

Στην πλατεία Mercato Nuovo, ακριβώς απέναντι από το διάσημο χάλκινο σιντριβάνι Porcellino, υπάρχει ένα λιγότερο γνωστό στολίδι που αξίζει επίσης να δείτε.

Στο πλάι του κτιρίου Merci, ένα κτίριο που πιστεύεται ότι κατασκευάστηκε πάνω στα απομεινάρια των ρωμαϊκών λουτρών, βρίσκεται το άγαλμα ενός αρνιού.

Στην περιοχή, υπήρχαν επίσης παλαιότερα μεσαιωνικά σπίτια και τα απομεινάρια της Porta di Santa Maria.

Δυστυχώς, όλα αυτά τα υπέροχα κτίρια καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των νυχτών της 3ης και 4ης Αυγούστου 1944 από τον υποχωρούντα γερμανικό στρατό.

Σήμερα, στη Φλωρεντία τα μόνα απομεινάρια της ιστορίας παραμένουν ο τόπος λατρείας του Giovanni Colacicchi και ένα ανάγλυφο του Quinto Martini.

Φλωρεντία μυστικά

Η πιο ωραία πόλη στην Ιταλία ασυζητητί

Museo Galileo (Μουσείο Επιστημών)

Ένα από τα πιο ασυνήθιστα πράγματα που μπορείτε να δείτε στη Φλωρεντία είναι το μεσαίο δάχτυλο του Γαλιλαίου, το οποίο βρίσκεται στο Museo di Fisica e Storia Naturale.

Περιτριγυρισμένο από ιστορικά επιστημονικά όργανα, το οστέινο μεσαίο δάχτυλο του δεξιού χεριού του Γαλιλαίου είναι κλεισμένο σε ένα γυαλί σε σχήμα αυγού.

Είναι μάλλον περίεργο ότι το δάχτυλο αφαιρέθηκε από το σώμα του Γαλιλαίου μόλις 95 χρόνια μετά το θάνατο του αστρονόμου από τον Anton Francesco Gori.

Στη συνέχεια, το δάχτυλο βρέθηκε στην κατοχή διαφόρων προσώπων και ιδρυμάτων για αρκετές εκατοντάδες χρόνια, πριν αποκτηθεί από το Μουσείο Ιστορίας της Επιστήμης της Φλωρεντίας.

Automatica Booths: vintage φωτογραφικοί θάλαμοι

Αν ψάχνετε για ένα διασκεδαστικό φωτογραφικό αναμνηστικό από το ταξίδι σας στην Ιταλία και δη στη Φλωρεντία, τότε αξίζει να σημειωθεί ότι οι vintage φωτογραφικοί θάλαμοι μπορούν να βρεθούν σε όλη την πόλη.

Ορισμένες από τις πιο εμβληματικές τοποθεσίες των φωτογραφικών θαλάμων περιλαμβάνουν τη Stazione di Santa Maria Novella, στη Via dell’Agnolo και στη Via del Proconsolo.

Οι πρωτότυπες πόρτες Βαπτιστηρίου, μοναδικές στην Ιταλία

Όταν θαυμάζετε το πανέμορφο Βαπτιστήριο του καθεδρικού ναού, δεν θα μαντέψετε ποτέ ότι οι περίτεχνες χρυσές πόρτες δεν είναι στην πραγματικότητα οι αυθεντικές!

Πράγματι, οι Πύλες του Παραδείσου (γνωστές ως Porta del Paradiso στα ιταλικά) δημιουργήθηκαν από τον Φλωρεντινό χρυσοχόο και γλύπτη Lorenzo Ghiberti μεταξύ 1425 και 1452 και απεικονίζουν σκηνές από την Παλαιά Διαθήκη.

Θαυμάζονται από γενιές και γενιές και εμφανίζονται ακόμη και στο μυθιστόρημα του Dan Brown, Inferno. Προκειμένου να προστατευθούν αυτές οι ιστορικές πόρτες, αντικαταστάθηκαν από ένα αντίγραφο το 1990. Τις πρωτότυπες πόρτες μπορείτε να τις θαυμάσετε ακόμη αν πάτε στο εσωτερικό του Museo dell’Opera del Duomo.

Αμπελώνας στους κήπους Boboli

Φυσικά όλοι έχουν ακούσει για τους κήπους Boboli. Βρίσκονται στην άλλη πλευρά του ποταμού Άρνο. Αυτοί οι περίφημοι κήποι είναι γεμάτοι σιντριβάνια, γλυπτά και διαθέτουν όμορφη θέα στη Φλωρεντία.

Αυτό όμως που πολλοί επισκέπτες των αμπελώνων δεν γνωρίζουν, είναι ότι στην πραγματικότητα υπάρχει ένας μικρός αμπελώνας που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα του πάρκου. Τα αμπέλια παρατάσσονται σε λίγες μόνο σειρές, αλλά η θέα από την κορυφή τους είναι απλώς πανέμορφη.

Forte di Belvedere

Εκπλήσσομαι που δεν το έχω δει να συζητιέται περισσότερο στο διαδίκτυο, αλλά μας άρεσε ιδιαίτερα η θέα από το Forte di Belvedere και με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι η επίσκεψή του είναι πραγματικά δωρεάν!

Εκτός από την ευκαιρία να περπατήσετε στην κορυφή του ιστορικού φρουρίου, το κτίριο διαθέτει ένα μπαρ στον τελευταίο όροφο, όπου μπορείτε να απολαύσετε ένα ποτό με θέα την υπόλοιπη πόλη της Φλωρεντίας.

Φλωρεντία μυστικά Ιταλία

Spedale degli Innocenti

Αυτό το μικρό μουσείο που βρίσκεται στη Φλωρεντία αναφέρεται μερικές φορές στην παλιά διάλεκτο της Τοσκάνης ως Spedale degli Innocenti και βρίσκεται μέσα στην Piazza della SS. Annunziata.

Σχεδιασμένο από τον Filippo Brunelleschi (που συχνά λέγεται ότι είναι ο θεμελιωτής της αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής), το κτίριο χρησιμοποιήθηκε κάποτε ως ορφανοτροφείο για παιδιά.

Σήμερα, το πρώην ορφανοτροφείο λειτουργεί ως μουσείο που προβάλλει την ιστορία και την ευημερία των παιδιών κατά την Αναγεννησιακή Φλωρεντία.

Μια από τις καλύτερες πτυχές αυτού του μουσείου είναι ότι είναι πολύ λιγότερο επισκέψιμο από πολλά από τα πιο δημοφιλή αντίστοιχα, καθιστώντας το ένα εξαιρετικό μέρος για να ξεφύγετε από τα πλήθη.

Κήποι Bardini

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να επισκεφθούν τους Κήπους Boboli, δεν είναι τόσο γνωστό ότι μπορείτε να επισκεφθείτε και τους Κήπους Bardini με το ίδιο εισιτήριο εισόδου.

Αυτό το σύνολο των κήπων άνοιξε μόλις πρόσφατα για το κοινό και στην πραγματικότητα χρονολογείται από τους μεσαιωνικούς χρόνους.

Προσωπικά προτίμησα αυτόν τον χώρο πρασίνου από τους Κήπους Boboli, καθώς υπήρχαν περισσότερα ενδιαφέροντα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά για να δείτε, όπως βεράντες, αγάλματα και σιντριβάνια.

Στα τέλη της άνοιξης (συνήθως τον Μάιο), υπάρχει ακόμη και ένας πανέμορφος περίπατος που προσφέρει θέα στη Φλωρεντία, συμπεριλαμβανομένου του Duomo.

Αν ψάχνετε για έναν καφέ ή ένα ελαφρύ σνακ με θέα στη Φλωρεντία, τότε υπάρχει επίσης ένα καφέ στον κήπο των Κήπων Bardini.

Φλωρεντία μυστικά Ιταλία