Στο Κάιρο τα εμβληματικά αξιοθέατα είναι από τα πιο διάσημα στον κόσμο, αλλά αυτή η πόλη έχει περισσότερα από τις Πυραμίδες της Γκίζας και την κρύπτη του φαραωνικού πλούτου μέσα στο Αιγυπτιακό Μουσείο.

Από μια πρώην βασιλική κατοικία, μέχρι μια αίθουσα σουφιστών δερβίσηδων που αρμόζει σε ένα βιβλίο με παραμύθια, αυτή η μεγαλούπολη κρύβει μια σειρά από εκκεντρικά σημεία που είναι απολαυστικά μακριά από την πεπατημένη διαδρομή.

Οι παλαιότεροι δημιουργοί αυτής της αυτοκρατορίας της κληροδότησαν μια εκπληκτική αφθονία τζαμιών και μνημείων της μεσαιωνικής εποχής, καθώς και ακόμη πιο αρχαίες κοπτικές εκκλησίες.

Τα λιγότερο φημισμένα μυστήρια στην πόλη –κρυμμένα πίσω από τοίχους, μέσα στα στενά σοκάκια– προσφέρουν μια πιο οικεία ματιά στο παρασκήνιο του παρελθόντος αυτής της πόλης. Ως επιπλέον μπόνους, κανένα τουριστικό λεωφορείο δεν μπαίνει ποτέ στον κόπο να ανέβει στις εισόδους και μπορεί να είστε ο μόνος επισκέπτης της ημέρας.

Γιατί αυτή η πόλη είναι ο πρώτος προορισμός που πρέπει να ταξιδέψεις εκτός Ευρώπης

Κάιρο: Το μεγαλοπρεπές Manial Palace

Θέλετε να δείτε πώς έζησε κάποτε η αφρόκρεμα της πόλης; Κάντε ένα beeline στο Manial Palace στο νησί Roda. Υπήρξε κάποτε το σπίτι του πρίγκιπα Μοχάμεντ Άλι, αλλά αυτό το εξωφρενικά μεγαλοπρεπές παλάτι, τοποθετημένο στις όχθες του Νείλου προσφέρει μία ματιά από την κλειδαρότρυπα στη ζωή των κατοίκων της Αιγύπτου στις αρχές του 20ού αιώνα.

Παθιασμένος ταξιδιώτης, ο πρίγκιπας περιπλανήθηκε ευρέως στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη αναπτύσσοντας την αίσθηση του στυλ. Τα σαλόνια του Manial Palace είναι βιτρίνες αυτού του ιδιότυπου πνεύματος, που συνδυάζουν το ισλαμικό ντιζάιν με τη βασιλική γαλλική και βρετανική μόδα στη διακόσμηση, βοηθούμενη φυσικά από ένα παχυλό πορτοφόλι, ικανό να αγοράσει ολόκληρες συλλογές από παλιές βασιλικές κατοικίες που συνάντησε στις περιοδείες του.

Οι περίτεχνες ξύλινες οροφές επενδυμένες με περίπλοκο γεωμετρικό σχέδιο, είναι στολισμένες με χρυσό επίχρυσο και με κρόσσια μουκάρνας (θόλος σταλακτίτης). Τα πλακάκια Iznik σκαρφαλώνουν στους τοίχους και διακόπτονται μόνο από τα πορτρέτα σουλτάνων και χεδίβων ζωγραφισμένα σε λάδι.

Τεράστια τούρκικα χαλιά καλύπτουν τα δάπεδα στις αίθουσες, οι οποίες είναι επιπλωμένες με έναν θαυμάσιο συνδυασμό από δερμάτινους καναπέδες Chesterfield, τραπέζια με ένθετα μαργαριτάρια και σιντριβάνια σε στιλ Ανδαλουσίας.

Ενώ θαυμάζετε όλη αυτή την Τέχνη, αφήστε μια σκέψη για τον άνθρωπο που ήταν δύο φορές εμφανής διάδοχος, αλλά δεν έγινε ποτέ βασιλιάς. Η αίθουσα του θρόνου που έχτισε σε αυτό το χώρο (ίσως με την ελπίδα ότι μια μέρα θα έρθει η ώρα του) είναι μια εξωφρενική υπερφόρτωση με φανταχτερές χρυσές λεπτομέρειες.

Κάιρο
Photo credits: Mohamed Abdel Hamid/Anadolu Agency via Getty Images

Μια περαιτέρω παράκαμψη στο νησί Roda…

Οι λάτρεις της μουσικής και της μόδας πρέπει να επισκεφτούν το Μουσείο Umm Kulthum, αφιερωμένο στην αγαπημένη τραγουδίστρια ντίβα της Αιγύπτου. Στεγάζει μια συλλογή από τα υπέροχα σκηνικά της φορέματα, καθώς και ένα συναρπαστικό ντοκιμαντέρ για τη ζωή της.

Κάιρο
Photo credits: Andia/Universal Images Group via Getty Images

Μυστική αίθουσα των Σούφι

Περιπλανηθείτε σε έναν βρώμικο παράδρομο πίσω από το Τζαμί-Μαντρέσα του Σουλτάνου Χασάν, εντοπίστε την πινακίδα για το Ιταλικό Ινστιτούτο πάνω από μια πόρτα και μπείτε στο Museo Mevlevi, ένα από τα πιο γοητευτικά αρχιτεκτονικά κοσμήματα του Καΐρου.

Το τάγμα των Σούφι των Μεβλεβή είχε κάποτε ισχυρή παρουσία και επιρροή στην Αίγυπτο, και αυτό το κτίριο χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν η ομάδα βρισκόταν στο απόγειό της σε όλη την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

Στο εσωτερικό, το κυκλικό sama khane (αίθουσα τελετουργίας) φαίνεται να έχει ξεπηδήσει από ένα παλιομοδίτικο μουσικό κουτί. Μοιάζει με ξύλινο θέατρο σε μικρογραφία, αλλά οι ηθοποιοί δεν πάτησαν ποτέ στην κεντρική σκηνή.

Αντίθετα, εδώ ήταν που οι Σούφι δερβίσηδες των Μεβλεβή έκαναν τον τελετουργικό τους στροβιλισμό, κάτω από τον τρούλο. Μην παραλείψετε να ανεβείτε τις σκάλες που τρίζουν προς την επάνω στοά, η οποία περιβάλλεται από λεπτές νωπογραφίες, όπου μπορείτε να αποτυπώσετε πλήρως την αίσθηση των τελείως μικρών αναλογιών αυτού του κτιρίου.

Κάιρο
Photo by Fadel Dawod/Getty Images

Όσο βρίσκεστε στην περιοχή…

Αν επισκεφθείτε το Museo Mevlevi είναι εύκολο να κάνετε μία στάση αν περάσετε από το Τζαμί-Μαντρέσα του Σουλτάνου Χασάν και στο Τζαμί του Ιμπν Τουλούν. Μην παραλείψετε να εξερευνήσετε το πλήθος από τις αντίκες και τις ισλαμικές διακοσμητικές τέχνες μέσα στο Μουσείο Gayer-Anderson, ενώ περιπλανιέστε σε αυτήν την περιοχή.

Κάιρο

Μοντέρνο αριστούργημα Τέχνης του δρόμου

Ωραία είναι τα εκθαμβωτικά διακοσμητικά και οι αντίκες, πάμε τώρα για μία ακόμη στάση, διαφορετική… Κατευθυνθείτε προς το προάστιο Manshiyet Nasr, το οποίο ανηφορίζει την πλαγιά των λόφων Muqattam σε έναν πυκνό λαβύρινθο γεμάτο από στενά σοκάκια.

Σε αυτή την περιοχή είναι το «σπίτι» της συντριπτικής πλειονότητα των συλλεκτών και ανακυκλωτών σκουπιδιών του Καΐρου που συχνά χλευάζονται από την ευρύτερη αιγυπτιακή κοινωνία.

Το 2016, ο καταξιωμένος καλλιτέχνης του δρόμου eL Seed χρησιμοποίησε τα κτίρια εδώ ως έναν τεράστιο καμβά για να δημιουργήσει την τοιχογραφία Perception Mural, γιορτάζοντας αυτήν την κοινότητα και το κρίσιμο έργο που επιτελούν, το οποίο διατηρεί τη ραγδαία λειτουργία της υποδομής του Καΐρου.

Ο πληθωρικός στρόβιλος της αραβικής καλλιγραφίας ενσωματώνει 50 κτίρια για να σχηματίσει ένα απόσπασμα του Αγίου Αθανασίου: «Όποιος θέλει να δει καθαρά το φως του ήλιου πρέπει πρώτα να σκουπίσει τα μάτια του».

Ανεβείτε στην κορυφογραμμή για να απολαύσετε αυτήν τη μοντέρνα προσθήκη στο πανόραμα, το οποίο απλώνεται στο αστικό τοπίο της ισλαμικής συνοικίας του Καΐρου, με ακίδες από μιναρέδες.

Αν βρίσκεστε στους λόφους Muqattam…

Η κορυφογραμμή στους λόφους Muqattam φιλοξενεί μια σειρά από σύγχρονες κοπτικές εκκλησίες λαξευμένες στα βράχια. Η μεγαλύτερη, η Εκκλησία του Αγίου Συμεών του Βυρσοδέψη είναι ένα τεράστιο αμφιθέατρο λαξευμένο σε βράχο, που μπορεί να φιλοξενήσει 17.000 πιστούς και πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη εκκλησία στη Μέση Ανατολή.

@capturedby_alaa

Which one is your fav?🥰 📍Aisha Fahmy Palace – Salah Eldin Citadel – Mahmoud Khalil Museum – Mohamed Ali Palace #aishafahmypalace #zamalek #salaheldincitadel #mohamedalimosque #mahmoudkhalilmuseum #mohamedalipalace #foryou #fyp

♬ jvke golden hour remix by minlee – minlee 민리

Το ροκοκό παλάτι Aisha Fahmy

Αυτό το μέρος δεν είναι μια απλή βουτιά στην αίγλη του ροκοκό αλλά ένα ολόκληρο μούσκεμα. Οι πρόσφατα ανακαινισμένοι εσωτερικοί χώροι του παλατιού Aisha Fahmy στο Zamalek οδηγούν το μπαρόκ στα άκρα.

Κάποτε φιλοξενούσε έναν από τους μεγαλόσχημους του στρατού του βασιλιά Φαρούκ, τον Αλί Φάχμι (το σπίτι πήρε το όνομά του από την κόρη του). Οι εσωτερικοί χώροι από βερνίκια και τοίχους με μεταξωτές επενδύσεις, κάνουν τις κλασικές τοιχογραφίες να ωχριούν, ενώ ένα ολόκληρο δωμάτιο ντυμένο από την οροφή μέχρι το πάτωμα στο Chinoiserie είναι ταυτισμένο με την απόλυτη υπερβολή. με χαρούμενη ωστόσο υπερσύγχρονη σχεδίαση.

Ανεβείτε τη φαρδιά κεντρική σκάλα, που φαίνεται πάνω από ένα βιτρό με τριπλή καμάρα, για να απολαύσετε τα σαλόνια, όπου ο μινιμαλισμός ήταν σίγουρα μια «βρώμικη» λέξη.

Αυτό το μέρος στάζει όλη την παρακμή από κάθε γείσο. Σήμερα χρησιμοποιείται ως πολιτιστικό κέντρο και συχνά πραγματοποιούνται προσωρινές εκθέσεις Τέχνης μέσα στις αίθουσές του, αλλά πιθανότατα θα περάσετε τον περισσότερο χρόνο σας κοιτάζοντας τους τοίχους και τις οροφές και όχι τα εκθέματα.

Ενώ βρίσκεστε στο Zamalek…

Εάν τα μάτια σας μπορούν ακόμα να αντέξουν λίγη ακόμη χλιδή, κατευθυνθείτε απέναντι στο Cairo Marriott, που υπήρξε κάποτε το παλάτι του Khedive Ismail. Δεν χρειάζεται να μείνετε εδώ, απλώς μπορείτε να κάνετε μια βόλτα στα όμορφα σαλόνια και τη μεγάλη παλιά αίθουσα χορού, που τώρα λειτουργούν ως η «καρδιά» αυτού του ξενοδοχείου.

Κάιρο