Ξέσπασε κατά των ελληνικών αρχών, ο πρόεδρος της Κροατίας, Ζόραν Μιλάνοβιτς αναφορικά με τις συνθήκες κράτησης των 101 χούλιγκανς που συμμετείχαν στα άγρια επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας που είχαν ως αποτέλεσμα την δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη.

Ο Κροάτης πρόεδρος τόνισε πώς οι ελληνικές αρχές συμπεριφέρονται στους οπαδούς της Ντινάμο Ζάγκρεμπ σαν να είναι αιχμάλωτοι πολέμου και ότι αυτή η στάση δεν έχει δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο, τη δημοκρατία και τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αυτό είναι πρακτικά στα όρια της εφαρμογής του δικαίου του πολέμου. Πέντε ημέρες δεν είναι αρκετές για να ξεχωρίσετε ανάμεσα σε 100 χούλιγκανς αυτούς που είναι ενδεχομένως ένοχοι, αν είναι ένοχοι και αν αυτός ο μη μαχητής έχασε τη ζωή του από τη θέληση και τη δράση ενός από αυτούς τους πολίτες μας ή ήταν κάποιος που μαχαιρώθηκε κατά λάθος και ο άνθρωπος αιμορράγησε μέχρι θανάτου; Αυτό δεν θα μπορούσε να προσδιοριστεί σε πέντε ημέρες; Τι είναι αυτό;

Δεν έχει καμία σχέση με τη δημοκρατία. Δεν έχει καμία σχέση με τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν αυτή είναι η ΕΕ σήμερα, είναι καλύτερα να μην υπάρχει. Δεν με νοιάζει καθόλου γι’ αυτούς. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με τον νόμο. Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου. Αν ήμουν εγώ πρόεδρος, θα σκεφτόμουν τι θα έκανα”.

Το κράτος πρέπει να κάνει τη δουλειά του. Η Ελλάδα έχει τη δική της διαδικασία, αλλά εγώ είμαι ο πρόεδρος της Κροατίας, είμαι υποκειμενικός και εγωιστής όταν πρόκειται για εκατό Κροάτες αιχμαλώτους. Αυτοί οι άνθρωποι αιχμαλωτίζονται σαν να πρόκειται για πόλεμο. Αυτό δεν έχει καμία σχέση με το νόμο.

Το είπα αυτό πριν από λίγες ημέρες, φοβούμενος ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο, ότι θα υπάρξει μια συλλογική ηθική τιμωρία.

Τώρα μπορώ να αναφερθώ στους λόγους για τους οποίους έγινε τώρα και γιατί στην Ελλάδα και τι πρέπει να πάρει η Ελλάδα από την UEFA και γιατί είναι σημαντικό για αυτούς να μεταφέρουν την ευθύνη σε εκατό Κροάτες. Πόσοι Έλληνες είναι προφυλακισμένοι;

Λοιπόν, αυτό δεν είναι κράτος δικαίου! Αυτοί οι άνθρωποι αντιμετωπίστηκαν ως αιχμάλωτοι πολέμου . Αν ήμουν ο πρωθυπουργός, θα σκεφτόμουν τι θα έκανα. Δεν είναι απλό. Αυτό αγγίζει τα όρια του δικαίου του πολέμου.

Αντιμετωπίζονται ως αιχμάλωτη μονάδα. Έχεις πέντε μέρες να ξεχωρίσεις τα παράσιτα από μια ομάδα ανθρώπων και τους βάζεις όλους υπό κράτηση και τους σκορπίζεις σε όλη την Ελλάδα για να τους χτυπήσουν και να τους βιάσουν. Υπέροχα, αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Κροατίας.