Ο Ινδός υπουργός Σιδηροδρόμων, Ashwini Vaishnaw, δήλωσε σήμερα ότι εντοπίστηκαν τα αίτια και οι υπεύθυνοι για τη σιδηροδρομική τραγωδία που σημειώθηκε την Παρασκευή στο ανατολικό τμήμα της χώρας, σε μία από τις χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα.

«Εντοπίσαμε τα αίτια του δυστυχήματος και τους ανθρώπους που ευθύνονται για αυτό», επεσήμανε ο Ashwini Vaishnaw μιλώντας σήμερα στο πρακτορείο ANI, προσθέτοντας ωστόσο ότι «δεν είναι σωστό» να αποκαλύψει άλλες λεπτομέρειες προτού δημοσιευθεί η τελική έκθεση για το συμβάν.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «η αλλαγή που έγινε κατά την ηλεκτρονική σύμπλεξη ευθύνεται για το δυστύχημα», μια αναφορά στο περίπλοκο σύστημα σηματοδοτησης με το οποίο γίνεται η διαχείριση των γραμμών του σιδηροδρόμου προκειμένου να αποφεύγονται τέτοιου είδους συγκρούσεις.

«Ο ένοχος και ο τρόπος με τον οποίο σημειώθηκε το δυστύχημα θα εντοπιστούν μετά τη διεξαγωγή κατάλληλης έρευνας», τόνισε.

Προς το παρόν επικρατεί σύγχυση για τα αίτια του δυστυχήματος, αλλά η εφημερίδα Times οf India, επικαλούμενη την προκαταρκτική έκθεση, αναφέρει σήμερα ότι ανθρώπινο λάθος ενδέχεται να προκάλεσε τη σύγκρουση των τριών τρένων.

Το Coromandel Express, που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Καλκούτα- Μαντράς, έλαβε άδεια να εισέλθει στην κεντρική σιδηροδρομική γραμμή, αλλά λόγω ανθρώπινου λάθους μπήκε σε άλλη στην οποία ήδη βρισκόταν εμπορική αμαξοστοιχία, εξηγεί η εφημερίδα.

Το επιβατικό τρένο προσέκρουσε με ταχύτητα 130 χιλιομέτρων την ώρα πάνω στην εμπορική αμαξοστοιχία. Τρία βαγόνια έπεσαν στη διπλανή σιδηροδρομική γραμμή, με αποτέλεσμα να χτυπήσουν το πίσω μέρος ενός τρένου εξπρές που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο Μπανγκαλόρ- Καλκούτα. Αυτή η σύγκρουση προκάλεσε τις περισσότερες ζημιές, προσθέτουν οι Times.

Σύμφωνα με τον μέχρι στιγμής απολογισμό, τουλάχιστον 288 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περίπου 900 τραυματίστηκαν. Πέντε ακόμη σοροί μεταφέρθηκαν σε ένα σχολείο που χρησιμοποιείται ως νεκροτομείο κοντά στον τόπο του δυστυχήματος νωρίς το πρωί της Κυριακής.

Διασώστες και οικογένειες συνεχίζουν να αναζητούν περισσότερα θύματα στο χειρότερο, εδώ και πάνω από δύο δεκαετίες, σιδηροδρομικό δυστύχημα της Ινδίας που συνέβη κοντά στην περιοχή Μπαλασόρε στο ανατολικό κρατίδιο Οντίσα.

Οι ινδικοί σιδηρόδρομοι λένε ότι μεταφέρουν περισσότερους από 13 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε μέρα. Όμως το σιδηροδρομικό δίκτυο έχει μειωμένη ασφάλεια εξαιτίας της μεγάλης ηλικίας των υποδομών του.

Ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι, του οποίου η θητεία τελειώνει το επόμενο έτος, επισκέφθηκε το Σάββατο τον τόπο του ατυχήματος για να συνομιλήσει με τους διασώστες, να επιθεωρήσει τα συντρίμμια και να συναντήσει ορισμένους από τους σχεδόν 1.200 τραυματίες.

Εργάτες με βαρέα μηχανήματα καθάριζαν τις κατεστραμμένες γραμμές, τα συντρίμμια των τρένων και τα ηλεκτρικά καλώδια, ενώ οι συντετριμμένοι συγγενείς παρακολουθούσαν.

«Μας κάλεσε η αστυνομία και μας ζήτησε να έρθουμε», δήλωσε η Baisakhi Dhar από την πολιτεία της Δυτικής Βεγγάλης, αναζητώντας τον σύζυγό της Nikhil Dhar.

Είπε ότι βρέθηκαν οι αποσκευές και το κινητό του συζύγου της, αλλά δεν είχε καμία πληροφορία για το πού βρισκόταν ο ίδιος.

Περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι συμμετέχουν στη διάσωση, ανέφερε το Υπουργείο Σιδηροδρόμων στο Twitter.

«Ο στόχος είναι μέχρι το πρωί της Τετάρτης να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι εργασίες αποκατάστασης και οι γραμμές να λειτουργούν», δήλωσε ο υπουργός σιδηροδρόμων Ashwini Vaishnaw.

Σε ένα επιχειρηματικό κέντρο όπου μεταφέρονται οι σοροί για ταυτοποίηση, περίμεναν δεκάδες συγγενείς, πολλοί κλαίγοντας και κρατώντας στα χέρια τους ταυτότητες και φωτογραφίες των αγνοούμενων αγαπημένων τους προσώπων.

Η Kanchan Choudhury, 49 ετών, αναζητούσε τον σύζυγό της στο κέντρο. Στο τρένο επέβαιναν πέντε άτομα από το χωριό της, εκ των οποίων οι τέσσερις νοσηλεύονταν στο νοσοκομείο για τραυματισμούς. Ωστόσο, ο σύζυγός της βρέθηκε νεκρός, δήλωσε η Kanchan Choudhury στο Reuters καθώς έκλαιγε περιμένοντας να ζητήσει αποζημίωση σε έναν πάγκο του κέντρου, έχοντας μαζί της τις ταυτότητες τόσο της ίδιας όσο και του συζύγου της.

Οι οικογένειες των νεκρών θα λάβουν αποζημίωση 1 εκατομμύριο ρουπίες (12.000 δολάρια), ενώ οι σοβαρά τραυματίες θα λάβουν 200.000 ρουπίες, με 50.000 ρουπίες για ελαφρούς τραυματισμούς, δήλωσε το Σάββατο ο Vaishnaw.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau, ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak και ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους.