Πολλές πόλεις προσπαθούν να συνδυάσουν το παρελθόν με το παρόν, το παραδοσιακό με το μοντέρνο. Η πόλη της Ευρώπης που τα καταφέρνει με απόλυτη αρμονία είναι η Ρίγα. Η πρωτεύουσα της Λετονίας με την ισχυρή ναυτική παράδοση της Βαλτικής δεν απαρνιέται αυτά που συμβαίνουν τώρα, αλλά και δεν ξεχνά αυτά που συνέβησαν παλαιότερα.

Η πόλη της Ευρώπης με τις πολλές εικόνες

Ένα ταξίδι στη Ρίγα μπορεί να δώσει πολλές και διαφορετικές εικόνες. Το σημαντικό είναι ότι όλες είναι συμπυκνωμένες μέσα σε λίγο χώρο. Οι πλατείες, τα κτίρια και τα κάθε λογής αξιοθέατα δεν απέχουν πολύ το ένα από το άλλο, έτσι μπορείτε να περπατήσετε σε κάθε γωνιά της πόλης και να τα ανακαλύψετε. Παρακάτω θα βρείτε τα πιο ενδιαφέροντα σημεία για να γνωρίσετε τη Ρίγα.

Η Κεντρική Αγορά

Χτισμένη το 1930, η Κεντρική Αγορά είναι η μεγαλύτερη στην Ευρώπη και ένα από τα κορυφαία αξιοθέατα της που’ χει να προσφέρει αυτή η πόλη της Ευρώπης. Εξυπηρετεί έως και 80.000 άτομα την ημέρα. Μη φανταστείτε κάτι σαν τη δική μας λαϊκή αγορά, καμία σχέση. Αποτελείται από πέντε τεράστια πρώην υπόστεγα Zeppelin, καθένα από τα οποία πουλά διαφορετικούς τύπους προϊόντων. Μπορείτε να βρείτε όλα τα τοπικά διάσημα προϊόντα, από ποικιλίες τυριών μέχρι το ονομαστό τουρσί.

Το House of the Blackheads

Η Παλιά Πόλη της Ρίγα, πλακόστρωτη στο μεγαλύτερο μέρος της, είναι γεμάτη ιστορία και πολλά όμορφα κτίρια.  Από τα πιο διάσημα είναι το House of the Blackheads. Αρχικά χτισμένο για να στεγάσει τη συντεχνία των σιδηρουργών τον 14ο αιώνα, το γοτθικό-ολλανδικό αναγεννησιακό κτίριο καταστράφηκε από έναν συνδυασμό βομβαρδισμών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την κατάληψη των Σοβιετικών. Ανακατασκευάστηκε, όμως, το 1999. Μπείτε μέσα για να δείτε τα αυθεντικά μεσαιωνικά κελάρια που χρονολογούνται από το 1334, όπου μπορείτε να μάθετε για τη ζωή των εμπόρων σ’ αυτή την πόλη της Ευρώπης.

Η Εκκλησία του Αγίου Πέτρου

Η εκκλησία του Αγίου Πέτρου στην Παλιά Πόλη προσφέρει την καλύτερη πανοραμική θέα της πόλης. Ανεβείτε με το ασανσέρ περίπου 100 μέτρα ψηλά, μέχρι την πανοραμική πλατφόρμα θέασης, για να θαυμάσετε την Παλιά Πόλη, την Κεντρική Αγορά και τον ποταμό Νταουγκάβα, που διασχίζει την πόλη. Η λουθηρανική εκκλησία είναι του 13ου αιώνα. Ο ναός λειτουργεί και σαν μουσείο τέχνης.

Η πόλη της Ευρώπης που συνδυάζει το παρελθόν με το παρόν

Η γειτονιά Art Nouveau

Μόλις 800 μέτρα από την Παλιά Πόλη της Ευρώπης βρίσκεται η Αρ Νουβό συνοικία της Ρίγας με κέντρο τις οδούς Alberta, Elizabetes και Strelniku. Τα κτίρια 100 ετών εδώ είναι μοναδικά. Το κίνημα Art Nouveau είναι πια χαρακτηριστικό γνώρισμα της πόλης, που υπενθυμίζει ότι εκτός από λιμάνι υπήρξε και σημαντικό πολιτιστικό κέντρο. Στην περιοχή λειτουργεί και μουσείο Art Nouveau, το οποίο μπορείτε να πάρετε περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο στυλ αρχιτεκτονικής.

Ο Καθεδρικός Ναός Γέννησης του Χριστού

Ο αστραφτερός χρυσός τρούλος του καθεδρικού ναού της Γέννησης του Χριστού είναι σημείο αναφοράς στην πόλη της Ευρώπης, φαίνεται από πολλά σημεία και μπορεί να αποτελέσει και… σημάδι στις περιπλανήσεις σας. Λειτούργησε πρώτη φορά το 1884 και χρησίμευε ως οίκος λατρείας πριν τον καταλάβουν οι Σοβιετικοί στη δεκαετία του 1960. Κατά τη σοβιετική κυριαρχία, αυτό το υπέροχο κτίριο χρησιμοποιήθηκε ως πλανητάριο και ακόμη και ως καφετέρια. Τώρα έχει αποκατασταθεί στον αρχικό του σκοπό.

Η συνοικία Kalnciema

Απέναντι από τον ποταμό Νταουγκάβα, περίπου 20 λεπτά από την Παλιά Πόλη, βρίσκεται η συνοικία Kalnciema, ένας πολυσύχναστος κόμβος διασκέδασης κι ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα. Είναι γνωστή για την ξύλινη αρχιτεκτονική της κληρονομιά που χρονολογείται από τον 19ο αιώνα, αλλά είναι δημοφιλής για τις πολυάριθμες πολιτιστικές και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν στα σοκάκια της. Υπάρχουν τακτικές εκθέσεις τέχνης, θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες. Τα περισσότερα από τα προγράμματα και τα εργαστήρια είναι δωρεάν. Τα Σάββατα, ντόπιοι αγρότες και τεχνίτες φέρνουν τα προϊόντα τους για να τα πουλήσουν παράλληλα με τις παραστάσεις που συχνά αποτελούν μέρος της θεματικής αγοράς στην πόλη της Ευρώπης.

Το Black Balsam

Το παραδοσιακό ποτό σ’ αυτή την πόλη της Ευρώπης, το Black Balsam, είναι ένα λικέρ βοτάνων. Είναι αρκετά δυνατό και έχει έντονη γεύση, που αρχικά θα σας φανεί σαν… φάρμακο σιρόπι. Για να γίνει πιο εύγευστο, αναμιγνύεται συχνά με σναπ ή σε ποτά όπως καφές, κόκα κόλα ή χυμός μαύρης σταφίδας. Είναι καλύτερο να το απολαύσετε μέσα σ’ ένα κοκτέιλ.

Το Μνημείο της Ελευθερίας

Το Μνημείο της Ελευθερίας, με ύψος περίπου 60 μέτρα, είναι αδύνατο να το χάσετε σε μια βόλτα στην πόλη. Βρίσκεται στη συμβολή της Παλιάς Πόλης και του σύγχρονου κέντρου της. Είναι ένας πυλώνας από γρανίτη και χαλκό γιορτάζει την εθνική ενότητα, την ανεξαρτησία και την ελευθερία στη Λετονία. Η δημιουργία του χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από Λετονούς πολίτες ως μνημείο σε όσους πέθαναν στον αγώνα για ανεξαρτησία.

Κάτω από τον πυλώνα βρίσκονται 55 (!) γλυπτά σε πολλαπλά επίπεδα, που απεικονίζουν την ιστορία και τον πολιτισμό της Λετονίας. Δημιουργήθηκε το 1935 και είναι χαρακτηριστικό ότι οι Σοβιετικοί δεν το κατέστρεψαν κατά τη διάρκεια της εκεί παραμονής τους. Από τις 9 π.μ. ως τις 6 μ.μ. γίνεται κάθε ώρα αλλαγή φρουράς. Δεν είναι τόσο εντυπωσιακή όσο με τους δικούς μας τσολιάδες ή σε άλλη πόλη της Ευρώπης, αλλά έχει ενδιαφέρον.

Ο δρόμος Troksnu iela

Η μεσαιωνική πόλη περιβαλλόταν από ισχυρά τείχη για να την προστατεύουν από τους επιτιθέμενους, με λίγα σημεία εισόδου και εξόδου. Η μόνη πύλη της πόλης που απομένει σήμερα είναι η Σουηδική Πύλη, η οποία χρονολογείται από το 1698 όταν οι Σουηδοί κυβέρνησαν την πόλη. Αμέσως πίσω από τους τοίχους βρίσκονται μερικοί από τους μικρούς, πρωτότυπους μεσαιωνικούς δρόμους. Το Troksnu iela, το οποίο χτίστηκε δίπλα στο παλιό τείχος της πόλης τον 13ο αιώνα, είναι σήμερα ένας πολύχρωμος δρόμος με μια σειρά από μπαρ και καφέ.

Ο Πύργος της Πυρίτιδας

Αρχικά χτισμένος το 1330, ο συγκεκριμένος ήταν ένας από τους περισσότερους από 20 τεράστιους πύργους της Ρίγα που αποτελούσαν μέρος του αμυντικού συστήματος της πόλης. Στο πέρασμα των αιώνων καταστράφηκε αρκετές φορές, αλλά ανακατασκευάστηκε. Το σημερινό σχέδιο του πύργου χρονολογείται από το 1650, περίπου την εποχή που έγινε γνωστός ως Πύργος της Πυρίτιδας, επειδή χρησίμευε ως αποθήκη για μέρος της πυρίτιδας στην πόλη της Ευρώπης.